Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A meditáció képes „felturbózni” az agyat két kulcsfontosságú terület összehangolásával

A Bostoni Egyetem kutatói rájöttek arra, hogy az agy melyik két területét kell aktiválni ahhoz, hogy a „felturbózhassuk” a kognitív funkciókat.

 

A két agyi terület – a mediális frontális és a laterális prefrontális kéregállomány – irányítja a legtöbb végrehajtó funkciót. Bizonyították, hogy a szürkeállomány e két területének az összehangolásával a kutatásban résztvevők jobb és gyorsabb agytevékenységeket élhettek át. E területek összhangjának megbontása az ellenkezőjét eredményezte: vagyis lassabb agyat. Mindazonáltal, van-e több abban a történetben, hogy az agyunk bal vagy jobb féltekéje dominál?

 

A nagy felbontású, koponyán áthaladó váltakozó áramú stimulációt alkalmazva (HD-tACS – transcranial alternating current stimulation) a mediális frontális és a laterális prefrontális agykéreg közötti oszcillációk összehangolására, gyorsabb ingerületátvitelt eredményezett.

 

 

Az agy e két területének szinkronizálása jobb kommunikációs képességekhez vezetett és növelte a résztvevők érzelmi reakcióik feletti ellenőrzését.

 

Az agy vészharangja

 

Robert Reinhart a Bostoni egyetem pszichológia és agyi tudományok területén dolgozó adjunktusa, továbbá a mediális frontális cortex az agy vészharangja című kutatás vezetője.

 

Reinhart kifejti, hogy „Amikor hibázunk, az agy jelez (szó szerint kisül). Amikor elmesélem neked, hogy hibát követsz el, akkor is jelez. Amikor valami meglep téged, akkor is jelez.”

 

Az egészséges emberekben ez az agyterület kéz a kézben (vagy talán lebeny a lebenyben) jár a szomszédos régióval, vagyis a laterális prefrontális cortexszel, ami egy olyan terület, mely a szabályokat és a célokat raktározza, valamint fontos szerepet tölt be a döntéseink és a cselekedeteink megváltoztatásában. Amikor mindkettőt hatékonyabb munkára fogjuk, akkor hathatósabb kapcsolat jön létre a cselekedet és a gondolkodás között.

 

A 2017. október 9-én, a Proceedings of the National Academy of Sicences (PNAS) hasábjaink megjelent kutatás azt feltételezi, hogy az elektromos stimuláció képes gyorsabban emelni vagy csökkenteni a végrehajtó funkciót az egészséges emberekben, s megváltoztatni a viselkedésüket.

 

„A viselkedés irányítása feletti kontroll” a tanulmány szerzője szerint „sarkalatos az emberi állapot szempontjából, ugyanakkor károsodott a neurológiai rendellenességekben szenvedőknél”. Mégis, a viselkedésünk irányítása feletti képesség egyre fontosabb szerephez jut, mivel az önmagunkon kívüli erők megkísérlik átvenni felette (mármint a viselkedésünk felett) a kontrollt.

 

 

Az „egész agy” megközelítés

 

Ez a kutatás még azt is igazolja, hogy a leghatékonyabb az „egész agy” megközelítés a tanulás és a problémamegoldás esetén.

 

Régóta ismeretes, hogy bizonyos meditatív gyakorlatok növelik az egész agy funkcionalitását, különösen emelik a neuronok kisülését a Bostoni Egyetem kutatásában említett két területen, ugyanakkor az agy más területei is javulnak.

 

Például bizonyították, hogy akik régóta végzik az együttérzésre összpontosító buddhista meditációt, azoknál az anterior insula aktiválódott.

 

„Minden neurológusnak megvan a kedvenc agyi része. – meséli a neurológus, Richard Davidson. Davidson arról vált ismertté, hogy a Dalai Lámával együtt buddhista szerzeteseken végezett MRI vizsgálatokat.

Az anterior insula az egyik kedvence, mivel ez az a hely, ahol sok agy-test koordináció (összhangba hozás) megy végbe. A következőt állítja:

 

„Azok az agyi rendszerek, melyek a jólétet támogatják, szoros kapcsolatban állnak testünk különféle szervrendszereivel, ugyanakkor oly módon kapcsolódnak össze az immun- és az endokrinrendszerekkel, hogy meghatározzák a jólétünket.”  

 

Számos kiegészítő tanulmány megerősítette, hogy mélyreható változások mennek végbe az agyban, amelyek az egész agy összehangolódását idézik elő a hosszú távú meditálók számára.

 

 

Legtöbbünknél a balfélteke dominál

 

Az átlagos, nem meditáló embernél általában a bal vagy a jobb félteke dominál, míg legtöbbünk a nyugati világban bal-dominanciájú. Ez szorgalmas és dolgos embereket eredményez, de meggátolhat minket abban, hogy mélyebb spirituális belátásokra tegyünk szert, amely a jobb agyféltekés vagy az „egész aggyal történő” gondolkodást kíván meg.

 

Néhányan azzal érveltek, hogy mi így vagyunk összerakva azért, hogy könnyen lehessen bennünket irányítani, vagy azért, hogy egy olyan rabszolga fajt hozzanak léte, amely elég intelligens a parancsok követéséhez és egy elit által megkívánt munka elvégzéséhez, ugyanakkor elég tompa ahhoz, hogy ne törekedjen a tudati evolúcióhoz vagy a megvilágosodáshoz szükséges DNS kódok teljes megvalósításához.

 

Rengeteg anyagot tárt már fel Graham Hancock és más ősi dolgokkal foglalkozó történészek, akik azt állítják, hogy az emberi fajt, avagy a Homo Sanpiens Sapiens-t a sumér szent irodalom szerint nem minden világegyetem istene hozta létre, hanem alacsonyabb rendű istenségek teremtették azt színlelve, hogy ők olyan „Mindenhatók”, akik azért jöttek a Földre, hogy elpusztítsák a bolygót és arra vágytak, hogy olyan rabszolgafajt alkossanak, mely őket fogja szolgálni, miközben felépítik a saját civilizációjukat a Földön.

 

A neurológus boldogságot élt át, amikor a bal agyféltekéje egy szélütés következtében elcsendesedett

 

Például Jill Bolte Taylor, aki a Harvardi Agykutató Központ neurológusa, a megvilágosodott jógik és sámánok esetében leírt „boldogságot” csak akkor tapasztalta, amikor szélütés érte, minekután agyának az egész bal lebenye – amely az egóért, az ítélkezésért és az analízisért felel – átmenetileg elnémult.

 

videó: https://www.youtube.com/watch?v=UyyjU8fzEYU

 

Befejezésképpen

 

Miközben a bostoni kutatás a megállapításait tekintve jelentős, csupán még több hitelt kölcsönöz az egész agyas összehangolás fontosságának (mely meditáción keresztül könnyen előidézhető) az általános teljesítményre, a jólétre, az együttérzésre és az érzelmi folyamatok ellenőrzésére nézve, – továbbá igen, még a nirvána elérése, valamint a balfélteke által támogatott börtön-mátrixból való elkerülhetetlen megszabadulás szempontjából is.

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.riseearth.com/2017/10/meditation-can-turbo-charge-brain-by.html

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..