Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A MANTRA JÓTÉKONY HATÁSAI

A mantra tulajdonképpen egy szent hangsor. Minden egyes alkalommal, amikor elhangzik, akkor egy szellemi lényhez jut el a mantra üzenete, amelyre ez a lény reagál. A mantra olyan a spirituális világban, mint amikor egy sms-t küldünk valakinek. De lássuk miért is van ez így?

 

mantra1

 

Manapság egyre inkább terjedőben vannak a keleti, elsősorban a buddhista és a hindu spirituális technikák. Köztük vezető helyen szerepelnek a meditációk, a légzőgyakorlatok és a mantrák. Céljuk az eloldódás. Mitől? Az anyagi világ lehúzó hatásaitól kívánnak megszabadítani e módszerek. Hol a gondolati koncentrációra, hol a test és az elme kapcsolatára, hol pedig a kimondott szavak erejére építenek ezek az ősi praktikák.

 

A kimondott szónak komoly ereje van. A hang egy olyan jelenség, amely nem csak akusztikus tulajdonságokkal bír, hanem szellemiekkel is. Amikor kiejtünk egy szót, akkor azzal útjára bocsátunk egy hatást. Attól függően, hogy ki milyen tudatállapotban ejti ki a szavakat, illetve az artikulálatlan hangokat, más és más következményekre számíthat. Ennek a jelenségnek a nyilvánvalóságáról könnyedén meggyőződhetünk, amikor szeretteinkkel vagy rosszakaróinkkal kommunikálunk. Ám a mantra esetében nem pusztán a szó jelentéséről van szó, igaz, az sem mellékes. Az igazi mantra olyan ősi, védikus (tiszta, szent) szavak csokrából áll, amelyek sok esetben holt nyelveknek számítanak. Holt nyelv azt jelenti, hogy nem használták hétköznapi verbális kommunikációra, hanem csakis vallási-spirituális szertartások alkalmával vették elő őket. Ilyenek: az ősi szanszkrit és egyes óegyiptomi nyelvjárások, de volt ilyen a majáknak és a kínaiaknak is. A mantra mágikus formula, amely sokkal távlatibb kihatásokkal rendelkezik, mint a hétköznapi szavaink.

Amikor kimondunk egy szót vagy egy mondatot, akkor a hangok valódi vibrációja életre kel és a közelebbi, valamint a távolabbi dimenziókba hatol. Egyes hangok csak a közeli köztes terekig, míg a mantrák a magasabb dimenziókig hatolhatnak.

Ami roppant lényeges, hogy mindig megváltozott tudatállapotban történjen a hangsorok kiejtése, mert csak akkor tud igazán érvényesülni a mantra hatása.

 

A mantrák a tudatot módosítják, mivel egy sajátos rezgéshullámot indítanak el az univerzumban. Megváltoztatják a csakrák rezgését, emelik egyes energiatestek vibrációját és ezáltal többféle életfolyamatra is komoly kihatással vannak. Ekképpen a mantrák:

 • csökkentik a stresszt,
 • megnyugtatják az elmét,
 • alfa-közeli állapotot teremtenek, melyben a test és az elme revitalizálódik, vagyis könnyen újratöltődik életenergiákkal,
 • harmonikus irányba terelik az idegrendszer folyamatait,
 • meggyorsítják az energiaáramlást az aurában (emberi energiamezőben),
 • fejlesztik a koncentrációs képességeinket,
 • sokan beszámoltak arról, hogy az öngyógyító képességük is erősödött a mantráknak köszönhetően,
 • spirituális élményeket is sokan átélnek a mantrák gyakori ismételgetésével,
 • a rendszeres mantrázók úgy érzik, hogy közelebb kerülnek a mantrák által Istenhez,
 • sokak megfigyelték magukon, hogy a felesleges érzelemi hullámzásuk és hangulatingadozásuk jelentős mértékben lecsökkent,
 • több olyan mantra is létezik, amely konkrétan érzékelhető hatást gyakorol a belső szervekre. Ezen jelenségeket ez idő szerint is kutatják.
 • meditatív állapotok előidézésre is kitűnő spirituális módszer a mantrázás.

 

Természetesen csakis a hiteles és nem a művileg kreált mantrák hatása garantált. Fontos továbbá az érzelmi telítettség, az átélés és az átszellemülés is, melyek hiányában még a legjobb mantra is hatástalan marad. Általában guruktól, szellemi vezetőktől vagy avatároktól (istenemberektől) származnak a valódi mantrák, melyeket hívők milliói recitálnak a megadott napszakokban.

 

A mantra az intelligens univerzum energiáival kapcsolja össze a gyakorlót. Itt intelligens alatt azt értem, hogy a világmindenség tele van élettel és tudatformákkal, azaz mindent áthat az egyetemes szellem és energia. Amikor csak elhangzik egy mantra valakinek a szájából, arra a Mindenség reagál. S ha az illető helyesen ejti ki a hangokat, ami természetszerűleg tudatállapottól függő, akkor a mantrában megfogalmazott „üzenet” eljut a rendeltetési helyére és voltaképpen „végrehajtódik”, megvalósul a tartalma. Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését, bátran próbálja ki a mantrákat és bízhat benne, hogy a jótékony hatások sem maradnak el.

 

Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..