Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Machu Picchunál végzett legújabb feltárások igazolják az inkák asztronómiai tudását

Egy lengyel-perui régészeti csapat megerősítette azt, amit már évszázadokon keresztül gyanítottunk, nevezetesen, hogy az inkák hegytetőn elhelyezett obszervatóriumként használták Machu Picchu ősi városát. Bár a Machu Picchunál található csillagászati megfigyelő pontokat már feljegyezték Sarmiento de Gamboa krónikáiban 1572-ben, addig a tudomány a legmodernebb technológia felhasználásával még csak most jutott el addig, hogy első ízben megerősítette a csillagászati kapcsolatokat a Peru This Week című lapban megjelent riport szerint.

 

 

 

A 2400 méterrel a tengerszint feletti perui Cuzco régióban található Machu Picchu romjait 1911-ben fedezte fel Hiram Bingham, amerikai felfedező. Egy ősi inka ösvény vezetett az ősi városhoz az Andok hegységén keresztül, amely több mint 200 olyan épületet, templomot, házat, járdát, szökőkutat és oltárt foglalt magában, amelyek mindegyikét a hegytetőn található szürke gránitból faragtak ki.

 

 

Az már régóta ismeretes, hogy a csillagászat központi szerepet töltött be azoknak az inkáknak a kultúrájában, vallásában és mindennapi életében, akik a csillagászati eseményeket használták fel ünnepnapjaik meghatározására, valamint mezőgazdasági tevékenységeik megtervezésére. Cuzco városát például úgy alkották meg, hogy az égbolt másolata legyen és különleges csillagászati objektumokra mutasson.

Az inkák egyik legfontosabb konstellációja a Plejádok csillagkép volt, amelyet ők „A hét gyermeknek” nevezték a csillaghalmazban található hét legfényesebb csillag nyomán, ezen kívül a Plejádok csillagkép felkelése jelezte az inka év kezdetét. Az inkákról köztudott, hogy számos olyan helyre építettek obszervatóriumokat, ahol a különlegesen elhelyezett ablakokon keresztül fogták be a Nap első és utolsó sugarait. A fő obszervatóriumot Coricancha-nak (Qurikancha), avagy az „arany szeglet”, és teljes egészében arannyal borították be kívül-belül, ami azt jelezte, hogy a Napistennek szentelték.

 

 

Eme ismeret birtokában aligha meglepő, hogy az inkák elveszett városaként is ismert, híres Machu Picchu olyan hegytetőn álló obszervatóriumként is funkcionált, ahonnét az inkák az égboltozatot tudták megfigyelni. Ezt a tényt közel ötszáz évvel ezelőtt egy Sarmiento de Gamboa nevű spanyol felfedező figyelte meg, akinek feltűnt egy két trapeozid fülkével rendelkező fal, s a fülkékben egy kb. 5 hüvelyk átmérőjű lyuk helyezkedett el. Így írt erről: „…Ezek olyan lyukak, amelyeken keresztül a Nap sugarai utat törhettek maguknak, illetve ezek asztrolábiumok, magyarul csillagmagasság mérők. Ezekre úgy tekinthetünk, mint az olyan lyukakra, amelyeken szántás és vetés idején hatol keresztül a Nap …”

 

Mostanára a tudomány is eljutott odáig, hogy végre belássa, hogy Machu Picchu ezen építészeti jellegzetességeit a kozmosz emberi elmében történő levetülésének eredményeképpen tervezték meg. Az az új kutatás, amit a lengyel Varsó és Wroclaw egyetemistái vállaltak magukra 3D-s lézer szkenner-szoftvert használt ahhoz, hogy az építményeket kielemezze, valamint, hogy formáikat és elhelyezkedésüket összehasonlítsa azoknak a csillagoknak a pozíciójával, amelyet az inkák anno láthattak.

 

A kutatók különösen Machu Picchu Intimachay területére összpontosítottak, amely egy elülső és egy oldalsó ablakkal ellátott építményt foglal magába, ezen kívül az Inkaraqay területre, amely a Huayna Picchu-n helyezkedik el. Mindkettőjükről bebizonyosodott, hogy a téli és a nyári napfordulók mérésére használták, valamint egy kb. 19 éves holdciklus mozgásának a megfigyelésére szolgált. A Varsói Egyetemen dolgozó Mariusz Ziolkowski kijelentette, hogy az inka elődök precíz műszereket készítettek és használtak arra, hogy e két obszervatóriumban megfigyelhessék az égi jelenségeket.

 

Credit: BigStockPhoto

 

Fernando Astete a Machu Picchu Nemzeti Régészeti Park igazgatója megjegyezte, hogy ezek a felfedezések roppant fontosak ahhoz, hogy tisztába legyünk azzal, hogy mennyire fejlettek voltak az inkák csillagászati tudás tekintetében, továbbá megjegyezte, hogy a feltárások folytatódni fognak. A következő lépés az lesz, hogy napjelzők után fogják átkutatni a hegytetőt azért, hogy még inkább alátámasszák a hely csillagászati megfigyelő mivoltát. Miközben semmi meglepő nincs a felfedezésekben, jó érzés a Machu Picchu-n élt inkák által birtokolt, fejlett kozmikus tudás némi elismerését látni.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..