Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A MARS HATÁSAI AZ ASZTROLÓGIÁBAN

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

A Mars a Naprendszerünk negyedik bolygója. A római mitológia hadistenéről nevezték el. Szabad szemmel is könnyen megfigyelhető az égbolton lévén, a felszínét alkotó vas-oxid vörös színt kölcsönöz a planétának. Két természetes holdat tudhat magáénak: a Phobos-t és a Deimos-t. Ezúttal kozmikus szomszédunk életünkre gyakorolt hatásairól osztok meg a kedves Olvasóval néhány hasznos információt.

marshatásaiazasztrológiában4

A Mars egy ízig-vérig tüzes, férfias, aktív és pozitív bolygó. Ki ne ismerné szimbólumát: a kört és a belőle jobbra, felfelé kiinduló nyilat? Ezt egyes asztrológusok úgy értelmezik, mint a teljesség köréből kipattanó, kiszabaduló feszültséget. A kitörés azért jön létre, mert a dinamikus szellem kibillenti, valósággal kimozdítja statikusságából az anyagot.

A Marsot az infortuna minor-nak, vagyis a kis szerencsétlenségek bolygójának is nevezik.

Mitológiai vonatkozásait tekintve, Árészhoz, a háború görög istenéhez köthető a Mars. Árész édesanyja, Héra dühből és mag nélkül foganta, emiatt kicsinye dühös és erőszakos lett. Belül negatív, ugyanakkor külső megjelenésében pozitív. A Mars minden korban a férfiasság megtestesítője.

 

A Mars egyebek mellett az akarat kifejeződése az asztrológiában. Természetesen sokan tévedésbe esnek, amikor a szabad akaratot a „mindent megtehetek, amit csak akarok” elvvel azonosítják. Ez sokszor az emberi személyiség túlkapásaihoz, féktelen ösztöneinek destruktív megéléséhez, azaz pusztításhoz vezet. Az ilyen típusú akarat feszültségekkel teli, s már eleve magában hordozza a bukást. Voltaképpen a zabolázatlan emberi akarat alapvetően kudarcra van ítélve. Az emberi, vágyaktól felajzott megvalósító akarat önmagában vad, dühödt, gyűlöletkeltő és mohó. Aki nem tanul meg bánni a marsikus energiáival, az csakhamar azon kaphatja magát, hogy már nem ő uralkodik ösztönvilága gigászai felett, hanem alantas ösztönlénye hatalmasodik el rajta. Ergo minden ember feladata, hogy megtanulja kezelni, kordában tartani és szabályozva felhasználni a benne tomboló, Marshoz kapcsolódó erőket és energiákat.

 

A Mars a horoszkópban azt is megmutatja, hogy életünk meg területén tudunk cselekedni (cselekvőképesség), hol vagyunk korlátok közé szorítva, illetve milyen keretek között vagy feltételek mellett használhatjuk fel az akaratunkat. A Mars megvalósító erő, voltaképpen olyan, mint Széth az egyiptomi mitológiában. Ereje minden földi megnyilvánuláshoz nélkülözhetetlen, de jaj annak, aki elengedi a gyeplőt és hagyja, hogy magával ragadja ez a féktelen, zilált erő. A Marsnak kétféle megnyilvánulása kedvezőtlen: az elfojtott és a túlzott marsikus energiáké. Ha valakiben túlteng a Mars, s nem képes fegyelmezni ezt a részét, akkor szenvedélyessége, uralkodó hajlamai, temperamentumossága, akarnoksága, egós vágyai és alantas ösztönei környezete, s egy idő után önmaga ellen fordulhatnak. Ellenben, ha elfojtja a benne található Marsot, tehát tudat alá kényszeríti a marsikus energiáit, akkor könnyedén olyan időzített bombákkal aknázhatja alá a személyiségét, amelyeknek csak idő kérdése, hogy felrobbanjanak. Az ilyen embert belülről teszik tönkre a marsikus energiák: cselszövővé, áskálódóvá, alattomossá, önpusztítóvá, beteggé (gyulladásos problémák, szexuális aberrációk), indulatossá, hirtelen haragúvá, lobbanékonnyá, türelmetlenné, ingerlékennyé, kötekedővé, önfejűvé, haragtartóvá, a szenvedélyektől elvakítottá, diktatórikussá, erőszakossá, brutálissá és összeférhetetlenné tehetik az embert.

 

Harmonikus esetben a Mars bátorságot, harci kedvet, megvalósító erőket, férfias sármot (vonzerőt), aktív erotikumot, kitartó akaratot, tettrekészséget, önbizalmat, lendületet, erőt, motivációt, vezetői hajlamokat, az akadályok leküzdésének képességét, határozottságot, tüzességet, lelkesedést, szorgalmat, önérzetet, becsvágyat, talpraesettséget, gyors felfogóképességet és éles elmét kölcsönözhet az illetőnek.

 

Ami a Mars analógiáit illeti, a Mars színe a vörös, száma a kilences, féme a vas, kristálya a rubin és a malachit, napja a kedd, gyógynövényei a vöröshagyma, a fokhagyma, a bors, a paprika, a mustár, a komló és a tealevél többek között.

Az emberi testben marsikus energiák uralma alatt áll a vér, az izom, az epe, a bal fül, az orr és a férfi nemi szervek.

Tipikus marsikus energiákkal összefüggő betegségek: a gyulladások, a vérképzési zavarok, az égési sérülések, a fej megbetegedéseinek egy része és az epebántalmak.

 

A Mars ősbolygó „rangja” (dignitása) a jelekben: a Kosban és a Skorpióban domicil (uralomban vagy otthon van), a Bikában és a Mérlegben exilben (száműzetésben) van, a Bakban exaltált (emelt, fokozódó erőben) és a Rákban fallban (csökkenő, gyengülő erőben, esésben) van.

Ezt azért nagyon ajánlatos figyelembe venni, mert a „lokális determináció” (Morin törvénye) tana szerint a bolygók jelentéstartalma mellett a bolygók egyes jegyekben lévő helyzetét is mérlegelni kell.

 

A Mars jellemvonásaival könnyen szembetalálkozhatunk életünk minden egyes területén. Nyilvánvaló módon megjelenik a Mars a családunkban, a párkapcsolatunkban, személyiségünk külvilág felé mutatott arcában, tudatalattink rejtekén, energiamezőnkben, a múltunkban és a jövőnkben egyaránt. Amikor az erőnkre, a férfias oldalunkra, az ösztöneinkre, a vágyainkra, az energiáinkra, az akaratunkra, a szenvedélyeinkre vagyunk kíváncsiak és ezek elemzéseibe kezdünk, akkor kardinális kérdéssé válik számunkra a Mars. Fontosnak tartom bemutatni a Mars attribútumait azért is, mert számos, személyekre, tulajdonságokra, életeseményekre vonatkozó információhoz juthatunk e megfeleltetéseknek köszönhetően. Márpedig az önismeret, a személyiségfejlődés, a materiális világban történő önmegvalósítás, de ugyanakkor a spirituális tetterő is nagymértékben a Mars energetikai behatásain múlik: gyengítheti, korlátozhatja, akadályozhatja, meghiúsíthatja, avagy elősegítheti, támogathatja, felkarolhatja és erővel töltheti fel terveinket.

 

A Mars asztrológiai hatásai közül megismerkedhettünk az alapvető tudnivalókkal, de mindenkoron egy képzett csillagfejtőt érdemes felkérnünk annak megállapítására, hogy a saját születési képletünkben a Mars hogyan jut érvényre, mert számtalan speciális, egyedi esetről e cikkben nem tudtunk szólni.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..