Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A rejtélyes tűzmadár, avagy a Főnix az ősi kultúrák mitológiáiban

A római, a görög és az egyiptomi mitológia egyaránt említést tesz egy bámulatos, misztikus tűzmadárról: a Főnixről, ami nem más, mint a Napnak, a halhatatlanságnak, az újjászületésnek, a feltámadásnak és az örök életnek az egyik szimbóluma.

 

E mitikus lény megfelelőit megtaláljuk Kínában, Japánban és Indiában. Mindezen kultúrákban sokféle megjelenési formában találkozunk a Főnixszel, de valamennyiben hasonló jelentőséggel bír. Mind egyformák.

Mindazonáltal, a madár archetípus az egyiptomi Bennu vagy Benu, főként Ozirisz és Ra mítoszaiban tűnik fel. Egyiptomban a hatalmas Benut az Örök Felkelő Napnap is hívták.

 

2.1

 

Néhány ősi beszámolóban a Bennut a teremtőisten, Atum megjelenési formájaként említik…

A piramiszövegekben Bennu jelképezi a héliopoliszi Atum Napistent, akit valaha egy sárga barázdabillegetőként jelenítettek meg, s neve a „ragyogásba emelkedő” volt.

 

Héliopolisz egyik mítosza másfelől azt mondja, hogy a Nap első alkalommal a szentséges Bennu madár formájában kelt fel, majd később került kapcsolatba a Főnixszel.

 

A Bennu madár számunkra Főnixként is ismeretes a görög mitológiából , amely mindig 500 évig élt. Amikor az ideje lejárt, egy fészket épített magának nárdusból, mirhából és fahéjból, majd lángra lobbantotta magát. A hamvaiból pedig új, fiatal főnix született újjá.

 

Egy másik képzettársításban a Bennu a szentséges ised fa volt, amit az Élet Fájának tartottak, különösen a Héliopoliszban található ised-fát. Ezt a fát gyakorta ábrázolták az Újbirodalom idején, s a Ré istennek szentelt Héliopolisz Nagy Macskája védte meg a veszélyes Apóphisztól ezt a fát.

 

2.2

 

„Tisztaságom olyan, mint a Bennu madáré, a fényességes Főnixé, akinek fészke a kőből készült persea fa (ised-fa), azaz az obeliszk tetején található Héliopoliszban. Nézz reám! Bűn, vétek, gonoszság… nélkül járulok elibéd. Óvj hát meg engem Apeptől (Apóphisztól), a Lelkek Felfalójától…”

(Thot könyve, a Halottak Országa)

 

A Benu megjelenési formája ismét megváltozik a Halottak Könyvében, ugyanis egy szürke gém alakját ölti magára.

Ezen eltérések ellenére a Bennu az újjászületést és a jószerencsét jelképezi.

 

Hérodotosz, görög történetíró a Kr.e. 5. században írt Egyiptomról, viszont nem teljesen volt meggyőződve arról, hogy a Főnix tűzmadár valóban létezett.

Ennek ellenére egy legendát társított a Főnix nevű teremtményhez, aki egy hatalmas sas-szerű madár volt vörös, arany és narancs színű tollakkal. Ő 500 évente egyszer az Arab-félszigetről érkezett Egyiptomba, s elődje mirhamaradványaiból álló golyót hozott magával, ami a héliopoliszi napoltáron állt.

Abban az időben a legenda úgy mondta, hogy soha nem maradt életben egy Főnixnél több (azaz sohasem volt kettő, mint az ázsiai mítoszokban).

A Főnix tűzmadár a Holddal állt kapcsolatban, mivel újholdkor örökké lángolt.

 

ÍZISZ NAP eurocopy

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.messagetoeagle.com/mythical-fiery-bird-phoenix-in-mythologies-of-many-ancient-cultures/

Translated and re-printed with the persmission of MessageToEagle.com

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..