Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A rejtélyes mexikói tolték civilizáció

A toltékok olyan Latin-Amerika déli részéről származó emberek olvasztótégelye, akik azért alkottak egységet, hogy létrehozhassák a teotihuacani civilizációt.

 

Ez a „birodalom” magába foglalta a Csendes-óceáni Chiapast és Guatemalát, a Yucatan-félszigetet és Észak-, valamint Nyugat-Mexikó java részét, mielőtt összeomlott volna minden valószínűség szerint a Kr.u. 12. században. Mindazonáltal, sohasem derült fény az eredetére.

 

Úgy vélik, hogy az első központ Teotihuacan volt, amely a Mexikói völgyben helyezkedik el, nagyjából 30-40 kilométerre Mexikóvárostól északkeletre. Kb. Kr.u. 550-re, a civilizáció csúcspontjára, Teotihuacannak 100000-125000 lakosa volt, akik egy körülbelül nyolc négyzetmérföldes területen laktak.

 

http://humansarefree.com/

 

A városközpontban egy 150 láb széles utca foglalt helyet, melyet a Halottak Útjának hívtak. Az út mentén több mint 75 templom állt, köztük a híres Nappiramissal és Holdpiramissal, mely neveket későbbi aztékok adták nekik.

 

A tolték civilizáció teotihuacani hanyatlását ugyanolyan rejtély övezi, mint a kialakulását.

 

http://humansarefree.com/

 

Bár találtak leleteket, megállapíthatjuk, hogy Kr.u. 650 körül a várost szándékosan felégették. Kr.u. 750-re az egykoron megbecsült teotihuacani kultúra kicsi, szétszór vidéki városok csoportjaivá vált:

 

  • A vallás teljesen haszontalanná vált és többé már nem volt a népesség segítségére a komoly és elhúzódó aszály miatt.
  • Ugyanezen komoly szárazsággal egy időben konfliktusok és forradalom ütötte fel a fejét a kultúrán belül.
  • A terjeszkedő tolték világ megfélemlítette azokat a szomszédos államokat, amelyek úgy érezték, hogy nincs más választásuk, mint hogy felvegyék a harcot a toltékokkal.

 

Nagyjából Kr.u. 1050 körül Tollán (Tula) városát egy olyan „birodalom” fővárosává tették, amely uralma alatt tartotta Mexikó középső részét és befolyását távolabbi vidékekre is kiterjesztette.

 

http://humansarefree.com/

 

Az azték írott források és legendák egy vizsgálata kiderítette, hogy egyértelműen tudtak Teotihuacanról, egy másik hatalmas romvárosról, de erre nem úgy tekintettek, mintha az a toltékok fővárosa lett volna.

 

Amikor szóba került ez a kérdés, akkor egy, a saját Tenochititlan nevű fővárosuktól sokkal északabbra fekvő másik városra utaltak.

 

http://humansarefree.com/

 

A tolték egy Nahuatl nyelvet beszélő nép (az aztékokhoz hasonlóan) és nevük több jelentéssel is bír: „városlakó”, „művelt” ember, vagy „nád emberek”, ami a Tulaként is ismert Tollán („a Nád Helye”) nevű városközpontjukból eredeztethető.

 

Úgy vélik, hogy a piramistemplomok legnagyobbikát, amelyet 15 láb (4,6 méter) magas, ember alakokat stilizáló oszlopok uralnak, Quetzalcoatlnek szentelték.

 

http://humansarefree.com/

 

A mítoszok Quetzalcoatlt Tula papkirályaként említik, aki sohasem próbált meg embereket feláldozni.

 

Az egyik legenda szerint Tezcatlipoca, a rivális tolték istenség (az éjszakai égbolt istene), űzte ki Tilából Quetzalcoatlt és híveit Kr.u.1000 körül.

 

Egy másik verzió szerint egy kígyókból készült tutajon hajózott el, s nyoma veszett a keleti horizonton, talán a visszatérés ígéretét hagyta csak maga után.

 

Olybá tűnik, hogy Tulára is olyan vég várt, mint Teotihuacanra. Nagyjából az 1170-es évben a várost és a szertartásközpontot kifosztották és részben lerombolták.

 

http://humansarefree.com/

 

A tolték civilizációnak a 12. században alkonyodott be, mivel a Chitimec-ek és más törzsek elözönlötték a központi völgyet, végül pedig kirabolták Tulát.

 

A hatalmas város nagy részét az aztékok dúlták fel, akik sok tolték kulturális jellegzetességet vettek át.

 

Forrás: http://humansarefree.com/

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..