Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Metropolitan Múzeum több ezer szabadon felhasználható ókori képet hozott nyilvánosságra

A New York-i Metropolitan Museum of Art a saját világhírű gyűjteményéből több mint 400 000 szabadon felhasználható, nagy felbontású digitális fotó nyilvánosságra hozatalát jelentette be az Art Daily-ben megjelent sajtóközlemény szerint.

 

A Metropolitan Múzeum több ezer szabadon felhasználható ókori képet hozott nyilvánosságra

 

A jelenleg szabadon elérhető képek között több ezer olyan ókori szobrocska, dombormű, festmény, kézirat és más műtárgy van, amelyek 10 000 éves időintervallumot ölelnek át, s lefedik az összes hajdan volt műveltséget, továbbá a világ több száz kultúráját.

 

Az Open Access for Scholarly Content (OASC) nevű új kezdeményezés azt jelenti, hogy a képek letölthetők a múzeum honlapjáról a múzeum engedélye, illetve illeték nélkül, nem kereskedelmi használatra. Az OASC elérhető forrás a diákok, a pedagógusok, a kutatók, a kurátorok, a tudományos kiadók, a nem kereskedelmi dokumentumfilmesek, és más egyéb tudományos és kulturális munkákkal foglalkozók számára. Az OASC bevezetése előtt, a Metropolitan Múzeum csak kérésre, ingyenesen bocsátott rendelkezésre képeket szigorú feltételek betartásának fejébe.

 

„Ennek az újszerű, nyílt hozzáférésű irányelvnek köszönhetően egyre több olyan múzeumhoz csatlakozunk, amelyek nyilvánosan biztosítanak ingyenes hozzáférést a művészképeikhez. El vagyok ragadtatva attól, hogy a digitális technológia szélesre tárta a kapukat az enciklopédikus gyűjteményünkből származó képek tárháza előtt.” – közölte Thomas P. Campbell, a The Metropolitan Museum of Art vezérigazgatója.

 

Itt csupán egy parányi mintát emelünk ki a közönség számára hozzáférhető pompás gyűjteményünkből.

 

Bizánci padlómozaik részlete Ktisis (Kr.u. 500-550) megszemélyesítése.
http://www.metmuseum.org/

 

Ez a töredék egy korai bizánci korban készített különleges mozaik egyik példája a 6. század első felében. A pálca, amit fog, a római láb mérésére szolgáló mérőeszköz, ami miatt Ktisis, avagy az Alapítás elvont képzetének megszemélyesítőjeként azonosíthatjuk őt, és egy épület adományozását, illetve alapítását jelképezi. Az absztrakt gondolatok megszemélyesülései, melyeket a sztoikus filozófusok fejlesztettek ki, a korai keresztény időszakban nagy népszerűségnek örvendtek.

 

 

Új-asszír dombormű faragvány (kb. Kr.e. 883-859)
http://www.metmuseum.org/

 

A Nimrud-i (Nimródi) palota szobáit nagy kőtáblákba faragott féldomborművek díszítik, fényesre festett falakkal, mennyezetekkel, valamint a bejáratot őrző szoboralakokkal. A trónteremben Ashurnasirpal (Assur-nászir-apli )katonai győzelmét megörökítő elbeszélő jeleneteket találjuk, míg a palota más részein a királynak és a király rituális jeleneteket bemutató kíséretének védelmező alakjai és képei láthatók. Ezen a domborműtáblán II. Ashurnasirpal király viseli a királyi koronát, amely egy kis csúccsal és hosszú diadémmal ellátott, kúp alakú korona. Íjat tart, ami a törvényen alapuló hatalom jelképe, valamint egy rituális edényt. Vele szemközt egy eunuch, egy „megcsupaszított”, aki egy légycsapót és merítőkanalat tart, amivel újratölti a királyi edényt. A jelenet békés, talán vallási jellege az alakok méltóságteljes elrendezésében is tükröződik.

 

A bika-ugrók freskójának reprodukciója, amit Emile Gilliéron atyának tulajdonítanak. 1901-ben tárták fel a knosszoszi Stone Spout udvarán. (Kb. Kr.e. 1425-1300)
http://www.metmuseum.org/

 

A jól ismert knosszoszi freskó egyike a bika-ugrókról szóló, legalább három hasonló jelenetnek. A figurális részt alul és felül fogsor mintázatú keskeny sávok közötti, egymáson túlnyúló, sokszínű, kifinomult kőminták szegélyezik. A két fehérbőrű nő és egy vörös bőrű férfi leköti a bikát, ami éppen repülő galopp közben kerül bemutatásra. A bikás sportágaknak hosszú történetük van a minószi művészetben, mely a Kr.e. 3. évezredig nyúlik vissza. Amikor először állították ki ezt a reprodukciót a Metropolitan Múzeumban, akkor egy cirkuszi jelenettel azonosították. Az utóbbi időben a tudósok azzal álltak elő, hogy a jelenet rituális gyakorlatokat mutat be, amelyek esetlegesen az ember természet feletti dominanciáját jelenítik meg. Az eredeti freskó a krétai Heraleion-i Múzeumban található.

 

Chakrasamvara Mandala kelmén
http://www.metmuseum.org/

 

Ezt a mandalát vagy rituális ábrát a kompozíció közepén együtt látható két alak, a feldühödött Chakrasamvarak és Vajravarahi nevű hitvese palotájának gondolják. Ezek az istenségek a nepáli Newar, valamint a tibeti hagyományokban fontosak, és a buddhista szövegek ezoterikus tudását, a jóga tantrákat juttatják kifejezésre. A központi istenségeket hat istennő veszi körül, mindegyik egy vajra-t (jelentése: gyémánt vagy villám) formázó stilizált lótuszlevélen foglal helyet, amely egy olyan jellegzetességre utal, miszerint ez a munka korai időpontban készült. A mandalát India nyolc nagy temetője keretezi, melyek mindegyike felett egy fa alatt lévő istenség uralkodik. A temetők alkalmas helyek a Chakrasamvara-n való meditálásra, továbbá a létezés egymástól eltérő birodalmainak a jelképei. Az alsóbb regiszterek Tara istennő öt formáját foglalják magukban, valamint balra egy tantrikus szakértőt, jobbra pedig két adományozót. Ez a mandala egyike a legrégebbi Nepálban fennmaradt, nagyméretű festményeknek.

 

A hölgyek kékben reprodukciója. ifj. Emile Gilliéron, 1927. Eredetileg gipszre festették (kb. Kr.e. 1525-1450.)
http://www.metmuseum.org/

 

A három nő csoportját eredetileg E. Gilleron restaurálta, az 1914 előtt, Knosszoszban feltárt freskók egyéb részleteinek alapján. Ez a másolat a megégett és lekapart eredeti freskó kisebb részleteit jeleníti meg, amely némileg eltér a restaurálástól, mely megmutatja, hogy Gillierons milyen mértékben alkotta újjá a jelenetet.  Az eredeti a krétai Archaeological Museum of Herakleion-ban található.

 

Itt megtekinthető a teljes kollekció: http://www.metmuseum.org/collection/the-collection-online/search/52601?img=1

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..