Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Molyember

1966. november 15-én zimankós éjjelén született Amerika egyik leghíresebb legendája, amikor két házaspárnak feltűnt Point Pleasant  közelében, hogy nincsenek egyedül az autóban. Ekkor keletkezett a vörösen izzó szemű Mothman (Molyember) mítosza. Vajon mit láthattak ezek az emberek? Valóban létezik a Molyember? Ki ő valójában? A Molyember okozta volna később a Silver Bridge leomlását? Köze lehet ennek a rejtélyes, természetfeletti lénynek a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokhoz? Erre a talányra sokféle válasz született már.

 

A Molyember egy olyan különös szerzet, amelyet Nyugat-Virginiában fedeztek fel átlagos szemtanúk. Az elnevezés minden bizonnyal az entitás kinézetére utal, azaz egy molylepke juthat eszünkbe róla. A beszámolók többsége abban megegyezik, hogy egy termetre két méter magas, vaskos alkatú, vörösen izzó szemmel rendelkező lényről van szó, amely a hátán hatalmas lepkeszerű szárnyakat visel. A többi leírás már a túlmisztifikálás kategóriájába esik, mivel mások még extrémebb külsőt és egy hozzá illő, hátborzongató hangot is tulajdonítanak ennek a furcsa szerzetnek.

Roger és Linda Scarberry, valamint Steve és Mary Mallette, továbbá unokatestvérük, Lonnie Button éppen Point Pleasant közelében autókáztak a fent említett időpontban. Egy robbanóanyag-gyár mellett haladtak el, amikor egy megmagyarázhatatlan jelenlétre lettek figyelmesek. Úgy érezték, valaki van a közelükben. Eleinte még nem tudták, hogy az árnyékból kirajzolódó vöröslő fényforrás valójában egy szempár, amely éppen rájuk mered. A kerítésen túli tünemény olyannyira foglalkoztatni kezdte a szemtanúkat, hogy megálltak az autójukkal. Úgy tűnik, hogy eleinte az ijedtségüknél nagyobb volt a kíváncsiságuk. Csak miután összeállt bennük a kép, jelesül, hogy ez egy démonikus szárnyas lény, akkor kezdtek fejvesztve menekülni a helyszínről.

Legnagyobb megrökönyödésükre a lény üldözőbe vette őket, vagy legalábbis követte az érintetteket, méghozzá szárnyait használva repült utánuk. Hiába tapostak a gázba a fiatalok, az entitás lépést tartott velük. Több mint 160 km/h sebességről beszélünk a sötét éjszakában! Majd egyszer csak érthetetlen okokból a Molyember felszívódott. Ezután még egyszer látták őt, de a városba már nem követte őket. A halálra rémült kis kompánia tüstént riasztott a helyi sheriffet.

1966. november 16-án egy másik, az előbbihez kísértetiesen hasonló eset történt. Mr. és Mrs. Raymond Wamsey, illetve Marcella Bennett, valamint kislánya éppen vendégség után indultak hazafelé, amikor arra lettek figyelmesek, hogy a Molyember az autó mögött feküdt, slassan felemelkedet és kisvártatva elrepült. Azonban, nem sokkal később újra találkozták a humanoid lény vörösen izzó szemeivel. Történt ugyanis, hogy a lény visszatért és a házba menekült embereket kémlelte az ablakon át. Képzelhetjük, milyen pánik lett úrrá rajtuk!


A Silver Bridge leomlása


Az Ohio-folyó felett átívelő ezüstös híd Point Pleasantet az ohioi Gallipoival köti össze. 1967. december 15-én a Silver Bridge minden különösebb előzmény nélkül összeroskadt. A szerencsétlenségben 46 ember vesztette életét. Azért hozzák összefüggésbe a Molyemberrel az ominózus katasztrófát, mert akkoriban többen látni vélték a környéken a lényt. Talán városi legenda, talán nem, hogy utána még néhányan látták a Molyembert, majd onnantól fogva már soha többé. Az biztos, hogy megkezdődtek a találgatások: egyesek halálhozóként, míg mások csak a halál hírnökeként kezdték emlegetni a különös, idegenszerű lényt. A híd leomlásának oka ismeretlen. A szakértők szerint nem fordulhatott elő túlterheltség, így egyetlen logikus magyarázat maradt: anyaghibára gyanakodtak, illetve arra, hogy a karbantartások hiánya miatt emberi mulasztás állhatott a szerencsétlenség hátterében.

A Molyember utóélete

Hiteles fotóról nem tudni. Így maradnak az egyéni beszámolók, mint egyedi források, bár ezek meglehetősen zavarosak. Az említett híd helyére újat építettek (Silver Memorial Bridge). Sokan mítoszokat gyártanak, s ezzel önkéntelenül is megteremtik saját ellenpólusukat, a mítoszrombolókét. De ettől a játszadozástól még az igazsághoz jottányit sem kerülünk közelebb.

