Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A magyarság és az eredendő bűn

Vajon létezik-e eredendő bűn a magyar ősvallásban? Mit fogalmaztak meg nagy költőink a bűnnel, a bűnösségünkkel és a bűnhődésünkkel kapcsolatosan? A napvallás tanításai szerint vajon létezik-e eredendő bűn? Hogyan javíthatók ki a vétkeink és a botlásaink? Isten hogyan viszonyult az emberi bűnökhöz?

 

http://www.godandscience.org/

 

A múlt sebei egyfolytában felszakadnak: hol egy évforduló, hol egy megemlékezés, hol a történelem tanulmányozása miatt. A múltból legjobb tudásunk szerint kellene okulnunk és hibáinkat nem feledve, dolgoznunk kellene a szebb és harmonikusabb jövendőért.

 

A magyarság elméjébe azonban egy olyan félelmetes istenképet és énképet alakítottak ki/programoztak be, mely véleményem szerint többet árt, mint amennyit használ. Mire gondolok? Vizsgáljuk meg a következő idézeteket, s érezni fogjuk a lényeget.

 

Radnóti így fogalmaz:

„Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép, s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép…”

(Nem tudhatom, részlet)

 

Kölcsey szerint:

„Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!”

 

„Hajh, de bűneink miatt
Gyúlt harag kebledben,”

(Himnusz, részlet)

 

Vörösmarty így fogalmaz a Szózatban:

„Az nem lehet, hogy ész, erő

És oly szent akarat

Hiába sorvadozzanak

Egy átoksúly alatt.”

 

Radnóti a bűnös mivoltunkról beszél – ugyan ki vitatkozna vele?

Kölcsey szerint már éppen eleget vezekeltünk – ezzel könnyen egyetérthetünk.

Vörösmarty a hiábavalóságról ír – hinnünk kell, hogy mindennek értelme van!

 

 

Mindezek a meglátások visszavezethetők egy vallási felfogásra: az eredendő bűnre.

A judaizmusban, a zsidó vallásban találjuk meg az EREDENDŐ BŰN koncepciójának gyökerét. Ismerjük fel, hogy az ember számtalan bűnt követ el élete folyamán, de az eredendő bűnt szinte esélytelenné teszi a felszabadulást. Így elvileg egész életünkben bűnhődnünk kell, de sebaj, mert ott van a túlvilági ígéret a megszabadulásra.

 

Vajon képesek vagyunk bűnöket örökölni az őseinktől? Spirituális értelemben létezik a karma, amely részben előző életeink, részben a jelen életünkben elkövetett cselekedetek és tettek visszahatásai. De ez nem egyenlő a bűnnel, illetve a bűnökkel, mivel jó irányba is működnek a visszahatások! Itt tehát egy vallási furfanggal, egy kis csúsztatással van dolgunk. (Kihagyták a karma pozitív hatásait, mely révén megváltoztatható a bűn!)

 

A következő probléma: a kollektív bűnhődés kérdése. Igen, létezik a napvallás szerint is a csoportkarma jelensége, amikor nem az egyén, hanem a közösség vállalja a visszahatásokat. Erre jó példa a nemzetkarma és a családi karma. De ez is képes jó irányt venni, ha a nemzet tagjai felébrednek. Ezt erősíti és támogatja a napvallás.

Ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a több ezer évvel ezelőtt íródott/írt szent könyvekből természetesen hiányoznak azok a részek, amelyek csak a jelenkori korszakváltásnál léptek érvénybe. Így többek között az egyéni karma fogalma is.

Őszintén szólva, nem várhatjuk el sem a judaizmustól, sem a kereszténységtől, sem ezek fúziójától, hogy akár utalást tegyen a karmára, pláne az egyéni karmára. Ennek sok szemléletbeli oka van, melyek közül a legfontosabb, hogy 2000 évvel ezelőtt más volt az emberiség spirituális értelemben vett helyzete: nem érvényesült annyira az individuum, mint manapság. Sokkal könnyebb volt irányítani az embereket, vagyis szolgalelkűbbek voltak. Vallási értelemben ugyanezt próbálják fenntartani az ábrahámi vallások: a kereszténység, az iszlám és a judaizmus.

