Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A kabbalisták kertjének titkai

Vajon egy rejtett kert valóban kabbalista titkokat őriz? A spanyolországi Katalóniában található Girona égbe meredő falai lábánál, egy zsákutcában található egy nyugalmas kert. Egy hosszú hajú angyal szobra áll őrt a bejárat felett, kezeit éppen imára kulcsolja. Amikor a kapu nyitva áll, ami kiszámíthatatlan, akkor bebocsátást nyerhetünk a függőkertbe.

 

A kert magas falai. (Klimmanet/ CC BY 3.0 )

 

Besétálva balra egy három méter magas, rózsákkal befutott kőfal mered, amit számos réztábla díszít, melyekbe az angyalok katalán és héber neveit karcolták. Békés hely ez, egy valódi menedék a nyüzsgő és turistáktól zsúfolt utcákhoz képest. Azonban Gironában a dolgok ritkán azok, amiknek látszanak, így ez a kert nem is egy titkot rejt magában.

 

The Jardí de l’Ángel—The Garden of the Angel, Girona, Catalonia, Spain.  (©Elyn Aviva)

 

A kertkapun ülő angyal. (©Elyn Aviva)

 

A gironai turistatérkép ezt a helyet „Jardí de l’Ángel”-ként, vagyis az Angyal Kertjeként azonosítja, de mások a Kabbalisták Kertjének vagy a Zsidók Kertjének hívják. Egykoron Girona volt a legfontosabb kabbalista központ a középkori Európában, azonban minden spanyolországi zsidót száműzetésbe vagy áttérésre kényszerítettek 1492-ben. Ez a kert sokkal újabb, egy városrehabilitáció eredménye, amelyre az 1990-es években került sor, vagy mégsem az? Vajon miért véstek angyalneveket a hátlapokra?

 

A kert

 

A kert négy, kőlépcsőkkel egymáshoz kapcsolt szintből áll. A fő belső udvart és a három kiugró teraszt az ősi falakkal szemben építették, mindegyik szintje szakaszosan kisebb és egyik a másikára épült.

 

A négyszintet összekapcsoló kőlépcsők. (©Elyn Aviva)

 

A kert földszintjén illatos narancsfák vetnek árnyat az imitt-amott heverő faágakra. Egy alacsony támfal az első és a második szint között a helyszíne az újabb angyalneveket tartalmazó réztábláknak, de majdnem valamennyit eltulajdonították.

 

Az írott táblákat felvonultató kertfal. (©Elyn Aviva)

 

Buja lomb és gyümölcstől roskadozó fák ölelik a kert középkori falait. (©Elyn Aviva)

 

A második szint gránátalma, akantusz, levendula, szépen vágott bokrok és illatos virágok garmadával van beültetve. Egy szűk kőlépcső – részben a növényzetbe rejtve – vezet a harmadik szintre. Itt még több cserje, akantusz, egy roskadozó fügefa emelkedik ki egy földhalomból és a sziklatalapzatból, valamint egy életnagyságú, aranyozott angyal. Ez a kissé ütött-kopott, 19. századi szobor hátra zárt szárnyakkal bír, karjait a mellkasa elé vonja és koszorút formázva tartja. A negyedik szintet úgy érhetjük el, hogy felhúzzuk magunkat néhány kiálló kövön egy szűk szirtre, ami alig nagyobb annál, hogy éppen helyet foglalhassunk rajta.

 

A magasból figyelő aranyozott angyal. (©Elyn Aviva)

 

Hogy mi is (volt) ez a kert valójában, az attól függ, hogy ki kérdezi. A hivatalos turistainformáció szerint az 1990-es években egy városrehabilitáció eredménye, illetve nem a kertben található két angyal, hanem a középkori utca – Carrer de l’Angel – után kapta a nevét, amit követve jutunk el a kertbe. A városi felújító csoport tagja volt Josep Tarrés, aki egy titkos ezoterikus rend tagjának hírében állt. A csoport alakította ki a többszintes kertet egy konyhakertből, ami a Polgárőrség barakkjai mögött volt.

 

Angyalok és kabbalisták

 

Gerard Serrat szerint, aki a Zsidó Girona egyik idegenvezetője, ezt a helyet a Kabbalisták Kertjének nevezik, mivel évszázadokkal ezelőtt a zsidó misztikus kabbalisták itt tartották a titkos gyűléseiket, vagyis a középkori Girona szélén ezoterikus praxisuk gyakorlása okán. Az angyalok héber elnevezéseit tartalmazó, réz fali táblák erre a kapcsolatra mutatnak rá, ahogyan az arany angyal is. Bár a legtöbb turista idegenvezető úgy véli, hogy a szobor Mihály arkangyalt ábrázolja, attribútumai valójában Metatron arkangyalé – ti. Metatron a kabbala patrónusa.

