Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A mágia gyakorlatai Egyiptomban

Egyiptomról szinte mindenkinek a hatalmas piramisok, a Szfinx, a Nílus és a szent templomok jutnak eszébe! Mindenkit lenyűgöz az a monumentalitás, amit Egyiptom képvisel. Aki pedig már személyesen is megfordult a fáraók földjén, azt valóssággal rabul ejtette az az atmoszféra, melyet a hely szelleme sugároz magából. Az ember gyermeki kíváncsisággal fürkészi a titkokat: vajon hogyan tudták felépíteni a világ eme csodáit? Nos, a válasz egyszerű, de korántsem kielégítő: mágiával.

 

http://www.rmo.nl/

 

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk az ókori Egyiptom valódi gyökereihez, mindenképpen tisztáznunk kell valamit. A mágia földjének varázslatait a mindenkori beavatottak végezték el. A beavatott kifejezés akkoriban némiképp mást jelentett, mint manapság. Hajdanán ugyanis a beavatott nem ritkán 10, de akár 15-20 éves napi szintű gyakorlatok végzése révén jutott el arra a szintre, hogy képes legyen komolyabb természeti erőket megmozgatni. Természetit mondok, mert a mágia a természeti erőkkel és elemekkel történő varázslat és nem hókuszpókusz.

 

Felvetődik a kérdés, hogy vajon miért volt szükség ennyi időre a csodák fortélyainak elsajátításához? Miért nem voltak olyan „fejlettek” akkoriban az emberek, hogy 4-5 év alatt simán elérhessék a mágikus beavatottság magasabb fokozatait? Nos, sem akkor, sem ma ez nem lehetséges. Bizonyítani kellett ugyanis a tanulónak a rátermettséget. Ez pedig egyfajta személetmód elsajátítása és művelése nélkül lehetetlen.

 

Lehetetlen ugyanis úgy természeti erőket megmozgatni, hogy közben nem hiszünk a természeti erőkben. Lehetetlen az isteni lényekkel kommunikálni és segítségül hívni, hogy nem ismerjük őket, vagy még a létüket is tagadjuk. Lehetetlen anyagias gondolkodással az anyagtalant érzékelni. Lehetetlen egóval irányítani a tiszta teremtői tudatot. Lehetetlen a szellem erejét használni tökéletes önuralom nélkül. Lehetetlen bölcsesség nélkül bölcsnek lenni. Lehetetlen szeretet nélkül szeretni, avagy félelemből szeretni. Lehetetlen kifinomult erkölcsi érzék nélkül a jót a rossztól megkülönböztetni. És így tovább.

 

Mindezzel csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy az embernek akkor és mai is korlátai vannak. S ezeknek a személyes korlátoknak a ledöntéséhez nemhogy 10-20 év, sokszor egy emberöltő is kevés.

 

A mágikus gyakorlatoknak két alapvető fajtáját különböztethetjük meg: a belső és a külső önfejlesztő gyakorlatokat. A külső kategória azt jelenti, hogy látványosak a gyakorlatok: mozgás, koreográfia, légzéstípusok, kéz- és testtartások, olykor hangok stb. társulnak hozzájuk. Ezekre mondaná egy 21. századi ember, hogy az ember „csinál” valamit. És valóban, ténylegesen gyakorlatokat végez, testileg is látványosan mozog a művelője.

De ezen felül vannak belső gyakorlatok, melyek nélkül elképzelhetetlen a tökéletesedés útját végigjárni. S ezt az egyiptomiak is pontosan tudták. A belső gyakorlatok nem látványosak, majdhogynem semmittevésnek, tétlenségnek, üresjáratnak tűnnek a külső szemlélő számára, ugyanakkor minden belül dől el!

 

http://www.esra-magazine.com/

 

A szellem és a tudat edzésének gyakorlatai tették naggyá és dicsőségessé Egyiptomot, nem a fizikai erő. Hajlamosak vagyunk az egyiptomi vallást lebecsülni és eretnekségnek, pogányságnak és babonának minősíteni. Ez azonban roppant nagyfokú tudatlanságra vall. Sokkal több mindenben közelebb áll a Teremtőhöz, mint az hisszük.

Az őskereszténység, a görög és a római kultúra és a kopt vallás, számos gnosztikus, hermetikus, de még a zsidó hagyományok is – a titkos társaságokat nem említve – ezer szállal kötődnek Egyiptomhoz. A vallás élni tanított, s ennek része volt a gondolkodás. Összességében, helyes gondolkodásra tanították meg az embereket Egyiptomban, s aki erre hajlandó és képes volt, az továbbfejlődhetett. A gondolkodás is mágia. A gondolatoknak ugyanis teremtő erejük van: megbetegíthetik, vagy akár meggyógyíthatják az embereket.

Ugyanakkor a gondolkodás vértezi fel az embert azokkal az eszközökkel, melyekkel szert tehet a tudás egy újabb szeletére. Arra a tudásra, mely még nem bölcsesség, csupán a felé vezető út.

 

Akinek megromlik a gondolkodása, végezhet akármennyi külső mágikus gyakorlatot, hatástalan marad. Márpedig a mágia lényege a hatásokban rejlik. Régen úgy gondolkodtak, hogy az számít, hogy az ember mennyire tud hatással lenni önmagára. Ma az a gondolkodásmód dívik, hogy az ember mennyire tud hatással lenni másokra és a környezetére. Ez két ellentétes irányultság.

Mindkettő megtanulható, de a sorrend egyáltalán nem mindegy.

Előbb befelé kell kutatni és mind a külső, mind a belső mágikus gyakorlatokkal a benső világunkat – a mikrokozmoszt – kell megismernünk és uralnunk. Csakis ezután fordulhatunk kifelé, már ha lesz kedvünk megkülönböztetni a külső és a belső valóságot.

 

A mágikus gyakorlatok titkai továbbra is titkok, jóllehet az irodalom – papiruszok, hieroglifek, spirituális hagyományok – sok részletet megőriztek. A valódi kulcsok azonban továbbra is láthatatlanok. Aki görcsösen keres, az nem mindig talál. De aki egyszerűen akar tökéletesedni, az előtt megnyílnak az utak.

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..