Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A láthatatlanná tevő köpeny most már valóság

Egy olyan új technológiát dolgoztak ki, amelynek köszönhetően mostantól a valóságban is létezik a láthatatlanná tevő köpeny – ezt az áttörésnek számító álcázó eszközt a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói készítették.

 

A korábbi „láthatatlanságot” eredményező technológiák behatároltak voltak, minthogy infravörös és mikrohullámokat használtak, ám mostanára a kutatóknak sikerült elérniük, hogy a tárgyak a teljes látható spektrumban rejtve maradjanak.

 

1.1

 

Newscientist.com közölte:

 

Chris Gladden és Majid Gharghi a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen lyukakat mart egy porózus üvegen elhelyezett vékony szilícium-nitrid rétegbe. A lyukak átmérőjének 20 és 65 nanométer közötti változtatása – ami kisebb, mint a látható fény hullámhossza – megváltoztatta a réteg fénytörését, ami pedig kölcsönhatást hozott létre a porózus üveg alsó rétegével, ily módon elrejtve azt a kis területet.

 

Az idei év első felében a Singapore-MIT Alliance for Research and Technology-ban dolgozó Baile Zhang és kollégái hasonló hatást értek el polarizált fény segítségével, amelynek az erőterét egy irányba rendezték. A csapat kalcit kristályokat állított sorba, amelyek olyan fénytörő képességekkel rendelkeznek, melyek az elektromos mező irányától függnek, így egy két milliméter magas kidudorodást tudtak elrejteni.

 

Gladden és Gharghi úgyszintén polarizált fényt alkalmazott a tesztjük során, „de ez nem kívánja meg” a dizájnt – mondja Gladden. Elmagyarázza, hogy a normális nem polarizált fény alkalmazásának képessége lehetővé tehetné, hogy berendezésük az álcázáson túlmenően sokkal szélesebb körben felhasználható legyen.

„Ugyanazt a szemléletmódot alkalmazhatnánk, mint a napenergiával működő eszközök esetében a napfény kontrollálására és potenciálisan növelni tudnánk a hatékonyságot.” – meséli Gharghi. Ezt úgy lehetne elérni, hogy a fényt magasabb intenzitásra állítanánk, vagy szétszórnánk a fényt az akadályok körül, mint például az áramgyűjtő vezetékeknél is.

 

A Berkeley-s demonstráció „egy ragyogó és jelentős előrelépés az infravörös tartományban végzett jövőbeli munkákhoz” – meséli George Barbastathis a Singapore-MIT csoportból. Azonban, azt állítja, hogy az olyan természetes anyagok alkalmazása, mint amilyen a kalcit, nagy előnyöket rejt magába a nano-gyártás tekintetében. „A mi köpenyünk tízezerszer nagyobb, mint a Berkeleyé, s becsléseim szerint úgy tízezerszer olcsóbb is.”

Forrás: http://yournewswire.com/invisibility-cloak-now-a-reality/

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..