 

Egy keleti ortodox templom ikonja a hét arkangyalról. Public Domain )

 

Girona volt az egyik fő középkori kabbalista központ, így aligha meglepő, ha a kert titkon ennek a történetnek adózik tisztelettel. A jelentős tudós és tanár, Rabbi Moses ben Nahman (Nachmanides), Gironában élt a 13. században, és az egyik fő kabbalista iskolát vezette ott. 1263-ban az ún. „barcelonai vitában” arra kényszerítették, hogy hitügyi kérdésekről folytasson vitát egy domonkosrendi tudóssal. Bár Nachmanides megnyerte a disputát – vagy inkább elnyerte azt –, elhagyni kényszerült Gironát és a Szentföldön érte a halál 1270-ben.

 

Az izraeli Acre-ban egy 21. századi művészi ábrázolás Nachimanides-ről. (Chesdovi/ CC BY-SA 3.0 )

 

Mi a helyzet az angyali táblákkal? Néhány réz táblát felfeszítettek és elloptak, míg számos másik megmaradt. Ezek közül néhány zavarba ejtő. Bár a héber szavakat jobbról balra írják, néhány tábla olyan héber feliratot tartalmaz, amit balról jobbra írtak. Ezenfelül a héber nyelv egyik igen tájékozott olvasója szerint a táblák egynémelyikét helytelen héber betűkkel írták.

 

A kert néhány megmaradt táblája. (©Elyn Aviva)

 

Ezek a hibák pusztán a készítője következetlenségének tudhatók be, aki talán nem tudott héberül olvasni? Vagy olyan hibák, amelyek egy jól dokumentált ezoterikus hagyományt követnek, ami a nevek erejét a megfordításukból nyeri? Bár számos szakértővel konzultáltam, senki sem volt elég felkészült, hogy erre választ adjon.

A hagyomány szerint istennek 72 szent neve van, melyeket a héber betűk különféle permutációin keresztül hoztak létre. A bejárat támfalán feltűnő, hogy eredetileg 27 tábla volt. Ez vajon egy rejtett utalás a gemátriára, a betűk és a számok társításának kabbalista rendszerére, valamint a fordítottság jelentőségére?

 

Miért négy szintje van?

 

Legalább még egy rejtély létezik. Miért négy szint van a kertben? Ez csupán a tájkép kialakításának véletlenje volna, vagy más titkos üzenetet rejt? A kabbala azt tanítja, hogy a valóság úgy veszi kezdetét, hogy alászáll a létezés láncolatán, amit négy világként is ismernek. Ez a mozgás az abszolút semmiből a valamibe, a legritkább rezgéstől a lesűrűbb felé halad.

 

E paradigma szerint a teremtés – amennyire tudjuk – az első világgal, az Emaniációval kezdődött – és folyamatosan kezdődik –, majd keresztül megy a második világon, a Teremtésen, utána a harmadik világon a Formává válásig, végül pedig a negyedik világig, a Cselekvésig. Ezeket ugyanakkor néha Spirituális, Emocionális/Pszichológiai és Fizikai Világoknak nevezik, olyan világok ezek, amelyek áthatolnak a téridőn.

 

Ez a komplex szent geometriai struktúra – a Metatron kocka – az Élet Virágának ősi alakjából származik. Metatron Arkangyal után kapta a nevét. Public Domain )

 

Szinte bizonyos, hogy a kert négy szintje a Négy Világot jelképezi. Metatron arkangyal szobra a második teraszon, vagyis a második világban lett elhelyezve fentről nézve – ugyanazon a szinten, ahol Metatron a kabbalista életfa diagramon helyet foglal.

Egy másik javaslat az a helyi tradíció, mely szerint ha fontos kérdésed van, akkor el kellene menned a Kabbalista Kertbe, majd fel kell tenned azt a legalacsonyabb szinten, a fő belső udvaron. Ha nem kapod meg a választ, akkor a második szintre menj. Ha pedig ott sem kapod meg a választ, akkor a következő szintre, majd a tetejére kell menni. Amennyiben a kert teraszai a négy világot jelképezik, akkor a válasz után a legközönségesebb, a fizikai világban kezdhetsz kutatni, majd (lehetőség szerint) megtalálhatod azt a legmagasabb, a leginkább spirituális szinten.

 

A kabbalista életfa a szefirotok és az ösvények héber neveivel. Public Domain )

 

Talán ez a hagyomány halovány emléke annak, amikor a legkorábbi kert ezen a helyen még valóban a kabbalisták találkozóhelye volt. Végül is egy olyan tanult és bölcs, hivatását gyakorló embert lehetett volna felkérni az idegenvezetésre, mint amilyen Nachmanides volt.

 

Letekintve a kertbe (©Elyn Aviva)

 

Az Angyal Kertje, a Kabbalista Kert, a Zsidók Kertje – bárhogy hívjuk is tetszésünk szerint – egy csendes rejtekhely egy szűk, középkori utca végén. Azonban nem csak ez. Tele van ugyanis rózsák, levendulák, narancsvirágok illatával és rejtéllyel.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: https://www.ancient-origins.net/ancient-places-europe/secrets-kabbalists-garden-0010303

Source: https://www.ancient-origins.net/ 

By Elyn Aviva

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature