Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A piramisoktól Stonehenge-ig – Vajon a történelem előtti emberek csillagászok voltak?

Amióta csak az ember fürkészni kezdte az égboltot, lenyűgözte annak szépsége és magával ragadta kimondhatatlan titkai. Ezek után természetes, hogy a csillagászatot szokták gyakran a legősibb tudományként aposztrofálni, amely évezredeken keresztül inspirálta az embereket.

Az égi események már a történelem előtti barlangrajzokon is szerepelnek. Az olyan műemlékek, mint amilyen a gízai Nagy Piramis és Stonehenge, a jelek szerint pontosan a világtájak felé néznek, illetve olyan pozíciókhoz igazodnak, mint amilyenek a Hold, a Nap vagy a csillagok felkelése vagy legnyugvása a látóhatáron.

 

Ma úgy tűnik, hogy nehezünkre esik elképzelni, hogy az őskori emberek hogyan is építették és tájolták be az ilyen építményeket. Ez sok feltevéshez vezetett.

Egyesek úgy vélik, hogy az írott történelem előtti korszak embereinek rendelkezniük kellett valamekkora matematikai tudással és jártasnak kellett lenniük valamennyire a tudományokban ahhoz, hogy ilyen építményeket hozhassanak létre, míg mások odáig mennek, hogy egyenesen azon töprengenek, hogy talán földönkívüli látogatók mutatták meg őseinknek, mit hogyan tegyenek.

 

Ámbátor, mit is tudunk voltaképpen arról, hogy a régmúlt emberei mennyire értették az égboltot és hogyan fejlesztették ki a csillagászatot?

Egy „archeoasztronómiának” vagy „kulturális csillagászatnak” nevezett tudományág, mely az 1970-es években fejlődött ki, kezd betekintést engedni ebbe. Ez az irányzat számos szakterületet ötvöz. Olyanokat, mint a csillagászat, a régészet, az antropológia és az etnoasztronómia.

 

Valamennyi gízai piramis egyetlen felvételen. (CC BY-SA 2.0)

 

Leegyszerűsített módszerek

 

Az egyiptomi piramisok a leglenyűgözőbb ősi emlékművek közé tartoznak és néhányukat nagy pontossággal tájolták be.

Flinders Petrie egyiptológus végezte el a gízai piramisok első nagy pontosságú felmérését a 19. században. Megállapította, hogy a piramisok alapjaihoz tartozó oldalak mindegyike a négy égtáj felé néz egynegyed fok eltérésen belül.

 

Azonban, hogy a csudába tudták ezt az egyiptomiak? Csak mostanában állt elő teóriájával Glen Dash, a gízai piramisokat tanulmányozó mérnök. Ő az ősi indián kör módszerét vázolta fel, amely mindössze egy zsinórt és egy árnyékot vető pálcát igényelt ahhoz, hogy a kelet-nyugati irányt meghatározza. Felvázolta, hogy ezt a tisztán az egyszerűségen alapuló módszert használhatták a piramisok esetében is.

 

Akkor így történhetett? Nincs kizárva, azonban ezen a ponton fennáll annak a veszélye, hogy a jelenlegi világnézeteink, módszereink és múltra vonatkozó elgondolásaink visszatükröződésének népszerű csapdájába esünk.

A mitológiába történő bepillantás, az akkoriban ismert és alkalmazott gyakorlati módszerek valószínűleg megbízhatóbb választ nyújthatnak.

 

Nap Stonehenge-ben. (Image: simonwakefield CC BY 2.0)

 

Nem ez az első olyan alkalom, amikor a tudósok elhamarkodottan következtetnek egy múltra vonatkozó tudományos szemléletmóddal kapcsolatban. Egy egyszerű dolog történt Stonehenge kapcsán.

1964-ben Gerald Hawkins, egykori asztronómus kifejlesztett egy olyan szövevényes módszert, amely gödörlyukakat és -markereket alkalmaz a rejtélyes műemléknél bekövetkező fogyatkozások előre jelzéséhez. Azonban, ez nem jelenti azt, hogy akkor Stonehenge-et ily módon akarták használni.

 

Előre irányuló módszer

 

A múlt megértéséhez szükségünk van más tudományágak különféle megközelítési módozatainak a felvételére, hogy egy elképzelést alá tudjunk támasztani. Emellett meg kell értenünk, hogy sohasem lesz csupán egyetlen magyarázat vagy válasz arra, hogy miként tájolhattak vagy használhattak egy műemléket.

 

Akkor miként magyarázza a kulturális csillagászat a piramisok beállítását? Egy 2001-es tanulmány szerint két csillag: a Megrez és a Phad a Nagy Medve csillagképben lehet a kulcs.

