Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A náci „Vatikán”, a „Világ Közepe”

Heinrich Himmler, az SS feje volt felelős a Harmadik Birodalom vallási dogmatikájának és liturgiájának kidolgozásáért. Nagyravágyó terveinek szinte semmi nem szabott határt. Első vesztfáliai látogatása után elhatározta, hogy eme ősi misztikus tájon építi fel a birodalom szakrális szívét és okkultista fellegvárát, a náci „Vatikánt”.

 

A Harmadik Birodalom közigazgatásért felelős központja Berlin volt, ám volt egy másik, mágikus vallási centruma is, amely az ősi pogány germán rítusokat idézte meg. Ez Wewelsburg volt, a spirituális központ, amit a náci okkultisták a Világ Közepének tartott.

 

Himmler az SS-t (Schutzstaffel) részint a római pretoriánusok, részint a Teuton lovagrend, részint a jezsuita rend elvei szerint szervezte meg. A tökéletesen elhivatott és hűséges katonai testület képzése céljából a germán Vatikán (Reichsführerschule SS) megépítésébe fogott.

A szellemi központ helyszínéül Karl Maria Wiligut (Weisthor) tanácsára az 1603-1609 között reneszánsz stílusban épült vesztfáliai Wewelsburg kastélyt jelölte ki. A helyszínnek történelmi jelentősége mellett energetikai funkciója is figyelemreméltó volt. A náci főboszorkány úgy vélte, hogy a Föld mélyéből erős energia tör a felszínre.

 

Maga a térség is régóta kultikus-mágikus helynek számított. A régészek az őskortól datálva találtak itt erre vonatkozó leleteket. Később a germánok foglalták el a vidéket. Egyebek mellett ezen a tájon található a német Stonehenge néven ismert megalitikus emlék, az Externsteine.

Kr. u. 9. szeptember 9-én szenvedték el a római legiók egyik legsúlyosabb vereségüket, amikor a Teutoburgi-erdőben a germán Arminius vezér bekerítette, majd megsemmisítette Quintilius Varus seregeit. Így verték vissza az egyesült germán törzsek a római légiókat, ezért nem vált római provinciává ez a terület. Ezután az ősgermán vallás központja lett a térség. Azonban, a kalandozó magyarok 9-10. századi csapásainak nem tudott ellenállni Wifilisburg, ahogyan ezt az erődöt korábban nevezték. A magyaroknak többször sikerült elfoglalniuk a várat.

A 17. században a boszorkányüldözések központja volt a vár. A legendák szerint több száz, ha nem több ezer boszorkány raboskodott itt évekig, várva a kínzások utáni biztos halált.

Himmlernek különösen azért tetszett a kastély, mert egyenlő szárú háromszög alaprajza volt, amelynek csúcsa majdnem pontosan északra nézett. A nordikus jelleg pedig metafizikai töltettel bírt számára.

 

1934-ben az SS-Reichsführer 100 éves bérleti szerződést kötött a tulajdonjoggal rendelkező önkormányzattal (ez a jelképes összeg évi 1 márka volt), amelyben magára vállalta a kastély felújításának és bővítésének minden anyagi terhét csak azért, hogy halálfejes lovagrendje szent erődjét felépíthesse.

 

A munkálatok a várárok régészeti feltárásával kezdődtek, majd a könyvtár, a tantermek, a dolgozó és a vendégszobák, a laboratórium és a kiegészítő helyiségek kialakításával folytatódtak. 1939-től itt őrizték Himmler fegyvergyűjteményét, titkos páncélszekrényét és kedvenc relikviáit. S innentől kezdve ide költöztették az Ahnenerbe központját is. Itt 1943 nyaráig végeztek okkult rituálékat és emberkísérleteket, de ezekről nem maradtak fenn hiteles adatok.

 

Hermann Bartels építész útmutatása alapján 1938-ra felépült kastély nyugati, keleti és déli szárnya.

1939 májusában 600 ezer birodalmi márkából megépítették a 3900 személyes niederhageni koncentrációs tábort. Tették ezt annak érdekében, hogy a rabokkal minél gyorsabban tető alá hozhassák az SS wewelsburgi Vatikánját.

 

A várkastély és a körülötte elterülő város a germán Napkultusz és ezzel az új világ középpontja lett volna. Az épületeket koncentrikus parkok, ösvények és zöld területek szabdalták volna. A várhegy aljában található falut teljesen lebontották volna és a lakosságot is kitelepítették volna a tervek szerint.

