Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Nap legendái: a napistenektől a repülő szekerekig

A tudományos felfedezéseknek köszönhetően biztosan tudjuk, hogy a földi élet a naptól függ. Viszont jóval azelőtt, hogy a tudósaink felfedezték volna, hogy a bolygónk körülötte kering, az ősi kultúrák felismerték a nap fontosságát és számos legenda, mítosz és istenség született ennek nyomán.

 

Összegyűjtöttünk néhányat a naphoz kapcsolódó legcsodálatosabb és leginkább lenyűgöző legendát a nagyvilágból.

 

  1. Aztékok (Mexikó)

 

Az aztékok hittek abban, hogy az ötödik nap ciklusában vannak – a négy korábbi napot a jaguárok, a hurrikánok, a tűz- és a vízözönök külön-külön elpusztították. Azt az istent, aki feláldozta magát, hogy az ötödik nap lehessen, Nanahuatzin-nak hívták, ami pattanásost vagy rühest jelent. Beleugrott a szent máglyába, majd Ehecatl, a szélisten segítségével került a helyére.

 

 

  1. Az ősi kínaiak (Kína)

 

Az ősi Kínában úgy tartották, hogy eredetileg 10 nap volt, mindegyik Shiho napistennő fia. Minden nap egyikük átgördült az égbolton az égi szekerén. Azonban egy napon megunták ezt, és úgy döntöttek, hogy együtt kelnek át az égen, egyesített hőjükkel viszont felperszelték a bolygót, s ezzel előidézték, hogy Dijun napisten felbéreljen egy íjászt, hogy móresre tanítsa a napokat. Ő nyílvesszőivel kilencet közülük meggyilkolt, és csak azért kímélte meg az egyiküket, mert egy gyermek ellopta az utolsó nyílvesszőjét.

 

 

  1. Az ókori Egyiptom

 

Ra, a napisten, jelentős szerepet játszott az ókori Egyiptomban. Ez az oka annak, hogy miért jelenítették meg a hieroglifeken sólyomfejűként. A legenda szerint ő és isteni legénysége minden nap keresztülhajózott az égbolton, s átkelt a túlvilágon éjjelente, hogy fényt hozzon a halottaknak. A túlvilági utazás veszélyeket rejtett magában, mivel Apep, a kígyóisten, megpróbálta felfalni őt. Úgy beszélték, hogy a napfogyatkozások akkor következtek be, amikor Apep megfogta a felső kezét, de Rának mindig sikerül elmenekülnie, így a nap mindig újra előbukkant.

 

 

  1. Az ókori görögök

 

Az ókori görögök úgy gondolták, hogy a nap egy repülő szekéren utazik át az égbolton, amit Zeusz fia, Apollón vezet, és tüzes lovak vontatják. Apollón nem csak azért töltött be fontos szerepet a görög kultúrában, mert a napot jelenítette meg, hanem azért is, mert olyannak látták, mint aki beragyogja az értelem és a zene világait. Ő adományozta meg logikával és renddel az emberiséget, s mindenkit a nap melegében és fényében részesített.

 

 

  1. Inuitok (Grönland)

 

Sok mitológiában a nap és a hold testvérek. Így van ez az inuit legendában is, amelyben Malina a napisten és Annigan a holdisten. Bár a történetüknek több változata ismeretes, abban mindegyik megegyezik, hogy ketten összevesztek és Malina az égre menekült. Fivére követte őt, ahogyan az éjszaka követi a nappalt. Úgy tartották, hogy a napfogyatkozásokra akkor kerül sor, amikor ő (fiú) felzárkózik hozzá (lányhoz), de ez csupán egy átmeneti szünet örökké tartó kergetőzésükben.

 

 

  1. Maorik (Új-Zéland)

 

Mi magától értetődőnek vesszük a nap mozgásait, azonban ez a maori legenda azt sugallja, hogy ez nem volt mindig ennyire ráérős az égbolton. A nap valaha átnyargalt az égen, s az emberiségnek egy kis időt hagyott arra, hogy azt tegyenek, amit csak akarnak, mígnem egy Mauinak nevezett helyi hérosz úgy döntött, hogy kézbe veszi az ügyeket. Elegendő kötelet készített ahhoz, hogy megzabolázza a napot, majd egyik ősének az állkapocscsontjával addig verte, amíg eléggé le nem lassult ahhoz, hogy a világnak még több fényt tudjon adni.

 

 

A nap azóta megigézte és inspirálta az embereket, amióta csak fajunk megjelent a föld színén. Ezek a legendák példázzák, hogy az egymással kapcsolatban nem álló kultúrák hogyan hozták létre a történeteiket arra vonatkozóan, hogy mi volt számukra és mit tett értük a nap.

 

All images courtesy of Luke Doyle / Expedia Canada .

 

Forrás / Original article: http://www.ancient-origins.net/myths-legends/sun-legends-solar-gods-flying-chariots-0010149

Source: https://www.ancient-origins.net/

By Luke Doyle

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..