Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A pilisszántói szent kő

A Pilisszántón talált szent kőről a média is beszámolt. Rejtélyes dolgok történtek a felfedezésről tudósító régészekkel és a stábbal: elektronikus eszközeik elromlottak vagy meghibásodtak a kő közelében. Ennek tetejében még egy rejtélyes szellemalakot is rögzített a polaroidkép.

 

pilisszantoiszentko2

 

A fenti jelenségek alapján azt a következtetést vonták le a kutatók – mármint azok a kutatók, akik személyesen találkoztak a szóban forgó kővel –, hogy kétségtelenül különleges kisugárzással rendelkezik. Mind a jelenlévő emberekre, mind a tárgyakra furcsa hatást gyakorol a szent tárgy. Máig keresik e rejtélyes erő okát és hatásmechanizmusát.

A tények sziklaszilárd talaján állva, azt elhihetjük, hogy akik a kő közelébe mennek szokatlan és váratlan érzetekre lesznek figyelmesek. Megfájdul a fejük, megmagyarázhatatlan érzések kezdenek végighullámozni rajtuk.

A másik „véletlen” egybeesés, hogy éppen ebben a községben teljesített szolgálatot Árva Vince pálos atya, aki Boldog Özsébet szentté igyekezett nyilváníttatni, illetve minden eszközzel törekedett a Pálos hagyományokat megóvni és ápolni.

 

A pilisszántói szent kő vésete is megéri a vizsgáló fáradozásait. A motívumhoz Pap Gábor szerint a bogumil (egy középkori eretneknek bélyegzett mozgalom, egy manicheista vallási irányzat) sírköveken található vésetelemei állnak.

 

A szent Kő egy régi sír közelében került elő, ahol egy XIII. századi kolostor maradványaira bukkantak a régészek. A kő egy töviskeresztet ábrázol. Ez nem hagyományos keresztábrázolás, mert a tövisek végén kis szarvacskák jelennek meg. Vajon ezt a Szent Keresztet tisztelték a Pálosok? Jelképezheti-e ez a tövises kereszt a magyarságot, a magyar népet? S ha igen, akkor mit szimbolizálnak a végén található hajtások? Talán a megújulást? Talán a reményt?

Másik kérdés, hogy mi tartja a keresztet, illetve honnan nő ki a kereszt? A földből, esetleg az anyaföldből, vagy egy barlangból, vagy a szívünkből? Mindenképpen olyan helyről, ahol a beavatás történik.

 

Aradi Lajos arról az izgalmas felfedezéséről számolt be, hogy érdekes kettősségeket keresett és talált a Pilisben. Ilyen volt például a Magas-hegy, amelyről tudni véli, hogy az Orion (magyar nevén Nimród) csillagkép egyik övcsillagának is megfeleltethető. Amikor összekötötte a két Magas-hegyet, a két pálos kolostort, a szentkereszti romkertet és Pilisszántón azt a helyet, ahol a szent Követ megtalálták, s ahol egykoron kolostor állt, akkor az egyetlen egyenesre illeszkedett. Mintha egyetlen erővonal mentén emelték volna a szakrális-kultikus központokat a Pilisben.

 

Ez idő szerint a szent kőlap a pilisszántói római katolikus templom padozata alatti üregben, 1,5 m mélyen, vastag üveglap alatt található. 2000-ben találták meg. Korát 700-800 évesre becsülik. Minden jel szerint a Szent Kő a pálosokkal hozható kapcsolatba.
A szimmetrikus elrendezés azonnal szemünkbe ötlik, a kőre pillantva. Egy nagyobb és két kisebb keresztet láthatunk a kőlapon, amelyek szárai végén három irányba induló és hegyben végződő „szárkezdemények” vannak.
A keresztszárak végén, kétoldalt lecsüngő bajuszhoz vagy kacshoz hasonló „szalagokat” fedezhetünk fel. A függőleges szár tengelyében egy barlangban, vagy egy sírboltban lévő személy mellképe látszik. Ellenben a két kisebb kereszten nem találunk „szalagokat”.

Egyes kutatók különleges megfejtéssel álltak elő a pilisszántói szent kő motívumaival kapcsolatban. Nevezetesen: a kőlapon három vésett kereszt a rendezett világegyetem gömbjének főköreit síkba kiterítve ábrázolja. A körívek egyenesekként jelennek meg.
A főkörök ugyanakkor tengelyvonalakként is felfoghatók. A tengelyek egyben a tükörképben elrendezett szalagok szimmetriatengelyei. Ebből következik, hogy a szalag  és a kör közös tengelyű, tehát egymástól el nem választható. Ez a világegyetem szimbolikus síkbeli megfogalmazása.

A „felső” világot jelképező szalagot a kalapról lelógatva nem csak Európában, hanem a közép-amerikai indián kultúrákban is alkalmazták. De növényi ágra kötözve egész Eurázsiában ismert. Magyarországon ilyen a májusfa

 

A középen lévő kereszt tengelyében egy barlang nyílásában egy „remetét” láthatunk, amely a három isteni világot köti össze. Ő az égi küldött ebben a világmodellben: a mikrokozmosz és a makrokozmosz összekapcsolódása fejeződik ki az ábrában.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..