Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A régi műholdfelvételek elveszett városokat és korábban ismeretlen, ősi települések lepleznek le

Az archeológusok számos régészeti lelőhelyet fedeztek fel a Közel-Keleten annak köszönhetően, hogy tovább folytatja munkáját az új Corona Atlas of the Middle East nevű projekt, amely Egyiptomtól Iránig sorakoztatja fel a hidegháborús műholdfelvételeket, felölelve a Termékeny Félholdat is, amely a civilizáció egyik bölcsője és az emberiség néhány korai városának a színtere. A National Geographic című lapban megjelent egyik riport szerint a műholdfelvételek megháromszorozták a térségben található ismert régészeti lelőhelyek számát, mivel több ezer ősi várost, utat, csatornát és más egyéb romot lepleztek le.

 

http://i.dailymail.co.uk/

 

Már 4500 ismert régészeti lelőhely volt a Közel-Keleten, azonban a műholdfelvételek még további 10 000-re derítettek fényt, amelyekről eddig nem volt tudomásunk. A legnagyobb településekről – közülük néhány több mint 123 hektáron terül el – úgy gondolják, hogy ősi falakkal és fellegvárakkal bíró bronzkori városok.

 

„Némely település gigantikus, s teljesen ismeretlen.” – közli az atlasz-csoport archeológusa, az Arkansasi Egyetemen dolgozó Jesse Casana, aki az eredményeket mutatta be. – „Mindenféle dolgot láthatunk: ősi utakat és csatornákat. A felvételek egy roppant átfogó képet tárnak elénk.”

 

Tell Rifaat, Szíria
Ez az 1961-es műholdfelvétel az északnyugat szíriai Tell Rifaat települést mutatja. Jelenleg teljes mértékben egy modern város fogja közre,
Photo credit: Internet Archaeology / Jesse Casana, Jackson Cothren and Tuna Kalayci

 

 

A műholdfelvételek előnye – magyarázza Casana – az, hogy 1960 és 1972 között készültek egy olyan időperiódusban, amely megelőzte az olyan városokat, mint az iraki Mosul és a jordániai Amman, melyek rátelepültek a közelükben lévő számos régészeti lelőhelyre. Sok ókori települést azóta elárasztottak azáltal, hogy gátakat emeltek, illetve az ipari gazdálkodás és öntözés elrejtette azokat az utakat és a településeket, amelyek még továbbra is láthatóak a kémműholdak felvételein.

 

A felvételek óriási területet fednek le, ami nem csupán új ásatási területekre derít fényt, hanem olyan eljárást is lehetővé tesz, amelynek a segítségével „átláthatjuk az egész Közel-Keletet és megfigyelhetjük, hogy miként épült fel.”

 

Mindazonáltal, az ókori települések puszta mennyisége valódi kihívás a régészet számára, aminek kezelnie kell az ásatási területekről származó soha nem látott mértékű adatokat, ugyanakkor egyszerűen nincs elegendő régész, sem pedig anyagi támogatás ahhoz, hogy a képeken pontosan meghatározott mind a 10 000 lelőhellyel megbirkózzanak.

 

„Ez egy adattömeg” – közölte Eric Kansa, a San Franciscoi Alexandria Levéltár Intézetének tudósa. – „Lehetőségünk nyílik arra, hogy valóban megnöveljük az archeológia terén véghezvitt erőfeszítéseink mértékét.”

 

 

Forrás: http://ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..