Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A legújabb, jövőbemutató tudományos felfedezés

Minden nap teszünk olyan tudományos felfedezéseket, amelyek megváltoztatják azt a világot, amelyben élünk. Ez a lista néhány izgalmas tudományos innovációt tartalmaz – mindre 2013 júniusában került sor. A következő történetek az orvostudománytól a biológiáig biztos, hogy lesokkolják az elmédet.

Azok a technológiai és egészségügyi fejlesztések, amelyekben az emberek hittek, soha nem következtek be az életük folyamán, eltekintve attól, hogy éppen ebben a pillanatban is valós és folyamatos fejlesztések zajlanak. Ezek a felfedezések számtalan új technikát és technológiát hoznak magukkal, melyek idővel egyre csak gyarapodnak és tökéletesednek, hogy jobbá tegyék azt a világot, amelyben élünk.

 

10. TELEKINÉZIS

 

http://www.google.hu/

 

A képesség, amellyel ellenőrzésünk alá vonhatjuk a tárgyak mozgását, úgy tűnhet, mintha egy sci-fi regény cselekménye lenne, azonban a Minnesota College of Science and Engineering tudósainak köszönhetően ez most már valóság. Az elektroenkefalográfiaként ismert noninvazív (szervezetbe való behatolás – vágás, szúrás stb. – nélküli, többnyire műszeres) technika használatának segítségével, ami az agyhullámokat fogja munkára, öt diák képes volt irányítani egy helikopter mozgását.

 

Arccal ellenkező irányba nézve, a diákok képesek voltak a járművet különböző irányokba mozgatni azáltal, hogy elképzelték magukat, amint a bal, majd a jobb, végül pedig, hogy mindkét kezüket mozgatják. Némi idő és gyakorlás után a résztvevők csakhamar képesek voltak rávenni a helikoptert, hogy több olyan manővert végezzen, mint amilyen a gyűrűkön keresztül történő repülés, amelyet egy monitoron megjelenített repülés képével értek el. A tudósok abban reménykednek, hogy ennek az új noninvazív agyhullám-technológiának a kiterjesztésével végül majd képesek lesznek visszaállítani a mozgást, a hallást és a látást azoknál a betegeknél, akik paralízisesek vagy idegsorvadásban szenvednek.

 

9. SZÍV MRI

 

http://listverse.com/

 

Az antraciklin a kemoterápia egyik hatékony formája, azonban bebizonyosodott róla, hogy többször erősen károsította sok, kezelésben részesülő gyermek szívét. Ez idáig a legtöbb gyermeknek, aki ilyen szívkárosodást szenvedett, elvékonyodott a szívfala és mire ezt diagnosztizálták, általában már túl késő volt, hogy bármit is lehessen tenni. Az ultrahangok is csak évekkel a kezelést követően tudták kimutatni ezt a szívkárosodást, amikor a visszafordíthatatlan károsodás már áldozatokat követelt.

 

Viszont június 10-én új technikát fedeztek fel. Széles körű tesztelés során a T1 MRI-ról bebizonyosodott, hogy pontosabb, hatékonyabb és biztonságosabb, mint a már meglévő, a gyerekszívbetegségek kimutatására használt technológiák. Az orvosok képesek korábban és hatékonyabban megállapítani a gyerekkori szívbetegségeket, mint eddig az ultrahangokkal tették (amelyek hibásan teljesen egészségesnek mutatták a szívet). Ez egy nagy orvosi előrelépés a gyerekkori szívbetegségek korai kimutatására.

 

8. HATÉKONY ELEKTROLÍZIS (SÓSVIZES VEGYBONTÁS)

 

http://listverse.com/

 

A hatékony és bőséges alternatív (nem kőolajszármazék alapú) üzemanyagok felfedezéséért folytatott verseny során a kutatók mindig nekiütköznek egy úttorlasznak, amidőn megpróbálnak előhozakodni a bontott sósvíz hatékony módszerével azért, hogy hidrogén üzemanyagot állítsanak elő. Június 10-én az Australian Research Council Centre of Excellence for Electromaterials Science-nál dolgozó egyik csapat olyan katalizátort mutatott be, amely nagyon kevés energia felhasználásával képes az óceánvizet felbontani/szétválasztani.

