Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A rejtélyes skóciai földalatti labirintus talán egy druida templom lehetett

A Gilmerton-barlangban végzett legfrissebb kutatások arra engednek következtetni, hogy egy földalatti alagutakból álló rejtélyes hálózat szolgált egykoron druida templomként, amely több mint 2000 évre nyúlik vissza. Évszázadokon keresztül kézzel faragott átjárókat és rejtett kamrákat kapcsoltak össze a rablók, a Templomos Lovagok és a varázslók számára.

 

A Gilmerton-barlang a skóciai Edingburgh külvárosában, Gilmertonban található. 2003-ban tárta ki kapuit a látogatók előtt, azóta pedig egy oktatási és szórakoztatási látványosságként szolgál. Ezzel egy időben továbbra is folynak a helyreállítási és állagmegóvó munkálatokat, hogy a jövő generációi számára is fennmaradhasson. A legtöbb szakértő, akik a terepet kutatták, képtelen volt pontosan beazonosítani a Gilmerton-barlangban található, számos kőtábla és szék mögött megbúvó valódi eredetet.

 

A Gilmerton-barlang belülről ( CC BY SA 2.0 )

A Gilmerton-barlang belülről Source: John Dale/CC BY SA 2.0

 

Julian Spalding, író, művészeti szakértő, történész és a Glasgowi múzeumok és galériák egykori vezetője szerint a templom évszázadokon át működött. Úgy véli, hogy a Gilmerton-barlangban végzett későbbi munkálatok a rejtélyes labirintussal kapcsolatos rengeteg titokról lebbenthetik fel a fátylat.

 

A hivatalos adatok azt állítják, hogy ezt a helyet George Paterson, egy helybéli kovács alakította ki 1724-ben. Mostanáig senki sem bizonyította, hogy másként történt volna. Azonban Spalding lehet, hogy rátalált a helyszín valódi magyarázatára. Ő azt állítja, hogy a templomot az ősi druidák szándékosan temették el, hogy megóvják a hely szent jellegét. Ő meg van győződve arról, hogy Paterson egyszerűen csak kiásta a templom maradványainak feltöltéséhez használt kőtörmelékeket:

 

„Nagyon valószínű, hogy az egész komplexumot szándékosan ásták el, ami egy széles körben elterjedt ősi gyakorlat volt, hogy elkerülhessék a szent helyek későbbi megbecstelenítését. Ez a magyarázat fényt derít arra, hogy miért van még mindig zárva kitermeletlen törmelékkel két átjáró. Megmagyarázhatatlan, hogy Patersonnak miért kellet feltöltenie azokat, miután egyszer már elvégezte az óriási feltárási munkálatokat. A munkát remekül, következetesen végezték mindenhol, ami nagy szaktudású mesteremberek csapatára utal, illetve számos kisegítőre, akiket egy lángelme irányított.”

 

A Gilmerton-barlangban gyakorolt varázslást általában a 18. századi „Hellfire Clubbal” hozzák összefüggésbe. Ez a csoport az 1740-es években Sir Francis Dashwood vezetésével alakult meg, aki a Buckinghamshire-ben található Nyugat-Wycombe tulajdonosa volt. Ennek az úriemberekből álló klubnak a fő célja a nőzéssel, borozgatással és zenélgetéssel kapcsolatos hedonista életstílus volt. Néhány kutató megjegyzi, hogy a csoport szexuális töltetű vallási gyakorlatot folytatott itt.

 

Több tagjuk fontos szereplője volt a Parlamentnek, a Lordok Házának stb. Viszont Julian Spalding véleménye szerint a Hellfire Club azért érdeklődött a hely iránt, mivel az egy sokkal idősebb hírnévnek örvendett.

 

Sir Francis Dashwood portréja, William Hogarth képe ( Public Domain )

Sir Francis Dashwood portréja, William Hogarth képe ( Public Domain )

 

Spalding úgy gondolja, hogy a helyiségek és az átjárók alakja a méhvel hozható kapcsolatba, s azt a kelta időkben faragták ki, vagy egy még korábbi kultúra hozta létre. Azt állítja, hogy a Gilmerton-barlang druida templomként való beazonosítsa minden bizonyítékkal egybevág. Kutatásai szerint a hely a vaskorig nyúlik vissza és sok, az eredtére utaló bizonyítékot tartalmaz a jó állapotának köszönhetően.

 

Spalding így foglalja össze:

„A druidák ismertek voltak arról, hogy titokban gyűltek össze erdők mélyén és a lakott területektől távol eső barlangokban. Gilmerton egy magas hegygerincen áll, megalitok jelölik, Cramondra néz, az emberiség legkorább településének helyszínére Skóciában, és egy későbbi római erődre. Amennyiben ez egy druida templom, amit a 18. században fedeztek fel véletlenül, akkor ez az első valódi archeológiai bizonyíték erre a kifinomult és igen zárkózott papságra.”

 

Manapság a Gilmerton-barlangba nyíló bejárat olyan, mint egy hagyományos bányász házikó. Julian Spalding abban reménykedik, hogy világörökségi státusz fog kapni. Ha a Gilmerton-barlangban végzett jövőbeli munkák megerősítik Spalding hipotézisét, akkor az egy újabb helyszíne lesz a druida ösvénynek, amely olyan helyszíneket kapcsol össze, mint Rosslyn Edingburg közelében, Cairnpapple kőhalom Bathgate közelében, Dingwall (Skócia ősi viking fővárosa), Callanish (Brigit istennő földje) egyebek mellett.

 

Sam Badger és Magnus Kirby régészek a rejtélyes alagutakat kutatják. ( Pamela Grigg )

Sam Badger és Magnus Kirby régészek a rejtélyes alagutakat kutatják. ( Pamela Grigg )

 

A druidákkal kapcsolatos történeti helyek Nagy-Britannia más részein is megtalálhatók. Az Independent szerint Stanway falucskánál (Essex, Colchester közelében) egy vaskori sírt fedeztek fel 1996-ban. A maradványokat a „Colchesteri druida” néven ismerik és i. sz. 40-60 közé datálják. Ő talán egy druida lehetett vagy egy orvos, vagy mindkettő.

 

A csontokat e periódus fontos embereit rejtő számos sír között fedezték fel. A fából készült, üreges temetkezési hely nem csupán emberi maradványokat tartalmazott, hanem egy társasjátékot, egy díszes köpönyeget, szurokszén gyöngysort – aminek mágikus erőket tulajdonítottak –, valamint orvosi felszerelést.  Az orvosi felszerelés 13 eszközből állt, olyanokból, mint szikék, sebvarrótűk, illetve éles és tompa sebészhorgok, stb.

 

A Colchesteri druida mellett talált sebészeti eszközök. ( Public Domain )

A Colchesteri druida mellett talált sebészeti eszközök. ( Public Domain )

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..