Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A migrén lelki okai

A fejfájásoknak ezernyi fajtája van. Okaik között találjuk a genetikai tényezőket, a stresszt, az alváshiányt, a hormonális zavarokat éppen úgy, mint az izomfeszültséget és merevséget a nyakban, vagy a magnézium-hiányt. Számos szenvedélybetegségünk fokozza a fejfájások rizikófaktorát. Amikor az agyi véredények beszűkülnek, akkor kegyetlen migrénes roham jelentkezhet. De vajon milyen lelki tényezők játszanak szerepet a migrén kialakulásában? Hogyan tudjuk csökkenteni a fejfájós tüneteinket? S legfőképpen, hogyan gyógyíthatjuk meg önmagunkat?

Aki még nem találkozott migrénrohammal, az örüljön. A migrén egy olyan fejfájás típus, amely lokálisan szokott jelentkezni. Sokszor féloldalas fejfájás, amelyhez gyakran társulnak az emésztési problémák. Amikor a migrén fellép, az ember úgy érzi, hogy szívesebben van egyedül és sötétben, mivel minden külső hatás, különösen a fényinger nagyon zavarja.

A szakértők a migrént valamiféle gondolkodásmódbeli hibára vezetik vissza. A véredények görcsei valójában a tudatosságunk áramlásának gátjai, gócai. A pszichoszomatika szerint, amely a testi tünetek lelki okait kutatja, a migrén hátterében a saját szexualitásunkkal való viszonyunk áll. Az illető valamilyen szexuális hajlamát, illetve vágyát nem tudja, vagy nem akarja kiélni, ezért áthelyezi azt egy másik helyre, jelesül a fejébe.
Ha meggondoljuk, akkor van abban valami, hogy a fej és a nemi szervek testnyílásai játszanak főszerepet a szexus során. A külvilággal a nyílásainkon keresztül tartjuk a kapcsolatot. Kérdés, ki mennyire nyitott?

Másik észrevétele a pszichoszomatikának, hogy a szeretkezés során a nemi szervek mellett a szájunkat használjuk a leginkább: beszélgetésre, csókra, orális szerelmeskedésre… Figyeljük meg, hogy miként áramlik a vér a nemi szervek és a fej között. Amikor az ösztönök hatására a vér beleáramlik a nemi szervekbe, akkor logikus, hogy kevesebb jut a fejbe, és fordítva, ha túlzottan elkalandozunk szeretkezése közben, akkor a nemi szervektől vonódik el a vér a fejhez.
Aki pedig csak fejben játssza le, éli ki magában a szexuális vágyait, vagyis nem a tapasztalati síkon, ahogyan kellene, annak a véren kívül az energiák nagy része is feltolul a fejébe. Ez többletet jelent tehát, s nem hiányt.

 

Ezt a folyamatot látszik alátámasztani az a megfigyelés is, hogy a migrénes emberek zömének bevallottan vannak szexuális problémái/hiányai. Ez nem feltétlenül jelenti a szexualitás elutasítását, csupán a meg nem élését, illetve elfojtását. A migrénesek másik csoportja pedig éppen hogy megéli a szexualitását, de túlzásokba esik e tekintetben. A migrénes fejfájás tehát egy tünet, amely azt jelzi, hogy az illető nem a neki megfelelő formában, nem a megfelelő módon és nem a megfelelő partnerrel éli meg a szexualitását. Hangsúlyozom, hogy lehet valakinek a szexuális teljesítménye „normális”, a probléma attól még ott lappanghat benne, csupáncsak nem a genitáliákra, hanem a fejére, a gondolkodásmódjára vetül le. Így alakul ki a migrén.

Amikor egy migrénroham jelentkezik, akkor a fejben felgyülemlett szexuális energiák dömpingjének lehetünk tanúi. Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy konkrétan mi idézheti elő a migrént, akkor azt találjuk, hogy sokféle külső inger lehet a forrása: időjárás-frontól kezdve egy tipikus zajon keresztül bizonyos hullámhosszú fényekig. Tarthat percekig vagy órákig. Szabálytalan időközönként jelentkezhet. Viszont, amint elmúlik, minden egy csapásra jobbra fordul, s a beteg megkönnyebbül.

Mi a migrénes rohan „értelme”?

A migrén okai tehát az elfojtott vagy a nem megfelelően megélt szexuális ösztönökben keresendők, amelyek bármikor előtörhetnek a tudattalanból. S minél tovább halogatjuk a megoldást, annál jobban befészkelhetik magukat és tudatalatt „rögeszméssé” változtathatnak, magyarul belebetegíthetnek bennünket az elraktározott vágyainkba. Könnyen álomvilágot építhetünk magunk számára. Az egyedülléttel pedig megint nem megoldjuk a problémákat, csak elmenekülünk előle. Hosszabbtávon az önbecsülésünk is csorbát szenvedhet, mivel legyengült önbizalmunk és migrénes időszakaink váratlanul keríthetnek hatalmukba bennünket és béníthatják le az akaratunkat.
A rohamok idején a tudatalatti üríti magából a sokféle feszültséget. Mintegy leadja a felhalmozott energiát, amelyet nem tudott feldogozni. Ilyenkor nem arra használjuk a fejünket, amire kaptuk, sőt a nemi szerveinket sem teljesen funkcionálisan használjuk. Nem csoda, ha lélek ilyenkor szenved és megbetegíti önmagát.

Megoldási stratégiák

A következő lépéseket követve közelebb kerülhetünk migrénünk megoldásához.

Első tisztázandó dolog: nem folyton gondolkodni, hanem cselekedni. A gondolkodásnak egy ponton túl nincs létjogosultsága. Nevezetesen onnantól kezdve, hogy a vágy meg akar nyilvánulni. Olyankor a tettek mezejére kell lépni, meg kell valósítani, s nem agyalni, latolgatni és hezitálni.

Második dolog: a testünket fogadjuk el olyannak, amilyen. Természetesen lehet rajta változtatni bizonyos kerek között, de az önelfogadás, önmagunk szeretete és megbecsülése nyomán várhatjuk csak el, hogy mások is elfogadjanak bennünket.
 
A betegségeink (migrénünk) oka az, hogy valamit nem jól csinálunk, vagy nem csinálunk. Ennek megváltoztatása a gondolkodásunk átformálásával lehetséges. Ha a gondolkodásunk gátolt, akkor a testünk is gátolt lesz.

Fedezzük fel a saját szexualitásunkat annak minden szokványos és nem szokványos oldalával. Egyébként ki mondhatná meg, hogy ezekbe a kategóriákba mi fér bele, s mi nem?

A szexualitásunkkal szervesen összekapcsolódik a dominancia, az uralkodási vágy, az önérvényesítés és az agresszió, ezért ezeket a hajlamainkat is célszerű kielemezni és megismerni akár szakember segítségével is. Számos testi tünetnek az okai a rosszul megélt dominanciára, illetve az elfojtott agresszivitásra vezethetők vissza.

Ne próbáljuk meg becsapni önmagunkat. Ne söpörjük a szőnyeg alá a problémáinkat! Önmagunk elől nem futhatunk el. Legyünk őszinték és éljünk át mindent, amit csak a lelkünk szeretne.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..