Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A nők világa vagy a férfiak paradicsoma?

Miközben Közép-Amerikában utazgattam 2012 elején, keresztülhaladtam a maják által lakott területeken. Amióta felbukkant a 2012. december 21-re vonatkozó hírhedt világvége jóslat, ki akartam deríteni, hogy a maják még mindig úgy élnek-e, ahogy én gondolom.

 

http://cdn.screenrant.com/

 

Ez a dátum jelzi a maja időszámítás végét. Egy elterjedt vicc szerint a majáknak csak elfogyott a papírjuk és csak vigyorogtak azon, hogy valakire majd ez a nap a frászt fogja hozni. Az elmúlt évtizedek néhány világvégét illetően semmi izgalmas nem történt. Még egyszer: De vajon mit akartak a maják mindezzel mondani?

 

Továbbfolytattam a kutatást néhány megbízható információforrás után a dél-mexikói maja falukban.

Van egy falucska San Cristobal de las Casas közelében, ahol még mindig sok sámán alkalmazza a gyógyító mágiát hivatásszerűen. Kifaggattam és meginterjúvoltam néhány jól ismert és nagy tiszteletben álló maját. Ők mindnyájan a következő nézőpontot vallották.

 

2012 az emberi történelemben az átalakulás éve. Egy ugrás lesz az emberi tudatosságban. Manapság ez az, amit a legtöbben ezt megelőzően hallottak. Ez nagyon homályos és úgy hangzik, mintha egy új korszakról szóló süketelés volna. Azonban, ezt folytatván egyhangúlag elmondták ugyanazt a dolgot, ami megragadta a figyelmemet és amiről be fogok számolni.

A maják szerint a nagy átalakulás oly módon fog végbemenni, hogy az univerzumot irányító maszkulin energia feminin energiára fog váltani.

 

Hmmm, tehát a nők fogják irányítani a világot? Nem igazán.

 

A maszkulin (férfi jellegű) energia jellemzője az egó, a háború, a versengés, az agresszió… Eddig meglehetősen sok ilyenben volt részünk. Gondoljunk a királyoknak a területekért folytatott harcaira, a népirtást művelő diktátorokra, a piaci részesedésért küzdő vállalatokra… Minden ilyen királyságot, kormányzatot és vállalatot általában férfiak vezetnek. A maják abban hittek, hogy az EMBERiség tevékenység olyan romboló lesz a társadalom számára, hogy elkerülhetetlenül szükségessé fog válni egy olyan életforma, amely előhívja az ön- és bolygófenntartó ösztönöket. Ez az a pont, ahol az anyai ösztönök bejönnek a képbe. A női energiákat a táplálás, a gondoskodás, a védelem… jellemzi. Nagyon nagy szükség van rájuk a környezet állapotának és a mindennapi tevékenységek szempontjából. A maják legalábbis ebben hittek. Azzal demonstrálták ebbe a váltásba vetett hitüket, hogy női ruhákba kezdték öltöztetni a maja templomokban levő összes isten és férfi harcos szobrát.

 

http://news.cultural-china.com/

 

Csupán egy évbe telt, mire felfedezték az utolsó matriarchális – anyaközpontú – társadalmainak egyikét a világ túloldalán, Kínában. Hallottam arról, hogy volt egy olyan törzs, amely ily módon élt egy Kína déli részén található tónál, amely a tibeti határ közelében található. Mivel emlékeztemben megőriztem a maja próféciát, roppant kíváncsivá tett és többet akartam megtudni arról a társaságról, amelyben a nők kormányoznak.

 

Ezeket az embereket Mosuo törzsnek hívják, tibeti buddhisták és Kína Szecsuan és Jünnan tartományai között elhelyezkedő Lugu tó körül élnek. Évezredek óta megközelíthetetlen a tó és több mint háromnapi utazással lehet csak eljutni a legközelebbi városba. Ezért a tó körüli nép mindig is külső befolyásoktól mentesen élt. Anyai beállítottságú társalomban élnek, ami azt jelenti, hogy a vagyon és a minden pénzügy nőről nőre száll tovább.

A nők sohasem házasodnak, hanem az édesanyjukkal vagy a nagyanyjukkal élik le az életüket és az életükben levő férfiakat csak sötétedés után engedik be a házaikba. Ezt vándorló/sétáló házasságnak hívják. A férfiak csak akkor sétálnak be a nők házaiba, amikor a nők arra engedélyt adnak nekik. Hajnalhasadás előtt el kell hagyniuk a házat. Elképzelhető, hogy ez egy női világ, de bizonyos, hogy ez a férfiak paradicsoma.

 

http://media.mensxp.com/

 

A fiúknak igazából semmilyen felelősség nem nyomja a vállát. Nem szükséges a gyerekeiről gondoskodni, sem eltartani az asszonyokat. Éjjelente viszont mindnyájuknak gondoskodniuk kell arról, hogy nők elégedettek legyenek. Van néhány nekik kijelölt fő feladat, amik jobban illenek hozzájuk a fizikumuk miatt. Házépítés, vadászat, állatok elejtése, a dolgok megjavítása, pepecselős munkák és így tovább. Másfelől, a nők irányítják az egész családot, amely olykor egy nagy társuláshoz hasonlít. A napi feladatok elosztásától, a váratlanul adódó műszaki problémamegoldáson át a hosszú távú stratégiai tervezésig, a család kijelölt női vezérigazgatója gondoskodik arról, hogy valamennyi nemzedék számára évtizedekre előre elegendő betevő legyen.

 

Amikor megérkeztünk a tóhoz, az első dolog, amire figyelmes lettem, az az emberek játékossága és gondtalansága. Férfiak, nők, fiúk, lányok, nagyik és papik esetében egyaránt. Volt valami fény a szemükben. A vándorló házasságnak köszönhetően elevenen élt a románc az emberek között szövődött kapcsolatokban és minden sarkon magától értetődő volt. Nett férfiakat láthattunk, akik éppen szerettük kéglijébe siettek naplementekor egészen izgatottam és a nők az egész napi munkájuk után várták a szeretőiket. A házasságnak a nem létezése nem azt jelenti, hogy minden nő kicsapongó volna. Sok nő egész életében egy társ mellett marad, csak éppen sohasem él a háziakkal. Azonban sikerülni szokott a szikrát megőrizni a kapcsolatban. A nő dönti el, hogy mikor óhajtja a krapekot. Ha pedig nincs kedve hozzá, akkor kiutasítja.

 

Ez úgy tűnhet, mintha a nők világa volna, holott ez csupán egy alternatíva arra, hogy hogyan szervezzük meg a háztartást, a közösséget, a társaságot és a bolygót. Nem gondolom, hogy az egyik nemben több erő volna, mint a másikban. Mindössze arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy többféle útja-módja van annak, ahogyan egy társadalmat meg lehet szervezni, és ahogyan egy társadalom működhet. A maják pedig hisznek abban, hogy bizonyos nemeket érintő felelősség és hatalmi struktúra átalakítás elfogadható, ha el kívánjuk kerülni, hogy a civilizációnk néhány évtizeden belül összeomoljon. Lássuk, hogyan fog sikerülni!

 

Forrás: http://www.wakingtimes.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..