Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A múmia – A Lelkek kútja

Meghökkentően autentikus részleteket tár fel Egyiptom spirituális történelméből az 1999-ben készül Múmia című film. Ha eltekintünk a hollywoodi filmekre jellemző kötelezvényektől: giccs, bugyutaság, miegymás, és a színes-szagos-zajos illúziók mögé tekintünk, akkor meglepő dolgokról lebbenthetjük fel Ízisz fátylát, hogy stílusosan fogalmazzak.

 

 

Az alapsztori szerint az ókori Thébában egy tiltott szerelem lángol fel Imhotep főpap és a fáraó szeretője, AnkhSunAmun, között. Bűnbe esnek, amiért is halálra ítélik Oziris főpapját. Imhotep múmiája közel háromezer évig feküdt sértetlenül Hamunaptra elveszett városában. 1925 nyarán azonban néhány elvetemült kincsvadász rábukkan a sírhelyre. Tudtukon kívül kiszabadítják Imhotep szellemét, aki fel kívánja támasztani a múmiáját és természetesen rég nem látott kedvesét. Ez utóbbi aktust vegyük most górcső alá, nevezetesen, hogyan képes feltámasztani egy egyiptomi főpap egy múmiát?

 

Nos, a mumifikálás és a feltámasztás egyiptomi módszereinek megismeréséhez kicsit meg kell ismerni az egyiptomiak spirituális világlátását. Először is, a lélek fogalmát érdemes tisztázni. Anno a Nílus-menti birodalomban az emberek létszemléletében még nem távolodott el annyira egymástól a lét és nemlét. Számukra, pontosabban látó papjaik számára eleven valóság volt, hogy a létnek mindenki számára két térfele van: a megnyilvánult és a meg nem nyilvánult lét. Az egyiket a köznép anyagi világnak, a másikat szellemvilágnak hívta. Ma úgy mondanánk, hogy természetes és természetfeletti világokat különböztettek meg egymástól. A kettő viszont csak a halandók számára különült el teljesen, a beavatott papság spirituális érzékszervei által pontosan látta, hogy a két világ több folyosón keresztül össze van kapcsolva egymással.

 

 

Ma nagyon nehéz elfogadni a 21. századi materialista, röghöz kötött világképünk miatt, hogy ez a születés és halál közötti időszak csak az életnek nevezett folyamat egyik, szükségképpen rövidebbik része. Aki ezoterikusan kezd gondolkodni, az elfogadja, hogy lehetséges az életet más szemüvegen keresztül is nézni, mint a fennálló rendszer vagy ideológia okuláréja. Szóval, a spiritualitás szerint – ami időtlen és tanai ma épp úgy érvényesek, mint sok ezer évvel ezelőtt – a lét sok dimenzióra (kiterjedésre) oszlik, melyek megismerhetők. Aki rászánja a kellő időt és energiát, annak fokról-fokra feltárulnak a lét titkai, vagyis bepillantást nyerhet az egyetlen élő és eleven valóságba. Aki viszont tagadja a magasabb rendű világok létét, az csak önmagát korlátozza le, illetve azoktól veszi el a megismerés lehetőségét, akik vevők a szűklátókörűségre. Szabad akarta van minden léleknek e kérdéskörben.

 

 

Azokat a kapukat, vagy nevezzük inkább átjáróknak, amik a különféle rezgésű világokat összekötik, speciális nevekkel illették. Voltak köztük csillagkapuk – róluk majd alkalomadtán fogok mesélni, voltak dimenzióátfedések, szellemi átjárók és rengeteg más. Egy volt ezek közül a Lelkek kútja, amelyen keresztül a lelkek közlekedtek a lét és a nemlét, a fizikai és szellemi világok között. A filmben Imhotep feltámasztott papjai segítségével képes kinyitni ezt a kaput, s a Lelkek kútján át visszahívni szerelmének lelkét a túlvilágról. Kissé hátborzongató, hogy a túlvilágról visszatérhet a lélek egy fizikai testbe, de a spiritualitás szempontjából ez nem annyira elképesztő, mivel minden lélek csupán felsőbb parancsra és engedéllyel kaphat testet. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szerelmespár nem a „hagyományos” megnyilvánulási formát választotta visszatérésként, hanem egy meglehetősen speciális módot részesített előnyben. Bárhogy is jártak el, a Lelkek kútja egy létező képződmény, melyből nem csupán egy létezett Egyiptomban. Ma hasonló kutakkal találkozhatunk piramisokban és templomkomplexumokban. Az egyiptológusok egy része még nem hiszi, nem érti, hogy ezek hogyan működtek, de az ezotéria mindig is tudta, hogy a világok közötti átjárók egykoron működtek, és semmi nem zárja ki, hogy újra működésbe lépjenek.

(folyt. köv.)

 

Boldog napot!

 

Száraz György 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..