Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A karnaki templomkomplexum: a valaha alkotott legnagyobb vallási építmény

Egyiptomban járunk, melyet egykoron nem arabok, hanem egy egészen más lelkületű nép lakott, akiket ókori egyiptomiakként ismer a világ. Az egykori Karnak, ami valaha Thébához tartozott, nem más volt, mint az egyiptomi Újbirodalom fővárosa, a világ egyik legszentebb helye és a valaha épített legnagyobb szent körzet.

 

A karnak szó jelentésén ma is sokat vitatkoznak: van, aki szerint egy kis falucskát jelöl, mások szerint „megerősített erőd” a jelentése. De ha valakit érdekel az eredeti neve, akkor nagyjából az így fordítható le: „a kiválasztott helyek között az első”.

 

Ez a körzet kb. 2000 év alatt épült fel és a mai napig zarándokhelyként szolgál. Igaz, manapság inkább a magunkfajta „spirituálisnak” titulált emberek keresik fel töltődés céljából és állnak földbe gyökerezett lábakkal, áhítattól áthatva eme égbe meredő falak és oszlopok rengetegében.

 

Véleményem szerint a világ máig fennmaradt csodáinak egyikében járunk, amellyel aligha vetekedhet bármi más. Méltóságát és látogatottságát tekintve ugyan összehasonlítható a világ más szent helyeivel, de energetikáját tekintve egyedülálló. Nem véletlenül illesztjük Karnakot minden egyiptomi zarándokaltunk utolsó állomásaként a programunkba, melyekre minden év tavaszán és őszén kerül sor.

 

Image Credit: Shutterstock

 

Méreteinek érzékeltetése céljából az idegenvezetők és az útikalauzok rendszeresen említik, hogy olyan hatalmas maga a templomkomplexum, hogy a római Szent Péter Bazilika, valamint a Milánói Katedrális és a párizsi Notre-Dame is elférne a falai között.

 

Karnak nagy oszlopcsarnoka szintén világcsúcstartó a tekintetben, hogy 134 oszlopának átmérője 3 méter körül mozog, 12 oszlop magassága meghaladja a 20 méter, a többi pedig 15 méter körüli. Valaha tető fedte a csarnokot, szemkáráztató élénk színek keltették életre az oszlopok festett véseteinek jeleneteit és istenek vagy istenkirályok szobrai álltak az oszloprengetegben.

 

Karnak kialakítását és tervrajzát akkor érthetjük meg leginkább, ha elkülönítünk négy körzetet: Amon-Ré isten, Mut istennő, Montu isten körzeteit, illetve a lerombolt Gempaaton-komplexumot, amely IV. Amenhotep, ismertebb nevén Ehnaton építménye volt.

 

A karnaki komplexumon belül az egyiptomi panteon vezetőjének, az istenek királyának szentelték legnagyobb körzetet: ő Amon-Ré. Érdekes, hogy a napisten kultusza az egész Földön elterjedt, tehát akárcsak az anyaistennőnek, Iszetnek/Ízisznek, úgy Amon-Rének is globális kultuszáról beszélhetünk. Legkiemelkedőbb példája ennek az olimposzi istenek vezetője, a görög Zeusz, illetve Zeusz-Ammon.

 

Meggyőződésem, hogy azért maradhattak fenn több ezer éven keresztül a világ csaknem minden táján az efféle naptemplomok, mert egykor olyan ősi és mágikus energiákkal itatták át falaikat a papok és papnők, hogy azok roppant tartóssá tették eme szent építményeket és amennyire lehetett, megóvták azokat a későbbi népek kegyeletsértő vandálkodásától.

Egészen más lapra tartozik, hogy Ehnaton/IV. Amenhotep templomát maguk az egyiptomiak tették a földdel egyenlővé még annakidején.

 

Image Credit: Shutterstock

 

Az archeológia megerősítette, hogy az Amon-Ré templomát alkotó homokköveket a több mint 100 mérföldre található bányákból szállították Karnakba, ami elképesztő emberi teljesítmény. S ha ez még nem volna elég, akkor egy emberfeletti teljesítményről is ejtsünk néhány szót. Nevezetesen Karnak ma is látható 4 impozáns obeliszkéről, amelyeket a már elkészült templomba emeltek be és anyagukat tekintve a Föld egyik legkeményebb kőzetéből, gránitból faragták ki őket, mely a földkéreg számottevő részét alkotja.

Az obeliszkeket nem csak roppant szűk helyre kellett beemelniük az egyiptomiaknak, hanem az aljukon található kis ékeket is óvni kellett, amelyek éppen hogy belepasszoltak a talapzatukba. Ebből következik, hogy csak finoman, szinte a teljes obeliszket megemelve, mérnöki pontossággal és elővigyázatossággal lehetett az obeliszkeket mozgatni. De bárhogy is történt, a legnagyobb egy kőtömbből álló, több mint 29 méteres és közel 330 tonnás obeliszk ma is ott áll a helyén az egyiptomi mágikus erők és tudományok létét bizonyítandó. Ehhez fogható csodákat találunk Egyiptom szerte több mint 3000 éves időtávlatban, melyek párjukat ritkítják a történelem hozzánk közelebb eső évezredeiben.

 

 

Ezek után csak annyit mondható, hogy az egyiptomimádó életének egyik mérföldköve lehet, amikor lelke ebben az életében először találkozik Amon-Ré, Mut, Montu és a többi istenség energiáival Karnakban. A többi már túl van a szavakkal leírható valóságon.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

Featured image Credit: Shutterstock

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..