Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A legfontosabb inka törvények, melyeket minden állampolgárnak tiszteletben kellett tartania

Az inkák roppant szigorúak voltak mind a törvények, mind a büntetések tekintetében, melyek nagyon kemények és súlyosak voltak. Más helyektől eltérően a bűnelkövetési arány alacsony volt az Inka Birodalomban.

 

A Sapa Inka (Nap Fia) által választott különleges hivatalnok felügyelték a törvényeket, s ezeket tiszteletben kellett tartania minden inka polgárnak. A törvények a társdalom hiedelmein, szokásain és gyakorlatain alapultak. Az inkáknak nem volt börtönrendszerük.

 

 

Az inka társadalom minden egyes tagjának imádnia kellett (kultikus-vallásos tiszteltben kellett részesíteni) a Napot.

 

A három legfontosabb inka törvényt valamennyi polgárnak előírták:

 

Ama Sua = Ne lopj!

Ama Llulla = Ne hazudj!

Ama Quella = Ne lustálkodj!

 

A helyi vezetőknek engedélyezték, hogy megannyi különböző törvényes ügyben eljárhassanak, de azért nem mindenben.

 

Csak egy főhatóság hozhatott döntést csonkításról vagy a halálbüntetésről, melyet akkor szabtak ki, ha valaki valakit kirabolt, meglopott, tönkretette az állami javakat vagy belépett a Kiválasztott Asszonyok helyiségeibe.

 

A lustaságot szintén nagyon komoly bűntettnek tartották, mivel a lusta ember megfosztja munkájától a Sapa Inkát, így az ezért járó büntetés halál volt, amit emellett az emberölés, a házasságtörés, lázadás, valamint az ittasságot és tolvajlást támogató bűncselekményei miatt alkalmaztak.

 

 

Ha és amennyiben egy polgár első ízben hibázott, akkor feddésben részesült.

 

A második bűncselekmény esetén a büntetés nagyon szigorú volt: halálra kövezték, vagy fellógatták, vagy egy szikláról lökték le.

 

Az inka kormány békét hirdetett a polgárai között, s valójában nagyon kevés bűncselekményre került sor az Inka Birodalomban, de ugyanakkor nem volt könyörület, amikor egy bűnesetre került sor.

 

Mindennemű törvényszegés az istenek elleni cselekedetnek számítottak, következésképpen elfogadhatatlan volt.

 

Az inka törvénykezés célja az volt, hogy megleckéztesse a törvényszegőt és elejét vegye annak, hogy a társadalom bármely tagja újból elkövesse azt. Emiatt a csonkítást és a halálbüntetést gyakorta alkalmazták.

 

A szerencséseknek, akiknek sikerült túlélniük a büntetést, a hátralévő életükben mesélniük kellett a történeteiket.

 

Akik pedig hajlandók voltak meghallgatni az eseteiket, ételt adtak nekik, de a túlélés azon múlott, hogy mennyire volt meggyőző és magával ragadó a történetük.

 

Az inkák minden helyi törvényt tiszteletben tartottak az általuk meghódított területeken, feltéve, hogy azok a törvények nem álltak ellentmondásban az inka törvénykezéssel.

 

Máskülönben minden ellentmondó törvényt el kellett távolítani. Amennyiben az inkák által meghódított terület vezetője szembehelyezkedett az új törvényekkel, akkor kivégzés várt rá.

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2017/08/16/what-were-the-most-important-inca-laws-that-all-citizens-had-to-respect/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..