 

A vár okkult szempontból legjelentősebb része a misztikus Északi-Torony volt, amelynek legfelső emeletei azonban nem fejeződtek be az idő közben kirobban háború miatt. Ezzel együtt Himmler olvasatában a Világ közepét szimbolizálta. Ez a torony volt a germán mitológia Yggdrasilnak hívott kőrisfája, amelynek gyökere az alvilágig ért, ugyanakkor ágai a mennyországig nyúltak.

 

1941-re készült el a kripta, amelynek közepén egy kör alakú ciszternát alakítottak ki, melynek centrumába az örök lángot helyezték el. Ez volt a Holtak Terme a maga tizenkét gránitoszlopával. E köré helyezték volna örök nyugalomra a tizenkét legkiemelkedőbb SS vezető hamvait. Ez a kialakítás számos mitológiai elemet olvasztott magába. Úgy, mint a lélek örök tüzét, avagy az Artúr-mondakört. Természetszerűleg Himmler lett volna a legelőkelőbb helyen, minthogy ő magára úgy tekintett, mint I. Heinrich király reinkarnációjára és amúgy a Szent Grál megtestesítőjére.

 

Az Obergruppenführersaal terem egy kör alakú szentélynek készült az Északi Toronyban, amely tizenkét oszloppal osztotta fel a tizenkét keskeny ablaknyílással ellátott fülkét. A terem közepén egy aranyozott lemezekből készült „Fekete Nap” szimbólumot (stilizált horogkeresztet) helyeztek el. Ezt az „S” rúna tizenkettes többszöröseiből alakították ki. A falat ősi fegyverek és címerek díszítették.

Az Északi Torony legtetején egy kupolában kialakított planetáriumot helyeztek el.

 

Bartels terve az volt, hogy a wewelsburgi náci Vatikán Északi Tornya lesz a kör alakú „Vatikánváros” fókuszpontja. Itt működtek volna az SS intézményei: a tiszti iskolák és a legfontosabb hivatalok. Úgy tudni, hogy misztikus őstörténelmet, mitológiát, régészetet, csillagászatot és művészeteket oktattak az SS vezetőinek.

 

Hermann Bartels 1941-es grandiózus tervei szerint a wewelsburgi SS központi, aranyba borított épületkomplexuma mintázta volna meg a Krisztus testét átdöfő Szent Lándzsa hegyét. Ezt oly módon érte volna el, hogy meghosszabbította volna a vár falait délkeleti irányba. Gyakorlatilag így öntötte volna formába madártávlatból Szent Longinus lándzsáját, amelynek csúcsa mi más lehetett volna, mint az Északi Torony. Így sűrítették bele a náci okkultisták minden archaikus, szakrális, mitológiai, napközpontú vallásos tudásukat, és persze saját ötleteiket a sajátos „Vatikánvárosukba”. (Más kérdés, hogy 1944-ben az építész elvetette a Szent Lándzsahegy építészeti megmintázását.)

 

A náci Világköldöktől északra egy SS falut építettek volna, ahol a Lebensborn elnevezésű program keretében védték volna az árja fajt azzal, hogy számukra megfelelő genetikai utódokat hoz létre a náci elit, avagy az árja nemesség.

 

Az állam nem támogatta a wewelsburgi „Vatikán” felépítését, ezért Himmlernek magának kellett finanszíroznia fantazmagóriájának a megvalósítását. Ezt csak részben tudta önerőből megoldani, ennél fogva kölcsönt vett fel. A becslések szerint két évtized alatt, mintegy 250 millió birodalmi márkából készült volna el a totális átalakítás.

 

Németország nyilvánvaló veresége miatt Himmler 1945 márciusa végén parancsot adott ki Wewelsburg várának felrobbantására és a teljes dokumentációs anyag megsemmisítésére. A húsvéti robbantás azonban robbanóanyag-hiány miatt meghiúsult. Ezután a feladattal megbízott SS-különítmény lángtengerbe borították a náci szakrális székhelyet. Arra vonatkozó információkról nem tudni, hogy a szövetséges hírszerzés talált-e okkult anyagokat a náci „Vatikánban”. Néhány évvel később az állam rendbe hozatta a kastélyt.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..