Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A múmia – A fáraó átka

Több Egyiptommal és a múmiákkal foglalkozó filmben is szerepel visszatérő motívumként a fáraó átka. De vajon igaz-e a legenda, vagy csak fikció az egész? Ha pediglen van valóságalapja a rejtélyes haláleseteknek, akkor miként oldották meg a sírok készítői, hogy több ezer éven keresztül zavartalan biztonságban tudhassák uraik földi maradványait, ugyanakkor az esetleges illetéktelen behatolókkal végleg elbánjanak?

 

ezomozi6

 

A történet 1922-ben vette kezdetét, amikor Howard Carter régész és Lord Carnarvon a Királyok Völgyében felfedezte Tutanhamon sírját. A sír bejáratán a következő intő szavak szerepeltek: „A halál szárnya megérinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát.” De az egyiptológus és a lelkes kalandorok fittyet hánytak a figyelmeztetésre és gyanútlanul feltörték a pecséteket. Az ezt követő néhány hónapban több rejtélyes haláleset történt a sírba belépők, a múmiát vizsgáló szakemberek és a kíváncsiak, valamint az őrök körében. Végül a sajtó is felkapta a hírt, mely szenzációnak nem volt éppen rossz. A rémhír végül is bejárta a világot, de sem megcáfolni, sem megerősíteni nem lehetett igazán. Voltak, akik mítoszt akartak teremteni, s voltak, akik le akarták leplezni a turpisságot.

 

A múmia című filmtrilógiában szintén többször kerül elő az átok kérdése. Aki felnyitja a sírt, aki megnyitja a szarkofágot, vagy a szent edények (kanópuszok) ládikáját, az a halál fiává válik, „a halál sebes szárnyakon csap le rá”. Ezek után vessünk egy pillantást spirituális szemmel a fáraó átkának kérdésére!

 

ezomozi7

 

Könnyen elképzelhető, hogy különböző halálos cseleket eszeltek ki a betolakodók, a kincsvadászok és a kalandorok elrettentése és visszatartása céljából a sírok és nem utolsó sorban a piramisok készítői. Először is a sírokat elrejtették, csak nagyon kevesen tudták, hogy pontosan merrefelé is kell keresni az előkelőségek sírjait. Annál is inkább, mivel ezek egy része a Királyok Völgyében, vagyis a Nílus bal partján, a nyugati égtáj felé eső területen volt, amiről köztudott, hogy a túlvilág (Duat) bejáratainak és általában a nekropoliszoknak (halotti városoknak) a territóriuma. A korabeli nép nem merészkedett volna óvatlanul az ilyen megszentelt földre, csakis a hitetlenek és az mit sem sejtő idegenek tévedhettek oda.

 

ezomozi3

 

Másodszor Egyiptom a mágia fellegvára volt, így varázsló főpapjai bőséggel válogathattak a technikai és a mágikus eszközökben, hogy fáraójukat még holtában is megvédjék. Részben titkos, elrejtett bejáratokat, szinte megközelíthetetlen kamrákat építettek, amelyekhez csak esztelen rombolással lehetett volna hozzáférni, részben szellemi lényeket ruháztak fel mágikus erőkkel, melyek alkalmasint megakadályozhatták volna a szent termekbe történő bejutást. Az ilyen szellemi lényeknek hatalmukban állhatott megvédeni a fáraó és az elit sírjait. E szellemlények képesek lehettek olyan mágikus műveletekre, amelyek például átokkal, vagy rontással sújthatták a betolakodókat. Ők akár évezredeken át is képesek lehettek jelen lenni, hiszen egy olyan világ lakói ők, ahol nincs idő (öröklét). E lények helyhez kötötten talán még ma is ott vannak Egyiptom egyes rejtett építményeiben és őrzik a kincseket, várva, hogy az illetékes lelkek egyszer majd visszatérjenek, s hogy újra birtokba vegyék azokat. Ki tudja?

 

Boldog napot! 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..