Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A mérgek kiürítése

Valóban felhalmozódhatnak a különféle, táplálkozásunk során bevitt méreganyagok a szervezetben? Képes a szervezet toxikus vegyületeket előállítani és önmagát mérgezni? Vajon ki tudnak ürülni a testünkből a „szeméttelepek”? Szükséges van-e egy kis rásegítésre vagy az immunrendszerünk és a kiválasztásunk képes megbirkózni a méreganyagokkal?

 

kép forrása: http://www.mynaturopath.webs.com

Mivel a fenti kérdések mindegyikére egyértelműen igennel válaszolhatunk, ezért térjünk mindjárt rá legfontosabb tudnivalókra e témában.

Egyre inkább kezdik elfogadni orvosi körökben is azt a nézetet, miszerint nem felesleges és nem is felszínes dolog a méregtelenítés, sőt több előnnyel jár, mint hátránnyal, ha hozzásegítjük a szervezetünket egy tisztább állapothoz. A természetgyógyászat szerint van helye és létjogosultsága a természetes és szelíd gyógymódok között az évente egyszer-kétszer megismételt méregtelenítő diétának.

A méregtelenítés mellett szólnak a következő érvek:

 • megtisztíthatjuk az emésztőrendszerünket
 • megszabadulhatunk a régóta cipelt, „bebetonozódott” salakanyagok egy részétől
 • erősíthetjük az immunrendszerüket
 • támogathatjuk az anyagcserénket
 • növelhetjük az energiaszintünket
 • javíthatjuk a bőrünk állapotát
 • felfrissíthetjük a testünket
 • jobban fogunk tőle aludni
 • hatékonyabban regenerálódhatunk
 • jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben
 • és még fogyhatunk is általa

 

kép forrása: http://www.wellness.com

Ezek csak kiragadott szempontok, de mind a jólét, mind a megelőzés, mind az egészség-helyreállítás, illetve a gyógyulás oldaláról nézve lényegesek. A tudósok megbecsülték, hogy mekkora mennyiségű felesleges és ártalmas anyagot lélegezünk be, iszunk meg, fogyasztunk el és viszünk be különféle módokon a szervezetünkbe. Az eredmény elképesztő. Egy átlagos városlakó esetében több kilóra rúg az évente elfogyasztott „szenny” mennyisége. Ez hatalmas károkozás, amibe talán sokan bele sem gondolnak. Ez az érzékletes adat – azt hiszem – kellőképpen alátámasztja, hogy miért iktassunk be legalább egy-két hetes méregtelenítő, illetve tisztító kúrákat az életünkbe.

 

Két jó tanácsom lenne ez ügyben:

 1. Ne essünk túlzásokba és kerüljük a szélsőségeket!
 2. Alaposan tájékozódjunk az egyes méregtelenítő és tisztító eljárásokról!

 

kép forrása: www.healthtap.com

Az öntisztítás az öngyógyítás alapja. Nem kell rögtön könyvek garmadát átnyálazni, hogy a legtutibb diétára váltsunk, bár tapasztalatom szerint a tavasz közeledtével az internetes és a nyomtatott magazinok megtelnek jobbnál jobb méregtelenítő receptekkel.

 

Ha kezdők vagy kísérletezők vagyunk, akkor a következő lépésekkel nyerhetünk pozitív, motiváló tapasztalatokat:

 • egy-három napig (ez tőlünk függ) csak vizet, facsart gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, különféle salátákat fogyasszunk, emellett fokozottabban ügyeljünk a vízbevitelre is (1,5-2,5l naponta)
 • a hét fennmaradó napjain pedig fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételeket, zöldséget és gyümölcsöt bőségesen (ha lehet inkább nyersen), esetleg kevés tengeri halat
 • A gyakorlottabbak tarthatnak kifejezetten böjtöt, illetve végezhetnek lé-böjtöt. Itt mindenképpen készüljünk fel a testünk erőteljes visszajelzéseire: a széklet megváltozásától a bőrön jelentkező átmeneti kiütésekig.
 • A salaktalanítást elősegíthetjük gyógyteákkal és beöntésekkel is. Erről is könnyen tájékozódhatunk a megfelelő oldalakon. Ne lepődjünk meg azon, hogy kezdetben nagyobb mennyiségben szabadulhatnak fel méreganyagok, amelyek furcsa, de mindenképpen múlandó rosszulléteket generálhatnak a szervezetünkben.
 • Fogyaszthatunk különféle tisztaságú, illetve tisztított vizeket is, feltéve, hogy ismerjük a szervezetünk állapotát és annak megfelelően választjuk meg a víztípust. Itt nagyon széles a paletta, ezért nem ragadnék ki egyet-egyet, mert mindenkinek más illik az alkatához és az egészségügyi állapotához legjobban.
 • Az emberi test tele van akupresszúrás és akupunktúrás ponttal, amelyet különféle masszírozó mozdulatokkal mi is megtanulhatunk stimulálni. Természetesen a legjobb, ha képzett szakemberek terápiáit vesszük igénybe ilyen esetekben.
 • Vannak olyan masszázstípusok, amelyek a nyirokkeringést serkentik.

 

Ha egyszer ráéreztünk a szelíd méregtelenítés nyújtotta előnyökre, akkor bizton állíthatom, hogy a tudatosságunk is át fog formálódni. Nem a divatosságnak és a legújabb holisztikus trendeknek kell megfelelni, amikor méregtelenítünk, tisztulunk és a „szemetet” ürítjük ki a testünkből, hanem a saját testi épségünkkel és a szellemünk állapotával kell elszámolnunk magunk felé: mit tettünk, mit nem tettünk, s legfőképpen, mit tehetnénk jobban saját magunkért.

Önmagunk szeretete roppant jelentőséggel bír – ezt mindenkinek fel kellene fedeznie!

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..