 

A katalizátort egy rugalmas műanyag filmmé alakították, amely a fényből kinyerhető energiát szívja és használja fel a tengervíz oxidálásához. A jelenlegi módszerektől eltérően, amelyek nagy mennyiségű energiát igényelnek a víz oxidálásához, ez az eljárás elegendő energiát termelhet csupán ötliternyi tengervízből ahhoz, hogy egy átlagos házat vagy autót egy teljes napon át ellásson. Ez a film a napfény hasznosításához mesterséges klorofill-molekulákat használ, miként sok növény lombozata is teszi. Továbbá nem fordul elő kémiai összeomlás sem ennek a módszernek az alkalmazása során, ami nem mondható el a jelenlegi vízbontó eljárásról, amely mérgező klórgáz felhőket bocsát ki.

 

Ez a hasznos és hatékony eljárás remekül csökkentheti a hidrogén-üzemanyag költségeit, lehetővé téve ezzel, hogy a jövőben versenyképes alternatív üzemanyag legyen a benzinnel szemben.

 

7. PARÁNYI ELEM

 

http://listverse.com/

 

A legutóbbi 3D-s nyomtatók feltalálása óta a csillagos ég a határ a bonyolult és összetett tárgyak számára. Június 18-án bejelentették, hogy a Harvard és az Illinois Egyetem egyik kutatócsoportjának sikerült olyan lítium-ion akkumulátort előállítani szintetikus úton, ami kisebb egy homokszemnél és vékonyabb egy emberi hajszál szélességénél.

 

A kutatóknak ezt a meghökkentő eredményt váltósoros elektródák hálózatának finom rétegzésével sikerült elérni. Miután a 3D-s terv elkészül a számítógépen, a nyomtató olyan speciális folyékony tintát használ, amely olyan elektródákat tartalmaz, melyeket úgy terveztek, hogy azonnal megszilárduljanak, mihelyt érintkezésbe lépnek a levegővel. A szerkezet méretének köszönhetően széles körben felhasználható.

 

Ezt az elemet megelőzően, ritkaságszámba mentek a hihetetlenül parányi elemes eszközök. Ennek oka abban volt keresendő, hogy a rendkívül parányinak tervezett eszközök olyan akkumulátorokat igényeltek, amelyek ugyanolyan kicsik voltak, mint azok, hogy ennek megfelelő energiát adhassanak, vagy pedig olyan parányi akkumulátorokkal látták el őket, amelyek nem tudtak komolyabb mennyiségű energiát szolgáltatni. A 3D-s nyomtató tintát és egy aprólékos, számítógépes program által készített tervet használ arra, hogy mikroelemeket tudjon létrehozni.

 

6. GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT TESTRÉSZEK

 

http://listverse.com/

 

Június 6-án a Duke Egyetem egy doktorokból álló csoportja sikeresen beültette első genetikailag megtervezett vérerét egy élő betegbe. Jóllehet a biomérnökség (génsebészet) gyorsan fejlődött, ez volt az első mesterséges úton, genetikailag megtervezett, sikeres testrész-beültetés.

 

A vesebetegség terminális fázisában lévő betegbe beültetett vénát mesterséges úton állították elő olyan adományozott emberi sejtekből, amelyek azután egy állványon fejlődtek ki. Azért, hogy megelőzzék, hogy a beteg antitestei megtámadják az idegen véreret, eltávolították azokat a tulajdonságokat, amelyek ezt a támadást ki tudnák váltani. Az ér sikeresebbnek bizonyult a tesztek során, mint a szintetikus vagy az állati eredetű implantátumok, mivel nem hajlamos az összetapadásra és nem áll fenn a fertőzés kockázata az operáció alatt.

 

Hihetetlen, hogy az erek ugyanolyan rugalmas anyagokból készültek, mint amikhez kapcsolódtak és még tulajdonságaikban is megegyeznek a sejtes környezetükkel és más erekkel. Ennek az eljárásnak a sikere révén ez a feltörekvő terület óriási hatással lesz a többi orvosi módszerre. Az orvosok azt remélik, hogy majd a szívbetegségekre is lesznek génsebészetileg kifejlesztett erek és talán még továbbfolytatják az egész szervek és testrészek genetikai megtervezését.

 

5. A NÉGY-KVARKOS RÉSZECSKE

 

http://listverse.com/

 

Univerzumunk születésének magyarázatára irányuló kutatás június 18-án felélénkült, amikor egy olyan részecskét fedeztek fel, amelyről megerősítették, hogy négy kvarkot tartalmaz.  Bár ez nem tűnhet olyan fontosnak, a tudósok számára ez a felfedezés új magyarázatokra és elméletekre teremt alkalmat abban a vonatkozásban, hogy miként jött létre az anyag először. E felfedezés előtt, az anyag létrejövetelére adott magyarázat korlátozott volt, mivel csak kettő- vagy háromkvarkos részecskéket fedeztek fel eddig.

