Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A párhuzamos világok léteznek és a szakértők szerint ez hamarosan igazolható lesz

Vajon létezik-e ennek a cikknek éppen ebben a pillanatban egy másik változata is egy párhuzamos világban? Dr. Brian Greene, a Rejtett valóság: Párhuzamos világegyetemek és a kozmosz mélyebb törvényei című könyv szerzője, úgy gondolja, hogy létezik a természet eme személyes fondorlata, s ennek elképesztő lehetőségeit ki is fejti ebben a háromperces tévéinterjúban.

 

Az IEET olvasó szerint mi volt az 2013-as év leginspirálóbb története? Ebben a hónapban a kérdést a blogunkon idén megjelentetett 20 legjobb cikk posztjai alapján válaszoljuk meg. Ezek száma meghaladja a 600-t, mely azon alapul, hogy mennyi teljes találatot értek el külön-külön.

 

Az első ilyen darabot először 2013. november 18-án tettük közzé, s abban az évben a 3. legnézettebb volt.

 

2,1

 

Egyre több kozmológus ért egyet Greene-nel abban, hogy a miénk csupán az egyik világegyetem a sok közül, s ezek közül legalább egy világ a miénk közelében helyezkedik el, talán csak egy milliméteres távolságra. Mi azért nem vagyunk képesek ezt látni, mert a mi mindennapi valóságunk négy dimenziójától eltérő tértípusban nyilvánul meg.

 

Az MIT dolgozója, Max Tegmark úgy véli, hogy ez a több világegyetemből álló multiverzum modell a modern fizikán alapszik, s a jövőben végül majd igazolható, megjósolható és/vagy megcáfolható lesz.  „Ez nem sci-fi – mondta –, hanem valódi tudomány.”

 

Ahogy a CERN Nagy Hadronütköztetőjével kapcsolatos kutatás fejlődik, úgy a tudósok egyre inkább arról beszélnek, hogy „új fizika” van kibontakozóban, amely azzal az ígérettel kecsegtet, hogy több ismerethez juthatnak majd a világegyetemünk ismeretlen részeit illetően. Ez az új megközelítés magában foglalja a sötét energia jobb értelmezésének a kidolgozását, ami egy olyan rejtélyes erő, mely néhány úttörő gondolkodó elképzelése szerint annak jelölője, hogy egy „testvér” világegyetem bújik meg a szomszédságunkban.

 

A kozmológusok olyan különös eseményeket figyeltek meg, mint amilyen az Androméda-galaxis, amely 2,2 millió fényév távolságból halad a Tejútrendszer felé 200 000 mérföld per órás sebességgel. Ez a jelenség logikusan akkor nyer értelmet, ha egy láthatatlan világegyetemből szivárgó gravitáció egymás felé húzza ezt a két galaxist.

 

2,2

 

A WMAP űrteleszkóp kutatói nemrégiben felfedeztek egy olyan erőt, amely a Tejútrendszerünknél tízezerszer nagyobb, s elképzelésük szerint ez egy hathatós bizonyíték arra, hogy egy párhuzamos világegyetem lehet a térségben.

 

A párhuzamos világ felderítését célzó újabb kísérlet során a NASA felszerelte az Alpha Magnetic Spectrometer-2 nevű eszközt a Nemzetközi Űrállomásra, hogy olyan adatokat rögzíthessen, amelyek más világegyetemek létezését igazolhatják, melyek közül néhány akár még antianyagból is állhat. E kozmikus rejtély leleplezése felkeltette a világ érdeklődését. A projektet a legtöbb Európai Uniós nemzet támogatja Taiwan, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok mellett.

 

Tehetünk-e egyszer látogatást egy másik világegyetembe? A nemrégiben készült PBS interjúban, amely az Univerzum rejtélyei címet viseli, Clifford Johnson, amerikai kozmológus kijelentette, hogy helyénvalónak gondolja, hogy erről a dologról fikció-kontextusban beszélgessünk, viszont akad itt valami, amit a tudósok felfedeztek. Néhányan azzal álltak elő, hogy az az anyag, amiből állunk – a gravitációnk és a mágnesességünk erői és anyaga –, olyan elemek, amelyek ehhez az univerzumhoz ragasztanak hozzá bennünket.

 

Ezek nem teszik lehetővé számunkra, hogy elhagyjuk az előre-hátra, a fel és le, a jobbra és balra, valamint az időérzék négy dimenzióját. Egy másik világegyetem létezhet a közvetlen közelben, azonban annak érdekében, hogy megfigyelhessük azt vagy kommunikálhassunk vele, először meg kell értenünk a különféle dimenziókat. Ezeket nem szokványos „újfajta” dolgoknak tekinthetjük.

 

Mindazonáltal, úgy tűnik, hogy a gravitáció  minden világegyetemet átitat, s talán majd egy napon lehetővé fog válni, hogy más világegyetemekkel is kommunikálni tudjunk néhány futurisztikus gravitációs manipuláció révén. Hogyan fogjuk magunkat érezni, ha egy párhuzamos világot fedezünk fel?

Johnson ezt mondja: „Kevésbé fogom egyedinek érezni magamat emberként, vagy talán hálás leszek, mert sok olyan dolgot, amire nem volt időm, talán már megtett egy másik énem.”

 

Greene hozzátette, hogy néhány világegyetem talán megkülönböztethetetlen a miénktől, míg mások mindnyájunk variációit tartalmazhatják, ahol mi is létezünk, de más családokkal, életutakkal és élettörténetekkel. Megint másokban a valóság olyan élesen eltérhet a mienkétől, hogy akár felismerhetetlen lehet.

 

A tudósok előrejelzése szerint, amint ezt a következő évtizedek az intelligencia exponenciális fejlődésének köszönhetően majd igazolják, e forradalmi koncepció egy napon bizonyított tény lesz. Képzeld el, hogy egy másik olyan világba utazol, ahol egy másik önmagad él egy sokkal eredményesebb életet, mint a tiéd, s helyet cserélhettek, ha mindketten egyetértetek.

 

2,3

 

Ez a következő kérdést veti fel: „Mi lenne akkor, ha a párhuzamos énjeink találkoznának egymással? Vajon kombinálnánk a különbözőségeinket, hogy jobb emberekké válhassunk, vagy egymás ellen kelnénk versenyre?”

 

Mikor válna lehetségessé a párhuzamos világegyetemek egymással való kapcsolatfelvétele? Szándékaink szerint kis jó szerencsével néhány tudós úgy prognosztizálja, hogy erre a hihetetlen eseményre alig egy évtizeden belül sor kerülhet, míg mások kevésbé lelkesen úgy gondolják, hogy az ehhez szükséges technológiák 50-100 éven belül fognak csak rendelkezésünkre állni. Kövessük az eseményeket!

 

Forrás: http://www.riseearth.com

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..