Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Marson található opál felfedezése az életre utaló bizonyítékot rejthet

A kutatók egy 1,7 grammos opáltöredéket fedeztek fel abban a Marsról származó meteoritban, amit a londoni Természettudományi Múzeumba szállítottak.

 

3.1

 

A Mars felszínén megtalálható opál nyomainak felfedezése akár az egykori élet nyomainak bizonyítékához is elvezethetnek bennünket a Glasgowi Egyetem kutatói szerint.

 

Az opált abban a marsi meteoritban fedezték fel, amely 1911-ben hullott a Földre. A drágakövet tűzopálként ismerik jellegzetes vöröses, narancsos és sárgás színezettségének köszönhetően.

 

Martin Lee és csapata pásztázó elektronmikroszkópot használva vizsgálta a marsi meteorittöredéket, ami Nakhla egyiptomi város után kapta a nevét, mivel itt ért földet.

 

A Tech times beszámolója szerint:

 

A kutatók elektronmikroszkóp segítségével bukkantak a drágakő nyomaira. Ez a felfedezés megerősítette a marsi járművek műszeres adatait az opál létezésével kapcsolatban, legalábbis a vörös planéta kérgében található kis mennyiségű opálét. A kő minden bizonnyal a kovaföld és a víz kölcsönhatásából jött létre, mely folyamatot a saját Földanyánkon is megcsodálhatjuk.

 

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a Földön megtalálható ezekhez hasonló opálok gyakorta meleg forrásokban, illetve azok környezetében képződnek. A mikrobás élet jól fejlődik az efféle feltételek közepette, s az opál évmilliókon keresztül képes foglyul ejteni és megőrizni ezeket a mikrobákat. Amennyiben léteztek a marsi mikrobák, akkor azok is fennmaradhattak a Mars felszínén levő opállerakódásokban.” – magyarázta Martin Lee a Glasgow-i Egyetem Földrajzi és Földtudományos Karáról.

 

Ez az első olyan alkalom, amikor itt a Földön talált aszteroidában bukkantak a Marsról származó opálra – adták hírül a kutatók. Ez a történet elvezetett bennünket a tárgy többi darabjának felfedezéséhez, s idővel egy kisebb legendává vált a csillagászok körében. A biológiai tevékenység jelei, bár bizonytalanoknak tűntek, láthatóak voltak az 1999-ben és a 2006-ban talált meteoritban.

 

Egy 1984-ben talált marsi meteorit titkai:

Az ALH 84001 (Allan Hills, 1984 #001) egy, az antarktiszi Allan Hillsben 1984 decemberében az ANSMET amerikai meteoritgyűjtő csoport által talált meteorit. Felfedezésekor 1,93 kilogrammot nyomott.

NASA szerint a Marson képződött olvadt lávából körülbelül 4 milliárd évvel ezelőtt. Körülbelül 3,6 milliárd évvel ezelőtt több becsapódás szétszabdalta, majd egy újabb meteorit lökte ki a Mars felszínéről körülbelül 15 millió éve, durván 13 000 éve csapódott a Földbe. Ezeket a dátumokat radiometrikus kormeghatározással: szamárium-neodímium; rubídium-stroncium; kálium-argon és C-14 (radiokarbon) datálással kapták.

 

A nanobakteriális élet nyomai az ALH 84001-ben:

Az ábrán látható pásztázó elektronmikroszkópos képen baktérium-maradványokat lehet felfedezni. Ezek mérete 20–100 nanométer (lényegesen kisebb, mint a baktériumok mérettartománya), és hasonlítanak a feltételezett nanobaktériumokra, de kisebbek mint bármely földi életforma. Mivel a jelenlegi mikrobiológia nem tekinti élőlénynek a nanobaktériumokat, így ezek a maradványok a használatos definíció szerint nem lehetnek földön kívüli élet nyomai.

3.2

2001-ben Friedmann Imre magyar származású kutató és munkatársai a magnetit-kristályokból álló füzéreket tanulmányozták. Az 50 nanométeres nagyságú, szabályos alakú magnetit egykristályokból különböző hosszúságú láncokat találtak és ezek statisztikája utalt arra, hogy ezek esetleg magnetotaktikus baktériumok maradványai lehetnek.

 

A nanobaktériumokról zajló vita tehát eldöntheti, hogy létezett-e földön kívüli élet Naprendszerben. Ezen létformát mérete miatt nehéz azonosítani. Mivel nem ismerjük életfolyamataik működését, nehéz következtetni egy űrszondának arra, hogy egy idegen bolygóról vagy holdról vett mintában fellelhetőek-e ezen szerveződések.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/ALH_84001

 

Visszatérve a Tech times beszámolójához, 2013-ban ugyanaz a csapat, amely ezt a felfedezést tette, másodlagos anyagot talált Nakhlában, amit víznek az augittal és olivinnel való kölcsönhatása hozott létre. Ez volt az első közvetlen bizonyíték a vízre, amely a Vörös Bolygó felszínét oldotta.

 

A Nakhlában talált meteorit 1911. június 28-án csapódott a Földbe sok ember szeme láttára. Nagyjából 22 fontnyi (10 kg) törmeléket, megközelítőleg 40 darabban találtak a környéken 2,8 mérföldes sávban szétszóródva. A legnagyobb megszerzett darab több mint kettő kilogrammot nyomott. Kettő darabot a Természettudományi Múzeumnak ajándékoztak. A legendák szerint egy kutya a Nakhla meteorit miatt lelte halálát, bár ezt a sztorit nem erősítették meg.

 

A Mars felszínének jövőbeli vizsgálata még inkább összpontosíthat majd az opálok tanulmányozására a bolygó múltjának alaposabb megértése érdekében, beleértve a hajdani élet lehetőségének latolgatását is.

Forrás: http://yournewswire.com/discovery-of-opal-on-mars-may-contain-proof-of-ancient-life-on-red-planet/

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..