Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A mexikói El Tajín ősi ceremoniális települése

El Tajín egy olyan prehispán lelőhely, amely nagy jelentőséggel bír a közép-amerikai régészet szempontjából, mivel ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt és legalaposabban feltárt prehispán városka a késő-klasszikus és a klasszikust követő periódusból, amely Teotihuacan bukása és az azték birodalom felemelkedése közötti időszakot takarja.

 

Korábban azt hittük, hogy El Tajín prehispán településének elfoglalására három fázisban került sor Kr.e. 100 és Kr.u. 1200 között.

 

Mindazonáltal, a legfrissebb kutatás bebizonyította, hogy az elfoglalására csupán egyetlen lépésben került sor, ami Kr.u. 800 és 1200 között következett be.

 

 

El Tajín-t Kr.u. 1200 körül hagyták el és rombolták le részlegesen, amikor a vallás a hatalmas azték birodalom uralma alá került.

 

 

Ez a lelőhely abból a szempontból kivételes, hogy olyan városi tervrajzzal bír, amely a Xicalcoliuhqui formáját követi, vagyis egy tengeri kagyló keresztmetszetének a sematikus ábrázolását mintázza, illetve a terep különféle szintjeit használja fel arra, hogy az egyes területeket megközelíthessük.

 

Az építészet a környező dombok sziluettjét képezi le.

 

 

A fenti fényképen olyan kerek oszlopokat láthatunk, amelyek látszólag nem kapcsolódnak El Tajín más építményeihez, melyek java részt szögletes kövekből állnak.

 

Vajon a kerek oszlopokat a hely hagyományos korszakában egyedi rendeltetésre szánták, avagy a régészek által nem ismert korábbi munka újrafeldolgozásai volnának?

 

 

A fenti képen világosan láthatjuk, hogy az előtérben található hatalmas kövek minden más, építésre szánt követ felülmúlnak.

 

Vajon ez csupán az archeológusok 20. századi, gyengécske újjáépítő erőfeszítéseinek az eredményére vezethető vissza?

 

 

Avagy ez a hely egy olyan megalitikus maggal rendelkezik, amit a 8-12. századi építők újrafelhasználtak a saját alkotásukhoz?

 

Az illetékesek azt nyilatkozták, hogy 2015 első felében fel fogják tárni ezt a körzetet annak érdekében, hogy többet megtudhassanak a Kolumbusz előtti világ csodáiról, továbbá azért, hogy utazásaikat Peru, Bolívia és Egyiptom felé is kibővíthessék.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/foerstertajin.php#ixzz3JKLSIWn4

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..