Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A lélek és az ünnepek

Szerény meglátásom szerint egyáltalán nem mindegy, hogy mi ünnepel az emberben. Ez a faramuci megfogalmazás azért találó, mert nem tartom mellékesnek, hogy a lélek finom indulatai és érzelmei, avagy az elme érzékkielégítő, megfelelni akaró részei ülnek össze a terített asztaloknál.

 

bölcsesség1

 

Ebbe a rovatba tartozó előző cikkemben hírt adtam az igaz hitű, spirituális beállítottságú emberek hitéről és fejlődési útjáról. Ők valóban belül, konkrét élményeken keresztül élik meg az életük pillanatait és az így szerzett megtapasztalásaikra építik fel hitük bástyáit. Ez a tudáson alapuló hit. Az ilyen emberek számára az élet nem ugyanolyan, mint az anyagi világ érzékkielégítő bűvöletében élők számára. A fejlődő lelkek megismerési határaikat folyamatosan tágítják, tudásukat minduntalan bővítik és élvezik az életet, mely számukra minden pillanatban tartogat valamilyen meglepetést – varázslatos élet az övéké. A különböző tudatszinteken a legcsodálatosabb élményeket élhetik át, akik fejlődnek. Számukra egy hollywoodi film szimplán csúfos és torz utánzata a valóságnak. Persze erről a nagy többséget, a tömegembert, nem világosítják fel, mert azok hallani sem akarnak olyan dolgokról, amelyek az álmukat megzavarhatná. Ők ünnep alatt pihenést, dőzsölést, horgászást, ajándékozást, vendégvárást és a jó ég tudja, hogy még mi mindent értenek. Ez persze nem baj, ezek szép dolgok, csak hát sokszor elvész a lényegiség: az ünnep szentsége.

 

A Húsvét egy olyan ünnepe az évkörnek, amikor nem magunkat ünnepeljük, s nem is a vendégeinket, vagy a rokonainkat. Hanem akkor mit? A lelket és annak végtelenbe tartó fejlődését, tökéletesedését. S itt jön a bökkenő! Ki tud hiteles tájékoztatást adni egy olyan finom, megfoghatatlan, isteni szubsztanciáról (lényegről), mint a lélek? Csak az, aki ismeri, az, aki már látta, érzékelte és megismerte, vagy esetleg az, aki teremtette – szerintem. De azt erősen kétlem, hogy az egyik ember a másik embert könnyedén felvilágosíthatná a lélek mibenlétéről. Szóval, forduljunk a kinyilatkoztatásokhoz. Mit tanítanak a Mesterek a lélekről?

 

bölcsesség.5

 

Úgy, ahogyan a test atomstruktúrája is rétegelt, úgy a lélek is az. Ezt a lélekfajtát az ősi Egyiptomban Ká-léleknek hívták. Ezt azért fontos tudatnom, mert a lélek nem egyszerű szubsztancia, hanem egy nagyon komplex, finoman strukturált, többfunkciós képződmény. A lélek energiateste finom rétegekből áll, amelyben a mag a teremtés ködjébe burkolózik. Tehát aszerint, hogy melyik spirituális irányzat meddig jutott a lélek feltárásában, elemzésében és megismerésében, másként nevezi és jellemzi a lelket. Imígyen távolról sem biztos, hogy a keleti és a nyugati iskolák ellenmondásban állnak egymással, lehetséges, hogy doktrínáik alaposabb tanulmányozásával inkább egymást kiegészítő, mintsem kizáró részletekre bukkannánk. Végül is, a majd minden valamire való tradíció megvilágosodottjai eljutottak lelkük fényéig! Akkor pedig valamit jól csinálhattak!

 

Hit nélkül nem lehet fejlődni. Akár a kinyilatkoztatásokban, akár az élő, jelenlevő Mesterben, de mindenképpen hinnie kellett a tanítványnak, s itt most tág értelemben veszem ezt a titulust. A hitéleti processzus a lélek legősibb rétegeihez vezeti el a gyakorló Neofitát (tanítványt). Az ilyen hit tértelen, valósan áthág spirituális határokat és kulcsot ad az emberi lényeknek asztráldimenziókon* át más helyekre, az alaptendenciákba. Ezt a birodalmat Akasha Tattvának nevezték el a keletkező és a széthulló világok kozmikus angyalai.

 

bölcsesség.2

 

De mi a helyzet a többi emberrel? Nos, ők nem látók, ergo az ő szemükön hályog van, illetve spirituális vakságban szenvednek. Semmit nem tudnak, semmit nem sejtenek az efféle dolgokról, így nem is aggódnak az ilyen történések miatt, de hangsúlyozom, hogy a világokat elválasztó hártyák egyre csak vékonyodnak. Az eredő élet spirituális, szubsztanciális veleje és a valónak vélt világunk határain vékonyodik a hártya. Az ezoterikus embert ez azért izgatja, mert tudja, hogy egy ilyen gátszakadás, azaz hártyaszakadás esetén nem biztos, hogy az angyalok támogatják és megvédelmezik az embert a démoni erőktől és a fantom erőktől, illetve ezen erők garázdálkodásától. Egyáltalán nem magától értetődő, hogy pártatlanok lennének, mint ahogy az sem előre eldöntött, hogy kit támogatnának, ha bajban lenne az ember. Külön felhívom a figyelmet, hogy ezek valós dolgok, ezek körülöttünk zajló spirituális események. Ebben az ember, ha úgy tetszik, benne él, csak még egyelőre nem tudja.

 

Az ember mindeközben ünnepelget, megemlékezik, ajándékoz, sír és örül, de vajon ez a lelkének jót tesz. Érti vajon a lényeget? Látja az igazságot és a körülötte gomolygó felhőket? Érzi a jövőt? Felkészül az eljövendőkre, vagy még mindig rózsaszín fátyol burkolja a szemét? Ideje volna felébredni és a lelkünkkel ünnepelni! Természetesen magától értetődik, hogyha egyszer felébrednénk, hirtelen nem éppen ünnepelni támadna kedvünk.

 

*(asztráldimenziók = finomanyagi, csak spirituális érzékszervekkel tapasztalható dimenzióhálók)

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..