Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A kollektív tudat átrendeződése

Vajon a régit vagy az újat válasszam? Van-e elég bátorságom a konvenciókon változtatni? Szabad-e kételkednem a kollektív hiedelmekben? Miért olyan nehéz megújítani magamat és a világot? Hogyan rendeződik át a kollektív tudat?

A kollektív tudatban, mely nem másé, mint az emberiségé, jelenleg egy érezhető átrendeződés megy végbe. Mint mindig, úgy most is a régi kollektív minták visszahúzó erejével való szembekerüléssel jár együtt ez a folyamat. De a 2012 végére beharangozott események miatt ma az emberek elméje és szíve bizonyos mértékig nyitottabb a változásokra.

Sajnos a kollektív hiedelmek mélyre eresztették gyökereiket és ezzel gátolják a haladást. Ugyanakkor egyre többen fedezik fel, hogy van beleszólásuk az életükbe. Ez azért roppant lényeges, mert az emberek kezdenek ráébredni, hogy döntéseiknek van súlya, ennél fogva, ha akarnak, pozitív irányba változtathatnak az életükön. Ehhez az ösztöneiket vehetik igénybe.

 

Az emberek kezdenek rádöbbenni arra, hogy van individuumuk, mely megerősíthető, stabilizálható és ha ezt elérik, akkor felismeréseik támadhatnak. Például olyanok, hogy nem mindent kell elhinni, amit mások mondanak vagy éppen elvárnak tőlük. Merthogy oly sokszor eme elvárások és követelmények mögött eleve helytelen kollektív minták találhatók, vagyis olyan közmegállapodások, amelyeket egyszer, régen valakik kitaláltak és fokozatosan bevezettek a társadalmak hiedelemrendszerébe és mítoszaiba.

Azt kell, mondjam, hogy sok politikai rendszer, vallás vagy egyéb emberi ideológiai koncepció éppen erre épít. Vegyük észre, hogy számos olyan szokást követünk, amelyek már idejétmúltak, sőt természetellenesek, de mi valamiért elfogadtuk őket. Talán, mert másokat – például a szüleinket – utánoztuk.

Az emberek nem azért gondolkoznak egy bizonyos módon, mert ők ilyenek, hanem mert ilyenekké tették őket. Az értékrend, a gondolkodásmód, a vallásos érzület, az erkölcs részben hozott lelki dolog, de nagyobb részben tanult, felvett magatartásminták szövedéke. Nézzük meg, hogy mennyire más egy indiai élete vagy egy amerikaié, egy brazilé vagy egy japáné. Vegyük észre, hogy ők a kollektív tudatuk – a népük csoportszellemisége – miatt válnak indiaivá, amerikaivá, brazillá vagy japánná.

Azonban a változások iránti igény kezd felerősödni. Miért? Mert a lélek erői erősödnek. Ezt most megfogalmazhatjuk úgy is, hogy emelkedik a Föld rezgése, de a dolog ennél sokkal bonyolultabb és sok küszöböt kell még átlépni, hogy az emberi individuum szabad legyen.

Én hiszek az ember megújító erejében. Ehhez az ösztöneinkre és a belső sugallatainkra kell hallgatni és fel kell tenni a kérdést: vajon mi jó nekem? Én mit akarok? Szabad-e kételkedni és új utakat keresni? Tegyük fel magunknak a kérdést: vajon ha nem mondták volna nekem, hogy ez így és így van, akkor is erre a következtetésre jutottam volna magamtól?

Természetesen a válasz sok esetben nemleges, mert az emberek különbözőek. Például más a véleményük az abortuszkérdésben, a válás helyességében, az Istenbe vetett hitben, a halál utáni életben, az adófizetés, a háborúskodás és a bankrendszer vonatkozásában, a divat tekintetében, a vásárlási szokásokban, a demokratikus szavazásokat illetően stb.

Vegyük észre, hogy mikor melyik eszmeáramlat akar irányítani minket és gondolkozzunk el azon, hogy ha az adott eszme képviselői nem mondták volna el nekünk az „ideológiájukat”, akkor mi magunktól is megléptük volna-e ezt a lépést.

 

 

Szomorú, de még nem szoktunk le arról, hogy mindent szűretlenül elhiggyünk a tanultabbak szájából annak dacára, hogy az ellentmond a saját belső törvényeinknek, ösztöneinknek, habitusunknak. Aki képes új utakat kipróbálni, annak fel kell vállalnia, hogy téved és kudarcot vall. De a világot mindig az újítók formálják át és nem a kényelmes, önállótlan ideológia-fogyasztók. Ébredjünk fel és éljünk az egyéni szabadságunkkal: szabad másként gondolkozni, szabad új elveket felállítani, szabad szakítani a természetellenes és lélekellenes ideológiákkal, szabad élni és kipróbálni magunkat, a kreativitásunkat minden téren. Ha próbálkozásaink összhangban lesznek az Élet törvényeivel, akkor azt érezni fogjuk. Ha rosszul csinálunk valamit, akkor nincs más dolgunk, mint ezzel az új tapasztalattal optimistán állni a kihívásokhoz és újra próbálkozni.

Ne feledjük, az egyéni döntés számít igazán a kollektív tudat számára is!

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..