Valószínűleg az eredeti esetek és beszámolók hitelesek, mivel a szemtanúkról nincs különösebb okunk azt feltételezni, hogy hazudnának, vagy hogy összeesküdtek volna egy ilyen fokú megtévesztés erejéig. A szörnyrajongóknak mindenesetre egy újabb lénnyel bővült a repertoárjuk. Sőt, a téma annyira felkapottá vált az elmúlt évtizedben, hogy mozifilm is készült a lényről „A Molyember próféciák” címmel.

Steve Morgan 2001. szeptember 11-én készített egy elmosódott fotót World Trade Center (Világkereskedelmi Központ) közelében. Újabb találgatáshullám indult útjára: vajon ismét a Molyember tért vissza, s újra halált hoz? Vagy semmi köze nincs a Molyembernek a WTC-hez? A rejtélyes lény viszont akkor sem lehet egy átlagos állat. Sokan a Halál Angyalára gyanakodtak, de az már egy másik mítosz.

Állítólag a WTC-ben is megjelent a Molyember, s éppen azzal mentette meg valakinek az életét, hogy nem engedte őt a liftbe beszállni, így az illető a lépcsőn kényszerült elhagyni az épületet. Ezért tudott megmenekülni, eltérően a liftben rekedt és meghalt kollégáitól. Számos ehhez hasonló történet forgott akkoriban közszájon. Mindenki döntse el maga, hogy mit lát bennük meg és mit nem.

Ki vagy mi lehet a rejtélyes Molyember?

Első koncepció szerint egy különös életforma lehet a Molyember eredetének oka. Talán egy kihalt faj utolsó egyedeinek egyike, amely nem is erről a vidékről származik. Eddig nem tudni a Molyemberrel folytatott közvetlen kommunikációról, de a teljesítményét tekintve – például a repülési sebességét – nem lehet egy alulfejlett példány.

A második közkedvelt hipotézis szerint a Molyember egy balul elsült genetikai mutáció mellékterméke. Végül is, nem ez lenne az első eset a világtörténelemben, hogy akár egy rosszul sikerült, titkos katonai emberkísérlet, avagy a természet furcsa humora hoz létre hibrid egyedeket a Földön. Mindent egybevetve, nem túl valószínű magyarázat.

A harmadik teória szerint a Molyember egyik megjelenési formája az indián mitológiából jól ismert „Thunderbird”-nek. Ami azért kevéssé hihető, mert a méretbeli eltéréseken túl, az a lény nem ezen a síkon létezik, ha létezik. Ezzel együtt még lehet mitikus figura, akiről esetleg az egyes indián törzseknek lehet tudomásuk. Annyit azért jegyezzünk meg, hogy eddig nem tűnt túlzottan agresszívnek a Molyember.

A negyedik elmélet szerint egy eddig még felfedezetlen, vagy a laikusok számára nem felismerhető madárfaj képviselője lehet a Molyember. A probléma a vöröslő szemekkel van, de ezt is fel lehet oldani, ha nagyon akarjuk, ugyanis a fényképezőgép vakuja gyakorta okoz vörös szem effektust. Bár ez a magyarázat kissé erőltetettnek tűnik, mivel a szemtanúk elmondása alapján ennek a lénynek amúgy is vörösen világítottak a pupillái. Vagy csak az emberek túlozták el a szemek vörös derengését. Ki tudja?

Ötödik elképzelés szerint lehetett akár egy földönkívüli lény is, aki itt rekedt, esetleg egy titkos katonai bázisról szökött meg ideiglenesen. Szerintem aligha remélhetünk a CIA-tól őszinte választ e kérdésben. Mindenesetre 1955-ben, tehát 11 évvel az ominózus eset előttről valóban találunk feljegyzéseket arról, hogy egy idegen jármű szállt le Point Pleasant közelében. Talán egy valódi idegen a Molyember, vagy egy félig ember, félig idegen lény keresztezése?

Hatodik feltételezés szerint a Molyember egy nem evilági – értsd: nem fizikai – entitás, aki csak időlegesen nyert fizikai formát. Ez alapján ő egy szellemi lény lehet, amely olykor-olykor feltűnik a mi világunk lakói számára is. Igaz, ez egy anomáliának köszönhető. Jelesül annak, hogy a világok közötti átjárhatóságban is bekövetkezhetnek hibák, s a Molyember egy ilyen elszabadult lény egy számára idegen közegben. Valljuk be, ez érdekes karma volna.

Hetedik és egyben utolsó feltételezés értelmében az egész Molyember-ügy szimpla mítosz és kitalált történet. Tréfás emberek dobták csak be a köztudatba és a többi színes mesét már csak az emberek toldották hozzá az alapsztorihoz. Nos, ebben az esetben a turizmus fellendítésének kísérlete sikerrel járt, merthogy így született meg az USA Loch Nessie szörnye, azaz a Point Pleasant-i Molyember.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..