Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A magok királya, a szezámmag

A szezámmagot a magok királyának is szokták nevezni, mivel az ásványi anyagok többsége megtalálható benne. Ezen kívül találunk még benne E-, B1-, B2- és D-vitamint, foszforsavat, lecitint, szezamint és telítetlen zsírsavat.

 

Jótékony hatása megmutatkozik a koleszterin-értékekben, minthogy javul a jó-rossz koleszterin aránya. Ezen kívül a szezámmag hatással van az emésztőrendszerben az ösztrogénszerű anyagok keletkezésére.

 

http://wakeup-world.com/

 

 

A szezámmag pozitív élettani hatásai:

  • erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
  • megvédi a vérereket a koleszterin lerakodásától
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • jó hatású a máj és az epehólyag betegségeire
  • fáradtság, álmatlanság ellen is ajánlják
  • salaktalanító hatású
  • emésztésserkentő
  • erősíti a csontokat
  • jótékonyan hat a fogakra és hajra
  • sejtmegújító hatása miatt „fiatalító”

 

Egyes vélemények szerint a szezámolaj gátolja leghatásosabban a melanóma növekedését.

 

Fogyasztási tipp:

  • A napi ajánlott mennyiség kb. 1 evőkanálnyi.
  • Fogyasztható natúr, de pirított formában ízletesebb.
  • Ajánlani tudom vajas kenyérre szórva, de a felvágotthoz is kitűnő.

 

http://trialx.org/

 

Kis időráfordítással készülő receptek

 

Szezámmártást

 

50 dkg pirított szezámmag

5 evőkanál összeaprított petrezselyem

3 gerezd aprított fokhagyma

1 teáskanál só

1/2 teáskanál őrölt köménymag

1-2 citrom leve

kb. 1 dl víz

 

ELKÉSZÍTÉSE:

Az összes hozzávalót összeturmixoljuk, hogy sűrű krémszerű masszát kapjunk, és már készen vagyunk.

Mártogathatunk bele: sült padlizsánt, sült paprikát vagy sült sárgarépát.

Kinek-kinek mi illik az ízlésvilágába! Csak a fantáziánk szabhat határt.

 

Vegetáriánus „TEPERTŐKRÉM”

 

10 dkg pirított őrölt szezámmag

1 mokkás kanál só

2 dkg vaj vagy margarin

1 késhegynyi őrölt bors

1 kiskanál mustár

 

ELKÉSZÍTÉSE:

Az összes hozzávalót simára keverjük, amíg krémszerűvé nem válik.

Ízlés szerint több fűszert is használhatunk, pl.: vöröshagymát, fokhagymát, s ezeket finomra reszelve adjuk hozzá.

 

Aki allergiás a dióra csak kis mennyiségben fogyassza!

 

Már pirított formában is kapható a boltokban, de tapasztalatom szerint az otthon pirított intenzívebb ízzel bír.

 

Sziklás Józsefné

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..