 

A tudósok Zc(3900)-nak nevezték el ezt az új részecskét, és azt feltételezik, hogy a Big Bang utáni elképesztően forró első másodpercben keletkezett. A japán Tsukubában található Nagy Energiájú Gyorsító Kutató Szervezet tudósai képesek voltak észlelni és elkülöníteni a 159-dik részecskét. Mint a legtöbb tudományos felfedezés esetében hiányzott a részecske igazolása, mígnem a pekingi Belle detektor meg nem erősítette további 307 részecske izolálását. A tudósok azt állítják, hogy több mint 10 trilliószor trillió szubatomikus ütközést végeztek a detektorban, ami kétszer akkora, mint a híres Nagy Hadronütköztető Svájcban. Néhány fizikus kritikával illette a felfedezést, mondván, a részecske nem több két összepréselődött mezonnál (kétkvarkos részecskénél). Mindennek ellenére a részecske felfedezése nagyszerű a fizika számára és hozzájárul ahhoz a számtalan módszerhez, amely arról szól, hogyan keletkezhettek az anyag első darabjai.

 

4. ALTERNATÍV ÜZEMANYAG-MIKRÓBÁK

 

http://listverse.com/

 

Képzeljünk el egy világot, amelyben nagyteljesítményű, olcsó üzemanyagokhoz olyan könnyű hozzájutni, mint a bennünket körülvevő levegő oxigénjéhez. Nos, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának és a Duke Egyetem kutatócsoportjának az együttműködése révén olyan mikroorganizmusaink lehetnek, amelyek valóra tudják váltani ezt az álmunkat. Az utóbbi években hatalmas előrelépéseket láthattunk az alternatív üzemanyagok területén (mint amilyen a cukornádból és a kukoricából kivont etanol). Sajnálatos módon ezek a módszerek nem bizonyultak hatékonynak és sok kritikára adtak okot azzal, hogy beleavatkoztak az élelmiszer- és a földkészletekbe.

A tudósoknak nemrégiben sikerült előjönni olyan elektro-üzemanyagokkal, amelyeket a napenergia begyűjtésére terveztek anélkül, hogy beleavatkozna az élelmiszer-, a víz- és a föld-készletekbe, miként azt a meglévő alternatív üzemanyagok teszik.

 

Alacsony energiaszükségletén túlmenően, a parányi mikrobák hatékonyan és eredményesen tudják ezeket az elektro-üzemanyagokat szintetizálni a laboratóriumban. Ezeket az elektro-üzemanyag mikrobákat elkülönítették, illetve felfedezték élő, nem fotoszintetizáló baktériumokban. A talajban található elektronok táplálékként való felhasználásával a mikrobák energiát használnak butanol előállítására, amikor elektromosságnak és széndioxidnak vannak kitéve. Ezt az ismeretet felhasználva géneket vontak ki azért, hogy kiegészítsék ezt a fotoszintézis-pótlást és befecskendezzék azokat laboratóriumban nevelt baktériumokba, ami lehetővé teszi számukra, hogy nagy mennyiségben butanolt állítsanak elő.

A butanolt jelenleg több oknál fogva jobb alternatívának tekintik mind az etanol, mind a benzin elállítása számára. Mivel sokkal nagyobb molekula, a butanolnak nagyobb energiahordozó képessége van, mint az etanolnak és nem köti meg a vizet, ily módon közvetlenül beletölthető bármilyen autó üzemanyagtankjába és a meglévő olajvezetékeken szállítható. Ezek a butanol-mikrobák roppant ígéretesek az alternatív üzemanyagok jövője szempontjából.

 

3. AZ EZÜST EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEI

 

http://listverse.com/

 

A Bostoni Egyetem egyik kutatócsoportja egy olyan tanulmányt tett közzé június 19-én, amely az antibiotikumokban található ezüst előnyeivel foglalkozik. Míg régóta ismeretes, hogy az ezüst erős mikrobaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, a tudósok csak nemrégiben fedezték fel, hogy képes átalakítani a normál antibiotikumokat a szteroidok antibiotikumává.

