Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Nemrut-hegy: Az istenek trónusa – Fenséges és rejtélyes

Törökország délkeleti részén a Taurus-hegylánc egyik legmagasabb csúcsán helyezkedik el ez a fenséges és titokzatos hely.

 

Ezt az ősi helyet Nemrut Dagiként ismerjük: a Hierotheseion-t, vagyis a sírtemplomot, illetve az istenek házát a késő hellén korszakban építette I. Antiochos, Commagene (Kommagéné) királya (Kr.e. 69-34) műemlék gyanánt.

 

Az egyedülálló hegytetőn található szentély teljesen ismeretlen volt mindenki számára annak 1881-es felfedezéséig. Azonban, a régészeti feltáró munkálatok csak 1953-ban indultak meg, amikor a Keleti Kutatások Amerikai Iskolája pontos vizsgálatokba kezdett.

 

6.1

 

6.2

 

I.Antiochus templomát hatalmas 8-9 méteres szobrok szegélyezik, melyek közül az egyik a királyt, kettő oroszlánokat, kettő sast ábrázol, ezen kívül különféle görög, örmény és iráni istenekkel találkozhatunk, mint amilyen Vahagn-Hercules, Aramazd-Zeus vagy Oromasdes (az iráni Ahura-Mazdával kapcsolatban álló istenség), Bakht-Tyche és Mihr-Apolló-Mithrász.

 

Ezek a szobrok egykoron ülő testhelyzetben voltak. Mindegyiken szerepelt annak az istennek a neve, amit megmintázott.

 

I.Antiochos Hierotheseion-ja az egyik legnagyratörőbb konstrukció a hellenisztikus korban.

 

A fejlett technológiát kolosszális szobrok és sztéléket létrehozására használták fel, melyekhez foghatót sehol máshol nem találunk ebből a periódusból.

 

Mégis, Kommagéné ókori királysága – egy kis helyi királyság Kis-Ázsiában, Anatólia keleti részén – rövidéletűnek bizonyult.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/articles1/imageofthedaynemrutdagi.php#.VcTVc_ntmko

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..