 

http://www.access-jesus.com

 

Ehelyett a napvallás azt kínálja, hogy ne egy kis nép ősi hagyományához igazodjon minden egyes nép, hanem az egyetemes ősvalláshoz.

A rituális szabályoknak természetesen helyük van, de a magyar lelkület – mint minden nép lelkülete – eltér a zsidó nép lelkületétől. Ez egyébként a vallási és kulturális tradícióinkban, a nyelveinkben és a gondolkodásmódunkban, a mentalitásunkban és az életfilozófiánkban egyértelműen tetten érhető.

Sok olyan ember van, aki azért tagozódik be egy egyházba, vagy egy hitközösségbe, vagy egyéb más vallási intézménybe, mert érzi, hogy tartozni akar valahová.

De vigyázat! Ne a félelmen alapuló vallási irányzatokat válasszuk! Hanem olyanokat, amelyek tisztelik az isteni egyéniségünket és az isteni egyediségünket.

 

Eredendő bűn nincs úgy, ahogy beállítják egyes könyvvallások, karma viszont igen.

Meg kéne ismerni a karma megnyilvánulásait és akkor előnyünkre fordíthatjuk azokat.

Nem egyetlen élet (földi pályafutás) van – nevezetesen a jelenlegi –, hanem életek egymásutánisága.

Így sok élet áll rendelkezésre, hogy kijavítsuk a „bűneinket”.

Ne féljünk a megtorlástól! Ne féljünk a büntetéstől! Ne terjesszük a félelemről szóló vallási eszméket! Voltaképpen, aki a félelmet sokszorozza, annak miből épülne fel a pozitív jövőképe?

Helyette hagyatkozzunk a lelkiismeretünkre és az értelmünkre! Tanuljunk erről!

Ne higgyük el, hogy Isten haragvó! Van olyan isteni lény, aki haragvó, dühös és bosszúálló. Még az sem kizárt, hogy népe is van a Földön. De nem vagyunk egyformák! Nem feltétlenül tartozunk mi magunk az ilyen istenséghez.

A Teremtőben pedig a Napisten képviseli az Igazságot, a Jóságot és a Szeretetet. A Fény esélyt ad az emberiségnek a felemelkedésre. A magyarság a Napisten népe, egy napimádó nép. Számomra az a logikus, hogy akkor ez jelöli ki a jövőnk útját és nem valamiféle büntető és embereket tömegesen pusztító istenség, miként arra a történelemben számos példát találunk.

Nem az az igaz ember, aki megfelel egy emberek által irányított vallásnak, hanem aki szüntelenül a saját üdvén munkálkodik és nem hárítja másokra a felelősséget!!!

 

Ha annyira jó lett volna a sok történelmi vallási irányzat, amennyire próbálják elhitetni, akkor miért tartunk még itt évszázadok múltán?

Ha olyan zseniális egy-egy „kiválasztott nép”, akkor több ezer év alatt miért nem ért el valami pozitív eredményt?

Mivel a magyarság karmája oldódni kezdett, néhány év alatt nagyobb spirituális mozgolódás ment végbe kis hazánkban, mint előtte évszázadokon keresztül! Ez pedig, úgy hiszem, jelent valamit. Jó előjel.

 

Ha folytatni szeretnénk a megkezdett utat, a felemelkedést, akkor szakítsunk a bűnös felfogással, a bűntudattal, mert az megmérgezi az életünket és lekorlátozza a lelkünket. Merjünk szabadokká válni! Ne programozzuk a sorsunkat tovább negatív irányba.

 

A Nap kísérjen utadon!

 

Istentiszteletek minden szombaton 12.00 órától.

Helyszín: Megszentelt helyeken (Dunakeszi székhely, Pilis és egyéb nagyenergiájú szent helyek)

Jelentkezés: Sziklás Marika 06/20 242-5244, marisziklas@invitel.hu Minden héten szerda estig.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..