 

Most már tudjuk, hogy az ezüst számos kémiai folyamatban vesz részt azért, hogy megakadályozza a baktériumok összekapcsolódásait, lassítsa az anyagcseréjüket és felborítsa a homeosztázisukat. Ezek a folyamatok a baktériumok legyengülését idézik elő és fogékonyabbá teszik őket az antibiotikumok hatására. Komplex tanulmányok mutatják, hogy az ezüst és antibiotikum keverék legalább ezerszer hatásosabban pusztítja el a baktériumokat, mint az antibiotikumok egyedül. Néhány kritikus arra figyelmeztet, hogy az ezüst felhasználásának toxikus mellékhatásai lehetnek a használókra nézve, viszont a tudósok nem értenek ezzel egyet, mondván, csekély nem toxikus mennyiségek fokozzák az antibiotikumok hatékonyságát. Ez egy nagyon izgalmas felfedezés az orvosok számára, mivel folyamatosan nőnek a nemesfémek felhasználásának és alkalmazásának a lehetőségei.

 

2. LÁTÁS A VAKOKNAK

 

http://listverse.com/

 

Az első bionikus szem prototípusát egy ausztráli mérnökcsoport mutatta be június elején. A bionikus szem úgy működik, hogy egy chipet ültetnek a felhasználó koponyájába, majd azt egy szemüvegben található digitális kamerával kapcsolják össze. Bár a szemüveg jelenleg csak a kontúrok érzékelését teszi lehetővé alkalmazója számára, addig nagyon jó kilátások kínálkoznak arra, hogy a jövőben továbbfejlesszék. Mihelyt a kamera rögzít egy képet, a jel átalakul és vezeték nélkül a mikrochipbe megy. Onnan a jel pontokat aktivál abban a mikrochipben, amelyet az agykéreg látómezőjébe ültettek. A kutatócsoport abban reménykedik, hogy további lehetőségei lesznek a szemüvegnek, miközben könnyű, állítható és kényelmes a viselője számára.  A valóban vak emberek 85%-a számára biztosan hasznos lesz.

 

1. IMMUNITÁS A RÁKKAL SZEMBEN

 

http://listverse.com/

 

A Rochesteri Egyetem június 19-én kiadott egy tanulmányt, amely egy olyan mechanizmusra hívja fel a figyelmet, amely immunitást biztosít a csupasz földikutya számára. Ezeket a csúszó-mászó földalatti rágcsálókat sok kritika éri a kinézetük miatt, mégis úgy tűnik, hogy övék az utolsó szó, amikor a rákkal szembeni immunitás kerül terítékre.

 

A hialuronanként ismert ragacsos cukrot találtak a csupasz földikutya sejtjei közötti térben, amely – úgy tűnik – megakadályozza, hogy azok összenőjenek a daganatokkal vagy tumort formáljanak. Az anyag, mivel úgy viselkedik, mint egy szülői gardedám a középiskolás táncon, idejekorán kapcsolati tilalmat idéz elő, amely egy olyan folyamat, mely meggátolja a sejtek szaporodását, mihelyt elértek egy bizonyos sűrűséget. Annak a két enzimnek a dupla mutációjáról, amelyek elősegítik a HA növekedését és csökkentik a meghibásodását, azt gondolják, hogy ez az anyag megnövekedett mennyiségének a kiváltó oka. A tudósok azzal tesztelték le ezt az elméletet, hogy olyan bőrsejteket fertőztek meg rákkal, amelyek egyaránt tartalmaztak magas és alacsony mennyiségű HA-t.

 

Kiderült, hogy az alacsony HA-szintű sejtekben a rák gyorsan sokszorozódott, míg a magas HA-tartalmú sejtekben a daganatoknak nem sikerült képződniük. A tudósok remélik, hogy kissé át tudnak alakítani laboratóriumi patkányokat úgy, hogy azok nagy mennyiségű HA-t állítsanak elő egy kísérlet során, ami immunissá teszi az egereket a rákkal szemben.

 

Forrás: http://listverse.com/; Szerző: Shelby Hoebee

Szerzőről: Shelby (első fokozatú) egyetemi hallgató az Arizonai Álalmi Egyetemen, aki pszichológiát és orvosi biokémiát tanul. Folyamatosan megbűvölik az őt körülvevő világ misztériumai. Bízik benne, hogy egyetemi fakultással fogja folytatni, amint lediplomázik, hogy ki tudja kutatni és meg tudja oldani ezeket a rejtélyeket.

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..