Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A kutatók megerősítették: megtalálták a legnagyobb piramist Mexikóban

A kutatók olyan hatalmas piramisra bukkantak Mexikóban, amely nagyobb, mint a teotihuacani Nap-piramis.

 

A kezdeti mérések szerint a Mexikóban felfedezett kőgúla nagyobb, mint a Napnak szentelt Nagy Piramis, melynek méretei a következők: magassága 65 m, alapja 222×225 m.

A szóban forgó piramis ásatásait 2010-ben kezdték meg.

 

A legimpozánsabb piramis magassága eléri a 75 métert és korát 1700 évesre becsülik a szakértők.

A specialisták az INAH, vagyis a Chiapas-i Tonina fellegvárban található Nemzeti Antropológiai és Történettudományi Intézet munkatársai.

 

Emiliano Gallaga, a régészeti zóna igazgatója, kifejtette, hogy a munkálatokat az elmúlt két év során végezték, s a háromdimenziós térkép által a kutatóknak sikerült igazolniuk, hogy az ásatási helyszín északkeleti részén tornyosul Közép-Amerika egyik legnagyobb konstrukciója, amely elképesztő méretei tekintetében csakis Guatemalában található tikali és el miradori maja városokhoz hasonlítható.

 

3.1

 

El Mirador romvárosa

El Mirador a maja civilizáció preklasszikus korának legnagyobb városa. A romok El Peténben találhatók, Guatemala legészakibb tartományában. A várost lakói Kr.u. 50-ben elhagyták; 1926-ban fedezték fel újra a romokat. Két hatalmas piramis található a romvárosban: a körülbelül 55 méter magas “El Tigre” és “La Danta”, mely utóbbi 72 méter magas és tetején templom áll.

El Miradorban nagy számban találtak a madáristen Vucub Caquix ábrázolásait. 2009-ben El Miradorban fedeztek föl egy négy méter hosszú és három méter magas ókori maja frízt, amelynek a keletkezését Kr. e. 300-ra valószínűsítik, és így ez az eddig ismert legrégebbi maja fríz, amely Ixbalanque és Hunapu isteneket ábrázolja fürdés közben.

 3 el mirador

Tikal maja városa

Tikal (vagy Tik’al, a jelenleg aktuálisabb helyesírás szerint) a legnagyobb a maja civilizáció által alapított városok közül. El Petén guatemalai állam területén található . A romváros jelenleg Guatemala Tikal Nemzeti Parkjában található, az UNESCO világörökség része és népszerű turistalátványosság.

A legközelebbi nagyváros Flores és Santa Elena körülbelül 30 kilométerre található.

A romok mélyen az esőerdőben találhatók. A Tikal Parkban megtalálható a hatalmas ceiba fa (Ceiba pentandra), amely a maják szent fája volt; a trópusi cédrus (Cedrela odorata) és a mahagóni (Swietenia). A fauna tekintetében a parkban láthatóak agutik, pókmajmok, bőgőmajmok, pávaszemes pulykák, guánok, tukánok, zöld papagájok és levélvágó hangyák. Továbbá előfordulnak jaguárok és koátik.

3 tikal

Tikal egyike volt a maja civilizáció fő kulturális és populáris központjainak. Monumentális épületeket emeltek itt már a Kr. e. 4. században. A várost a maja klasszikus korban tökélyre fejlesztették kb. Kr. u. 200 – 850 között. Azután már nem építettek több nagy műemléket, néhány nemesi palota leégett és a népsűrűség jelentősen megtizedelődött, mígnem a helyet teljesen elhagyták a 10. század végére.

A „Tikal” név azt jelenti maja nyelven, hogy „A hangok helye” vagy „A nyelvek helye”, mely a város ősi neve lehetett, habár az ókori hieroglifák gyakran Mutalra vagy Yax Mutalra utalnak, melynek jelentése „Zöld Halom” és metaforikus szempontból talán az „Első Próféciára” utal.

A tudósok úgy vélik, népessége 100 000 – 200 000 között mozgott.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/

 

 

Egy újabb jellegzetesség ötlik szemünkbe, ami abszolút egyedülállóvá teszi ezt a spanyolok érkezése előtti építményt, jelesül, hogy hét platform teszi teljessé, valamint speciálisan kialakított helyeik vannak a palotáknak, a templomoknak, a lakóházaknak és a közigazgatási épületeknek. Az INAH kutatói azt állítják, hogy ez a páratlan építmény számos olyan különleges funkciót töltött be a szociális, a politikai, a gazdasági és a vallási életen belül, melyekkel ugyanakkor egyáltalán nem találkozunk semelyik másik archeológiai helyszínen a maja világban.

 

„Óriási meglepetés tapasztalni, hogy a piramist szinte teljes mértékben a prehispán építőmesterek kivitelezték, következésképpen sokkal inkább mesterséges, mint amennyire természetes.” Ez azért lényeges, mivel eddig azt hittük róla, hogy ez egy természetes domb, mindazonáltal a bizonyítékok egyértelműen igazolták, hogy majdnem az egész struktúrát az ókori lakosok hozták tető alá.

 

3.2

 

A régészek hozzátették, hogy a piramis nagyobb, mint amire számítottak. Az építményt utak kapcsolják össze a környező dombtetőkkel.

 

Gallaga azt is hozzátette, hogy mindezek után megerősíthetjük, hogy a piramis magasságát tekintve meghaladja a teotihuacani Nap-piramist, amely 65 méteres. Az INAH szakértői arra a megállapításra jutottak, hogy a városközpont építészetileg folytatódik úgy 10-12 hektáron keresztül, amely duplája annak, amit korábban gondoltak, s csatlakozik az Akropolisz déli homlokzatához. Ezzel a hely a kutatók számára az egyik legjelentősebb maja területté lépett elő.

Forrás: http://www.ancient-code.com/researchers-confirm-the-largest-pyramid-in-mexico-has-been-found/

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..