Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A misztikus Sunduki: „az istenek otthona” és egy látványos 16 000 éves csillagászati obszervatórium

Sunduki egy olyan ősi lelőhely, amely legalább annyira rejtélyes, mint amennyire látványos. Ez a figyelemre méltó hely egykoron az „istenek otthona” volt, s méltán indulhatna a világ legrégibb csillagászati megfigyelőhelyének a díjáért.

 

Sunduki, amit a Szibériai Stonehenge-ként is ismernek, nem csupán kiemelt kultikus jelentőségéről volt híres a letűnt világban, hanem csillagvizsgáló központjáról is.

 

Néhányan arra következtettek, hogy a modern Hakasz Köztársaságban lehetett egykoron a görög mitológiából ismert Hüperborea. Hüperborea a tél földjén túl található, messzi északon fekvő örök tavasz mesés birodalma volt.

 

Egy vonatkozási pont segítségével őseink a tájat használhatták a Nap és a Hold járásának meghatározására.

 

Ezt az enigmatikus helyet egy olyan ősi civilizáció uralta, amely mágikus kristályokat használt fő energiaforrásként.

 

Úgy vélik, hogy az itt élő emberek rendkívül hosszú életűek voltak, nem háborúskodtak, nem gürcölték magukat halálra és nem fogott rajtuk sem az öregedés, sem a betegség.

 

Manapság Sundukira gyakorta a Szibériai Stonehenge-ként hivatkoznak. Hozzá kell tennünk, hogy Sundukit legalább 16 000 évesnek gondolják, következésképpen sokkal idősebb Stonehenge-nél.

 

A helyszínen, a Bely Iyus folyó partjának távoli árterületén nyolc homokkő kibukkanást találunk.

 

Vitaly Larichev professzor, aki az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Tagozatának Régészeti és Néprajzi Intézeténél dolgozik, részletesen átvizsgálta ezt az ősi helyet és kijelentette, hogy ez lehet a világ legrégibb csillagászati obszervatóriuma.

 

A „Sunduk” szó oroszul „ládát”, illetve „tuskót” jelent, amely megmagyarázza, hogyan kapta modern kori nevét ez a hely.

 

Az asztronómia hajnala: egy orosz akadémikus kijelentette, hogy a „Szibériai Stonehenge” az első emberi kísérlet lehetett az égbolt tanulmányozására.

 

„Éveken keresztül próbáltam ezeket a rejtélyes „láda-formákat” megfejteni.” – közölte Vitaly Larichev professzor.

 

Miközben eltökélten feltárta Sunduki néhány rejtélyét, beismerte, hogy asztro-archeológussá vált.

 

„Mi nem a földbe ásunk le, hanem azt tanulmányozzuk, hogy mit is tudtak az őskori emberek a csillagászatról.” – mesélte.

 

„Még számomra is meglepő volt a felfedezésünk. A csillagászati megfigyelések évei során összegyűjtött térképeket egymással összehasonlítva, végül megértettem, hogy Sundukiban találjuk Ázsia minden bizonnyal legrégibb csillagászati megfigyelőhelyét. Kora hozzávetőlegesen eléri a 16 000 évet. Ennek a völgynek az őskori lakói napi szinten megfigyelhették a napnyugtát, a napfelkeltét és a Holdat. Attól az időtől kezdve évezredeken keresztül tehették ezt.” – állítja Larichev.

 

A csillagos égbolt: Sunduki nyolc doboz formájú kőből álló sora a messzi szibériai tájon

 

Az eddigi ismereteinkre alapozva, az első napóra körülbelül 3500 évvel ezelőtt jelent meg Egyiptomban. Az ősi szibériai csillagászok nem alkalmaztak ilyen eszközöket. Helyettük a szibériai tájon található óriási sziklatömböket és kőhasadékokat használtak fel számításaikhoz és megfigyeléseikhez.

 

Larichev professzor kijelentette, hogy „számos ősi nap- és holdobszervatóriumot talált Sunduki környékén”.

 

Larichev professzor úgy gondolja, hogy az ősi csillagászok megálltak egy megfigyelési ponton, követték a Nap és a Hold útját, majd Sunduki „ládáit” a táj természetes jellegzetességeiként felhasználva határozták meg a helyzetüket.

 

„A kövek eme négyszögletes formája mutatta meg az ember helyét. Tudtam, hogy lesz egy orientációs pont, de ennek megtalálásához sokat kellett a fűben kutakodnunk.

 

Most nézz fel annak a hegygerincnek a tetejére. Ott láthatsz egy olyan helyet, ahol a sziklák között egy rés van. Ha itt állnánk a nyári napfordulókor, akkor éppen ott pillantanánk meg a napfelkeltét. Az itt élő emberek ugyanígy járhattak el. De jelenleg az időzítés egy kissé eltér ettől.” – magyarázta Larchev professzor.

 

Az ősi csillagászok a kőstruktúrák hatalmas sziklatömbjeit és hasadékait használhatták számításaikhoz.

 

Az egyik szirt magaslatán egy olyan sziklavésetet találunk, amely az egyik irányba sárkányfejeket, a másik irányba pedig kígyófejeket mintáz.

 

„Ha sütne a Nap, akkor meg tudnánk mondani, mennyi az idő.” – jelentette ki Larichev professzor. –„Reggelente az árnyék a kígyó fejétől a farka irányába mozdul el, míg délutánonként a másik irányból kúszik végig a sárkányon.”

 

Történelmi kincs: Az archeológusok akár még izgalmasabb információkat is felfedezhetnének ezen a terepen.

 

„Ugyanerről a megfigyelési pontról határozhatjuk meg a valódi észak és dél irányát oly módon, hogy a hegyekre irányítjuk a figyelmünket.”

 

A sziklaművészet galériájával állunk szemben. Néhányan ezt a Krisztus előtti évszázadokra datálják vissza, tehát viszonylag modernnek tekintik.

 

Maradvány: Ezt a lóról készült rajzot 16 000 évesnek gondolják.

 

Larichev professzor úgy véli, hogy Sunduki minden bizonnyal a legrégibb csillagászati megfigyelőállomás Ázsiában, de talán az egész világon.

 

Egy rejtélyes fehér lovat faragtak a sziklába nem messze a Fekete-hegység első „dobozától”, ami jó állapotban maradt meg – a tudósok úgy gondolják, hogy ez a petroglifa kb. 16 000 évvel ezelőtti, vagyis a jégkorszak idején keletkezett, ami alátámasztja a több évezreden át tartó emberi aktivitást.

 

„Ez az istenek, a nagy művészek és az égbolt megfigyelőinek az otthona lehetett. De még ennél is több volt.” – jelentette ki a professzor.

 

Vannak itt őskori sírdombok és más egyéb ember alkotta konstrukciók – többek között öntözőcsatornák is –, amelyeket még tanulmányozni kell.

 

Sunduki kétségkívül egy ősi, figyelemre méltó, titkokkal övezett hely, mely egyelőre még homályba burkolózik.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/sunduki-home-of-the-gods-one-of-the-worlds-oldest-astronomical-observatories/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..