Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A kifinomult technológia rejtélyes darabkája újraírhatná a történelmet

A kutatók továbbra sem biztosak abban, hogy mit is kezdjenek ezzel a rendkívüli tárggyal…

Ez a különleges tárgy 5000 éves és feltehetően egy ősi ismeretlen fejlett mechanizmusnak lehetett az egyik alkotóeleme.

 

1936 januárjában egy furcsa korong került elő a föld alól Észak-Szakkara fennsíkjának peremvidékén, megközelítően 1,7 kilométerre az egyiptomi Dzsószer fáraó nevéhez kapcsolt Lépcsős Piramistól.

 

A rejtélyes történelem előtti műtárgy felfedezésére – amelyről sokaknak az a véleménye, hogy egy gépezet – Sabu (Kr.e. 3100-3000) úgynevezett masztabájában, vagyis sírjában került sor, s a híres brit régészt, Walter Bryan Emery-t (1902-1971) dicséri.

 

Sabu Aneddzihina (I. dinasztia) fáraó fia volt, továbbá annak a városnak vagy tartománynak a főtisztviselője, illetve felügyelője, amit „Hórusz családi csillagának” hívhattak.

 

A sírkamrának nem volt lépcsője, s az egész felépítménye telis-tele volt homokkal és kőedényekkel, kovakésekkel, nyílvesszőkkel, némi rézszerszámmal és a legérdekesebb palaedény darabjaival.

 

Az előkerült szerkezet, amit Pala Korongnak neveztek el, nagyjából 61 centi átmérőjű és egy centi vastag, s 10,6 cm a középpontjánál.

 

Ismeretlen eszközzel készítették egy nagyon törékeny és érzékeny anyagból, amelynek faragása roppant unalmas – ez egy olyan eljárás, amely még a mai mesterembereket is zavarba hozná.

 

Sok fontos kérdés merül fel.

 

Mi volt a szerkezet eredeti funkciója?

 

A tudósok nem hiszik, hogy ez egy kerék lenne, mivel a kerék Egyiptomban Kr.e. 1500 körül jelent meg, a 18. dinasztia idején.

 

Ha a Pala Korong valóban egy kerék, akkor az azt jelentené, hogy az egyiptomiak már Kr.e. 3000 körül, vagyis az I. dinasztia idején ismerték a kerékkészítés fortélyát! Ez megkövetelné a történészektől, hogy újraírjanak néhány könyvet.

 

Credit: Cairo Muzeum

Credit: Cairo Muzeum

 

Ha viszont a Pala Korong se nem kerék, se nem egy kerék után mintázták, akkor micsoda?

 

Néhány tudós arra a következtetésre jutott, hogy egy ennyire körülményesen megfaragott tárgy törékeny mivolta komoly határokat szab annak, hogy praktikus célokra használják. Ebből pedig arra következtettek, hogy díszítő funkciót tölthetett be, minden bizonnyal vallási vagy más egyéb rituális rendeltetése lehetett.

 

Credit: Cairo Muzeum

Credit: Cairo Muzeum

 

Magától értetődik, hogy mások úgy gondolják, hogy ez a tárgy egészen más céllal készült, nevezetesen olajlámpa tartására találták ki.

 

Azonban, ennek az elméletnek a kritikusai vitatják, hogy ez egy hárompengéjű ceremoniális lámpa volna, mivel annak görbületei és alakja olyannak tűnik, aminek funkciója lett volna, nem pusztán dekorációra szolgálna.

 

Van egy ettől is nagyobb kihívást jelentő opció, jelesül, hogy valamiféle ismeretlen eredetű fejlett technológiát hoztak vele működésbe. Lehetséges volna, hogy ez egyiptomiak a miénket messze meghaladó technikai tudással rendelkeztek volna?

 

Cyril Aldred egyiptológus azt a következtetést vonta le, hogy függetlenül attól, hogy mire használták egykoron ezt a tárgyat, vagy hogy mit jelképezett, kétségtelenül egy korábbi másolat, egy sokkal korábbi fémből/ércből készült tárgy alapján tervezték meg.

 

De vajon miért bajlódtak az ókori egyiptomiak egy ennyire összetett struktúra megtervezésével több mint 5000 évvel ezelőtt?

 

3.3

 

Hogy lehet képes egy olyan kultúra, amely vésőt használt a kőzet megformálására, mesteri szintre fejleszteni egy törékeny anyag megmunkálására szolgáló technikát?

 

Miért fektettek időt és szakmunkát egy ilyen tárgy létrehozására, hacsak az nem szolgált valami nagyon fontos, különleges célt?

 

Credit: Cairo Muzeum

Credit: Cairo Muzeum

 

Nyilvánvalóan a Pala Korong egy olyan tárgy, amely 5000 évvel ezelőtt lényeges szerepet játszott. Az egyiptológusok rengeteg elméletet állítottak már fel, amelyek azt voltak hivatva szolgálni, hogy milyen célra használták ezt a tárgyat, de eddig a pillanatig senki sem tudta érdemlegesen megmagyarázni a tárgy komplex kialakítását. A Pala Korong futurisztikus megjelenése mindenkit zavarba ejt, aki csak látja.

 

Kétség sem fér ahhoz, hogy ez a különleges tárgy egyike a leginkább fejtörést okozó egyiptomi és ókori rejtélyeknek, s egyelőre számos megválaszolásra váró kérdést hagy maga után.

 

A Pala Korong jelenleg a Kairói Múzeumban található.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/discsabu.php#.VbYUHPntmko

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..