Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Pokotia-i monolit arról tanúskodik, hogy évezredekkel ezelőtt sumérek látogattak Peruba

Az emberiség rejtélyes történelme után folytatott kutatásunk ezúttal Peruba vezet bennünket, ahol olyan rejtélyes felirattal találkozunk, amely bizonyíthatja, hogy a sumerek több ezer évvel ezelőtt átkeltek az óceánon és műveltségük egyes nyomait Dél-Amerikában hagyták.

 

Pokotia lelőhelyén, amely Tiahuanaco kőből készült városától úgy 2 km-re található, áll egy monolit, melyet 1960 körül fedeztek fel. A Pokotia monolit vagy műemlék nem túlságosan magas. Csupán 170 cm, ennek ellenére különleges.

 

2002-ben számos kutatató vette górcső alá a monolitot és felfedezték, hogy mind az elülső, mind a hátulsó oldalán írások található.

 

Ez arra utalt, hogy a Pokotia-i monolitot talán a Pukara műveltség virágkorát megelőzően faraghatták ki.

 

A hivatalos nyelvtudomány szerint a Pukara kifejezés a kecsua nyelvből származik és erődöt vagy olyan stratégiai helyet jelent, ahonnét egy völgyet, vagy két folyó összefutását lehet ellenőrizni.

 

Azt a helyszínt, ahonnét a Pokotia-i monolitot felfedezték, néhány kutató szent helyként, avagy jóshelyként azonosították be.

 

Vajon a Pokotia-i monolit egy kiemelt jelentőségű ősi istenség megjelenítése volna?

 

A Pokotia-i monolit

 

Clyde Winters amerikai epigráfus (feliratokkal foglalkozó szakértő), aki megfejtette a Pokotia-i monoliton található szöveget, arra a következtetésre jutott, hogy az írás proto-sumér eredetű.

 

Winters szerint a Pokotia-i monoliton számos ős-sumér felirat található, azonban a legfontosabbak a combokon pihenő kezek alatt, valamint a hátoldalon (a szobor hátsó felén) találhatók.

 

Azok a jelek, amelyeket közlésére használtak a Pokotia-i monoliton, nem ligatúrás ős-sumér szimbólumok.

 

A Pokotia-i alakon a kéz alatti szöveg igen érdekes:

 

„Putaki orákulum kalauzolja el az embert az igazsághoz. (Ez) a nagyra becsült és rendkívüli bölcs tiszteletet áraszt, de (éppen most) saját menekítésének a tanúja.”

 

A Pokotia-i monolit feliratai

 

Putaki hátoldalán lévő felirat megfejtése alább olvasható. A hátoldalra írott szöveg ős-sumér nyelven van. Ezt a nyelvet használták írásra valaha a sumérok.

 

„Nyilatkoztad ki a személyiség létrehozását. Putaki, az erős atya, jóslatokat adományoz. Hatalmas bölcsesség árad az istenség erejének eme csodás helyén. Ragadd meg a jóslatot. A jóslat azért roppant hatékony, hogy a személyiség javát szolgálja és kibontakozását táplálja. Meséld el az embernek az orákulum hasznát. A jós azért van, hogy az emberek javát szolgálja. ”

 

„Az etalon Putaki orákuluma. Ez a jós az istenség csodás erejében fürdik. Oszd szét valamennyi ember között az isteni rendelkezést. Ejtsd csapdába a tiszta hang egy részét. Az orákulum boldogságot fog árasztani. Oldd meg az orákulum száját, hogy jövendőt mondjon. A jós helyesen fog szólni.”

 

Vagy:

 

„Az ideális minta ez az orákuluma. Ez a jós isteni rendeletet adományoz. Tárd ezt az egész emberiség elé. Az orákulum boldogságot fog árasztani. Oldd meg az orákulum száját, hogy jövendőt mondjon. A jós helyesen fog szólni.”

 

„Az isteni rendelkezés magának az orákulumnak a szájából fog a láthatóságba lépni és ragyogni. Oldd meg az orákulum száját, hogy bölcsességet és egyéniséget adjon. Nyisd meg az orákulumot azért, hogy megoszthassa mindenkivel azt az isteni iránymutatást, amely törvényes és erényesen Jó. Terjeszd a tiszta jóslat táplálékát. Ó, orákulum, állj az élre, hogy tisztán szólás bizonyítéka lehess. Putaki orákuluma azért van, hogy boldogságot és jellemet árasszon.”

 

„Putaki egyenesen szól azért, hogy mindenkinek boldogságot adhasson. Áraszd ki a bőséget. Putaki orákulum a bölcsesség atyja és mindnyájunk haszna. Az orákulum az isteni rendelkezés és a tudás látható szemtanújává válik. Ez a tiszta orákulum az isteni iránymutatást nyilatkoztatja ki és az isteni hatalom látható letéteményese.”

 

„A Pokotia-i szobor hátsó részén lévő feliratok értelmezik a Putaki orákulumnak a közösségben betöltött szerepét. Úgy tűnhet, mintha a nép ezt az orkálumot az „igazság” és a „jó hírek/áldások” kútfőjeként ismerte volna el. További szerepe az igazságosság, a bölcsesség és a megfelelő jellem kialakítása volt azon társaság tagjai között, akik ezt az orákulumot az istenekkel való kommunikációra használhatták.

 

Végig az egész szövegben Putaki orákulumot „atyámnak” szólítják. Például, az első oszlopban ezt olvashatjuk: „Nyilatkoztasd ki a jellem megformálását. Putaki, az erős atya, jóslatokat adományoz”.

Majd a 4. oszlopban felfedezhetjük, hogy Putaki a bölcsesség atyja, aki egyúttal minden ember számára üdvöt hoz. Ez azt sugallja, mintha Putakit a valláson belüli többi orákulumnak az ősatyjaként ismernék el.

 

Ez arra utal, hogy ennek az orákulumnak az utódai valószínűleg megtalálhatók Peru és Bolívia más részein, ahová az emberek azért mennek, hogy jövőt jósoltassanak, az istenekkel vagy az ősökkel kommunikálhassanak, illetve hogy egyszerűen áldást és jó híreket kaphassanak az orákulumtól.” – meséli Winters.

 

Winters-nek e szövegeire alapozva azt a következetést szűrhetjük le, hogy Pokotia monolitja egy olyan orákulum volt, akinek a neve Putaki lehetett. Mivel a feliratok ős-sumérek, ebből következik, hogy a sumérek átkeltek az óceánokon és Peruba látogattak az ősi időkben.

Így voltaképpen nem elvetemült ötlet azt állítani, hogy a sumérok eljutottak Peruba is!

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/inscription-on-pokotia-monolith-reveals-sumerians-visited-peru-thousands-of-years-ago/

Fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..