Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A régészek felfedhetik az ókori egyiptomi templomok építésének titkát

A rettenthetetlen Jordanstowni régész talán leleplezheti az ókori egyiptomi templomok építésének titkát.

 

Dr. Sarah Doherty közölte, hogy csapata – amely az Asszuán közelében található Gebel el Silsila gazdag bányarendszerében végez ásatásokat – több mint 600 falba vésett képet fedezett fel.

 

Találunk köztük olyan ritka feliratokat is, amelyek felfedik, hogyan különítették el a hatalmas obeliszkeket, hogyan szállították az obeliszkeket a közeli Níluson kikötött hajókra, valamint hogyan utaztatták azokat az olyan ókori műemléki helyekre, mint amilyen Luxor.” – adta hírül a Belfast Telegraph.

 

Emellett a svéd ásatás tagjai rábukkantak egy kos fejű szfinxre, ami Thot Holdistennek egy szokatlan szobra, valamint olyan zsiráf és hajó sziklavéseteket találtak, amelyek 100 000 évvel ezelőtt itt élő vadászó-gyűjtögető emberek korából származik.

 

Egy kő grafika és egy Thot istent ábrázoló jelenet.

Egy kő grafika és egy Thot istent ábrázoló jelenet.

 

 

Dr. Doherty keramikusként csatlakozott az ásatáshoz, miután meglátott egy további csapattagokat toborzó facebook üzenetet.

 

„Ez egy annyira hihetetlen lelőhely, és olyan elképesztő itt dolgozni. Én a kerámiák segítségével határozom meg a lelőhely korát. Mint láthatjuk, minden 50, illetve 100 évben megváltozik a kerámiák stílusa, ebből tudjuk megfejteni az évszámokat.” – nyilatkozta.

 

„Hatalmas folyosókat vájtak egyenesen a homokkő falakba. Nekünk a rendelkezésünkre állnak ezek a hatalmas 30 méteres, homokkőbe vájt folyosók, és megtaláljuk rajtuk a kőfejtő jelzéseit, feliratait, hieroglifáit – alapvetően minden olyan dolgot, amit az átalagemberek úgy mondanának ’Itt jártam.’ Claudius császár idejében. A leletek egészen Kr.e. 2000-ig nyúlnak vissza.” – mesélte.

 

 

 

Dr. Sarah Doherty

Dr. Sarah Doherty

 

„2014 márciusa óta vagyok ott, s felfedeztünk már néhány igazán ritka jelenetet a kőfejtő külszínének falain, melyek fáraókorabeliek, s köztük egy olyan képet is, ami az obeliszkek hajóra történő szállításáról szól.”

kép: Az egyik újbirodalmi templomnak, a luxorinak a bejárati kapuzata. Image credit: Jerzy Strzelecki

„Volt egy másik Thot isten is, aki igazán sohasem szerepelt domborművön ezen a vidéken korábban, s mi rátaláltunk egy kos fejű szfinxre.”

 

„Abban bizakodunk, hogy folytathatjuk az ásatásokat az új esztendőben is azért, hogy megláthassuk, mi mindent rejt ez a vidék.”

 

 

Dr. Sarah Doherty

Dr. Sarah Doherty

 

Eközben a sziklafestmények a területen élő legkorábbi emberekig tolják vissza a becsült dátumokat és többek között életjeleneteket ábrázolnak hajókkal, zsiráfokkal és elefántokkal.

 

„Több százezer éves történelem fekszik a lábaink előtt egyetlen lelőhelyen.” – közölte Dr. Doherty.

 

Háttér

 

Az olykor 20 habarcs nélküli kunyhókból álló csoportokat formázó táborhelyek felfedezése azt bizonyítja, hogy a bányamunkásokat néhány hónapra hozták ide alkalmanként és réz eszközöket használtak. Néhány piramist is építettek ama kőfejtő mellé, ami a kövek származási helye volt, de az ásatás azt mutatja, hogy sok luxori templomot a Gebel el Silsila-i bányából fejtett és a Níluson hajóval szállított homokkőből építettek.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/archaeologistegypttemples.php#.VLOIuiuG9yM

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..