Ezek a csillagok egész éjszaka láthatók. Éjjelente az égen a legalsó pozíciójuk kijelölheti az északot egy merkhet, vagyis egy olyan ősi időmérő eszköz használatával, ami egy, a csillagállások követésére alkalmas, fanyélhez erősített, függőónnal ellátott rúdból áll.

 

Eme magyarázat előnye, hogy kapcsolódik az edfui templom feliratain felvázolt csillagmitológiához. Ez részletesen kifejti a merkhet mint mérőeszköz használatát: ez egy olyan technika, ami képes megmagyarázni más egyiptomi helyszínek tájolását. A felirat tartalmazza a Bika mellső lábának hieroglifjelét, ami a Nagy Göncöl csillagcsoportot és annak lehetséges helyzetét reprezentálja az égbolton.

 

A Nagy Medve Megrez és Phad nevű két csillagának felhasználása a kardinális északi irány felé igazítva úgy, ahogy i.e. 2562-ben álltak. Daniel Brown (A meridiánt narancssárgával jelöltük.)

 

Ehhez hasonlóan jobb elképzelések is kínálkoznak Stonehenge-re nézve. Az egyik tanulmány furcsa fából készült köröket azonosított a műemlék körül és úgy véli, hogy ezek jelképezhették az élőket, míg Stonehenge sziklái a holtakat.

Hasonló gyakorlattal találkozunk Madagaszkár műemlékeinél, amiből azt a következtetést szűrhetjük le, hogy hasonló módon gondolkozhattak az élőkről és halottakról a történelem előtti emberek.

Ez ugyanakkor egy izgalmas és új módot kínál Stonehenge és tágabb vidékének megismerésére. Mások úgy értelmezik Stonehenge-et és különösen annak sugárútját, mint ami egy rituális átjárót képez az alvilágba a horizonton lévő hold perspektívájával.

 

A kulturális csillagászat szintén segíthet fényt deríteni a 6000 éves kamrasírokra. A karmasír egy hosszú, keskeny bejárat és több összekapcsolt kőből álló kamra alkotta sírtípus Portugáliában.

Fabio Silva régész megmutatta, hogy a sírok belsejéből nyíló megfigyelés hogyan keretezi a látóhatárt, ahol az Aldenaran csillag egy hegylánc felett kel fel.

Ez azt jelentheti, hogy ezt úgy építették meg, hogy belülről a csillagra nézzen vagy az élők, vagy a holtak számára, talán egy beavatási rítusként.

 

Terepmunka egy portugáliai kamrasírnál, a Dolmen da Orca-nál. A kőépítmény mellett egy sátormásolat arra, hogy a kamrasír belsejéből nyíló megfigyelést szimulálhassák.

 

De Silva további bizonyítékokat is felvonultat. A keretbe foglalt hegylánc lehetett az a hely, ahová a sírépítők nyaranta a jószágaikkal elvándoroltak. Az Aldebaran csillag először itt kelt fel – helikális felkelés – e vándorlás kezdetén. Érdekes, hogy az ősi folklór szintén beszámol egy olyan pásztorról a vidéken, aki olyan fényesnek látott egy csillagot, hogy az bevilágította a hegyláncot. Miután megérkezett oda, elhatározta, hogy a hegyláncnak és a kutyájának is a csillag nevét adja – mindkettő név a mai napig létezik.

 

Daniel Brown Silvával közösen végzett jelenlegi munkája már megmutatta, hogy a sírokba vezető hosszú, szűk bejárati folyosók hogyan növelhetik meg a csillag láthatóságát azáltal, hogy a megfigyelést egy résen keresztül történő látványra korlátozzuk.

 

Miközben könnyen élünk a feltételezéssel, hogy a történelem előtti emberek elemző csillagászok voltak jókora tudományos ismerettel a birtokukban, fontos lenne nem megfeledkezni arról, hogy ez csupán a mi modern csillagászati megfigyeléseink visszatükröződése.

A kulturális csillagászat megállapításai kimutatták, hogy a régmúlt emberei valóban az égbolt megfigyelői voltak, és amit láttak, azt beépítették életük megannyi aspektusába. Miközben továbbra is sok rejtély övezi az ősi építmények értelmét és eredetét, addig ez egy olyan megközelítés, amely annyi helyről merít, amennyiről csak lehetséges, beleértve a tapasztalatokat és belevonva a rendeltetésüket is, így ez valószínűleg a legjobb esélyünk annak kidolgozására, hogy egykoron mire is használhatták ezeket az építményeket.

 

Forrás / Original article: http://www.riseearth.com/2018/03/from-pyramids-to-stonehenge-were.html

 

Megrendelhető:

Horváth Zoltán és Száraz György: A magyarok beavatása

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..