Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A rejtélyekkel övezett Ys elsüllyed városa – Európa Szodomája és Gomorája

Számtalan legenda számol be Ys rejtélyes és roppant látványos elsüllyed városáról. Amikor az ember erről a misztikus helyről olvas, rögvest Atlantiszra, illetve Szodomára és Gomorára gondol.

 

Az ősi mesekincs szerint Ys városa egyike volt Európa legszemkápráztatóbb helyeinek. Gradlon Mawr, a Franciaországbeli Dél-Bretagne-i Cornouaille királya építtette.

 

A legendák java része szerint a város a Douarnenez öblében foglalt helyet. Mivel a tengerszint alatt építették, Ys-t hatalmas, tengert megzabolázó falakkal védték. Egy zsilipkapun át lehetett bejutni a kikötőhöz, csak és kizárólag Gradlon dönthetett a felől, hogy mikor nyissák ki, illetve zárják be a zsilipkaput a halászok számára.

 

A legenda úgy szól, hogy fiatalkorában, amikor Gradlon még pogány volt, fülig beleszeretett egy gyönyörű, félig nő, félig tündér leányba. Azonban, a későbbiek folyamán ez a rejtélyes lény megütközést keltett, amikor keresztény hitre tért át és felkereste Szent Gwenole tanácsát.

 

A tündért a háborgó vízen menekült el Gradlon elől, s figyelmeztette őt, hogy ne kövesse.

 

A rettenthetetlen Breton azonban fejest ugrott a tajtékzó habokba a leány-tündér után.

 

A tündér ez arra késztette, hogy mentse meg a király életét, ugyanakkor viszont gorombán elutasította őt és egyre inkább meggyűlölte, amiért beismertette vele, hogy még mindig szerelmes belé.

 

Frigyükből egy lányuk született, aki a Dahut nevet kapta, s akire Gradlon jogot formált és felnevelte. Dahut hercegnő mély vonzalmat érzett az ősi kelta istenek iránt, s azzal vádolta meg Corentin-t, Quimper püspökét, hogy szomorú és unalmas hellyé tette a várost.

 

Vajon meg fogják-e valaha találni Ys  mitikus városát?

Vajon meg fogják-e valaha találni Ys  mitikus városát?

 

Egy olyan várost álmodott meg, ahol az életöröm, a szabadság és a bőség uralkodik.

 

A hercegnő egy sárkányt adományozott a városlakóknak, amely minden kereskedő hajóra lecsapott a tengeren. Következésképpen Ys Bretagne leggazdagabb és leghatalmasabb városává nőtte ki magát.

 

Ellenben, a történet úgy folytatódik, hogy Dahut hercegnő egy gonosz asszonyság volt.  Orgiákat rendezett és szokása volt még hajnalhasadta előtt a szerelmesek meggyilkolása. Szent Winwaloe rossz hírbe hozta Ys városát annak korruptsága miatt, továbbá Isten haragjára és büntetésére figyelmeztetett, Dahut és a városlakók azonban fittyet hánytak rá. Egy napon, egy vörösbe öltözött király érkezett Ys-be. Dahut megkérte, hogy tartson vele és töltsenek el együtt egy éjszakát. A király beleegyezett a nyájas invitálásba.

 

Egy vihar tört ki az éjszaka közepén és a hallani lehetett, amint a hullámok a kaput és a bronz falakat ostromolják. Dahut így szólt a lovaghoz: „Hagyd a vihart tombolni. A város kapui erősek, s itt van jó atyám, Gradlon király, s övé az egyetlen kulcs, ami a nyakába lóg.”

 

Gradlon király varázslován menekül.

Gradlon király varázslován menekül.

 

A lovag így felelt: „Atyád, a király, alszik. Könnyedén elveheted tőle a kulcsát.”

Dahut ellopta atyjától a kulcsot és a lovagnak adta, aki nem más volt, mint maga az ördög. Az ördög, vagy másik változat szerint maga a bortól lerészegedett Dahut, kinyitotta a kaput. Mivel a kapu kitárult a vihar alatt a dagály idején, hegyméretű hullám zúdult Ys városára. Gradlon király és leánya felpattant a Morvac’h nevű mágikus lóra. Szent Winwaloe odament hozzájuk és Gradlonnak a következőt mondta: „Taszítsd el a mögötted ülő démont!”

Gradlon eleinte ellenszegült, mígnem végül beadta a derekát, s leányát a tengerbe vetette.

 

A tenger elnyelte Dahut, aki egy hableánnyá változott, azaz egy olyan vízi szellem, aki vízbe fojtja a férfiakat, s az a végzete, hogy időtlen időkig a magányos tenger habjait szelje. Gradlon menedékre lelet Quimperben, amely új székhelye lett.

 

A legenda tanúsága szerint Dahut hercegnő hableánnyá változott.

A legenda tanúsága szerint Dahut hercegnő hableánnyá változott.

 

Ys városának végzete hasonlít Szodoma és Gomora történetéhez, melyet a Teremtés Könyve, illetve a Héber Biblia, az Új Testamentum és az utólagosan kanonizált források egyaránt említenek a Koránnal egyetemben. Miként Sodomát és Gomorát, úgy Ys városát és annak lakóit is büntetés sújtotta gonoszságuk miatt, s hullámsírba került Atlantiszhoz hasonlóan.

 

Vajon létezett-e valaha ez a város? Avagy ez a hely örökre a mitológia birodalmának lakója marad?

Esetleg egy szép napon majd Douarnenez öbölnek hullámai alatt fogjuk felfedezni Európa egyik leggyönyörűségesebb ősi városát? Úgy hírlik, hogy Ys-t csupán elárasztották.

 

A mai napig szélcsend idején, Douarnenez halászai gyakran szokták hallani a harangokat a víz alól kongani.

 

Gyakorta szokták mondogatni, hogy Párizs (Paris) – par Ys – városa eme misztikus elsüllyedt város nyomán kapta a nevét.

 Forrás: http://www.messagetoeagle.com/mythicalcityofys.php#ixzz3LFFcSdXe

Fordította: Száraz György

 

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..