Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A planetáris csillagászat Szent Grálja: A Föld ikertestvére utáni kutatás

Az elmúlt két hónap egyik legnagyobb sztorija a planetáris csillagászat Szent Gráljának a felfedezése. Amennyiben Ön egy bolygócsillagász, akkor már vadászott földtípusú ikerbolygókra a világűrben. Nemrégiben pedig nem csak egyet, hanem kettőt csíptünk el, s úgy tűnik, hogy ez a földszerű bolygó a Földhöz hasonló jellegzetességekkel bír, jóllehet sokkal masszívabb, mint a Föld. Az egyik a Gliese 581g, míg a másik a Kepler 22b. Mindenekelőtt azt vettük észre, hogy ezek a bolygók nem óriási, hidrogéngázból álló Jupiterszerű gázbolygók. Ezek olyan kicsi kőzetbolygók, mint amilyen a Föld és talán még folyékony óceánjaik is vannak.

 

https://lh6.googleusercontent.com/

 

A rendőrség gyakran mondja, hogy „kövesd a pénz útját”, amikor valamilyen bűncselekménybe vagy eseménybe fog. Másfelől a csillagászok úgy szokták mondani, hogy „kövesd a víz” útját. A folyékony víz a legbecsesebb szubsztancia a világegyetemben. Amennyiben egy bolygó túl közel kerül a Naphoz, a víz felforr, és az óceánok elpárolognak. Ha egy bolygó túl távolra kerül a Naptól, akkor a víz megfagy, így nekünk éppen a Goldilocks zónában (lakhatósági övezetben) kell tartózkodnunk ahhoz, hogy folyékony vizünk legyen. Miért éppen folyékony víz? A folyékony víz egy univerzális oldószer. A legtöbb vegyületet oldja, leszámítva bizonyos ásványi anyagokat és olajokat, ugyanakkor ez volt az a keverőtál, amiből az első DNS elindult. Ezért mondjuk azt, hogy „kövesd a vizet”, s ez a gyakorlatilag éppen a saját házunk táján felfedezett két bolygó a jelek szerint napjaik lakhatósági zónájában van, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel rendelkeznek folyékony óceánokkal.

 

Tehát mi a következő lépés? A következő lépés ezek után nem más, mint hogy ezekre a bolygókra fókuszálunk azért, hogy észlelni tudjuk, hogy milyenek a légköreik. Van-e rajtuk oxigén? Van-e rajtuk víz? Szeretnénk megállapítani a légkör összetételét, hogy lássuk, vajon hasonló-e a Földéhez. Majd pedig azok a SETI-ben résztvevő emberek, akik az intelligens életformáktól származó rádiójeleket kémlelik, ráirányítják a rádióteleszkópjaikat ezekre a bolygókra annak megállapítása végett, hogy van-e ezeken a bolygókon intelligens lényektől származó bármilyen rádiósugárzás, vagy sem.

Meg kell állapítani, hogy bizonyos értelemben a SETI program eddig kudarc volt. Nem csípett el egyetlen intelligens civilizációtól származó jelet sem a világűrből, de halló, adjunk neki esélyt! Még csak nagyjából 1000 csillagot tapogatott le. 100 milliárd csillag van csupán a mi Tejútrendszer galaxisunkban, így a SETI-nek hátra van még néhány milliárd csillag,

 

http://upload.wikimedia.org/

 

Ezért hát a világűrben található földszerű ikertestvérek kutatása – akár teleszkóp, akár a Kepler Műhold segítségével – valóban lerövidítheti az intelligens életformákkal bíró bolygókra való rázoommolást (ráközelítést). Azután, újabb kérdés az, hogy „vajon mikor  látogathatjuk meg azokat?” Nem a közeljövőben. Egy 25 000 mérföld per órás sebességgel száguldó Saturn rakéta valószínűleg néhány százezer év alatt tudná elérni a legközelebbi bolygókat. Tehát másként fogalmazva, kizárt, hogy kémiai rakétákat használjunk e bolygók eléréséhez. Valójában, amennyiben rádiójeleket fognánk majd a világűrből, még akkor sem tudnánk kapcsolatot teremteni velük, mivel ha egy választ küldenénk nekik, akkor 10-20 évbe telne, mire a fény ezekhez a közeli bolygókhoz érne, majd pedig újabb 10-20 év, mire az üzenet visszajönne, mivelhogy nem tudunk a fénynél gyorsabban utazni.

 

Tehát felejts el minden Hollywoodi filmet. Várhatóan nem leszünk képesek kétirányú kommunikációt folytatni. De éjszaka, amikor a csillagokat és a csillagképeket bámulod, s elmerengsz azon, hogy vajon „van-e valaki odakint?”, akkor képzeld el, hogy valaki odakint éppen visszanéz ránk és azon morfondírozik, hogy „Jé, van-e bármilyen élet abban a naprendszerben, amit mi az otthonunknak hívunk?”

 

Forrás: http://bigthink.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..