Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A rókatündér mítosza

A rókáknak varázslatos világuk van, bár mi jobbára csak mesékből ismerhetjük azt, vagy még talán azokból sem. Nem így a Távol-Keleten, ahol kiterjedt irodalma van a varázserejű rókáknak. A rókatündérek és rókaszörnyek mágikus hatalmáról számos legendának beillő történet kering közszájon. Hogy mi igaz belőlük, s mi nem, azt sok ezer kilométeres távolságból és sok előítélettel telve nem lehet pontosan eldönteni.

 

A rókák végigkísérik az ember evolúcióját. Már az őseink is úgy gondolták, hogy a rókák valaminő kapcsolatban állhatnak a túlvilággal és a szellemi lényekkel, merthogy különben miért vájnák üregeiket temetők közelébe. Így alakult ki az a képzet, hogy a rókák a holtak lelkeinek a hordozói, avagy alkalmasint manifesztációi. Ezek után természetesnek vehetjük, hogy a rókákat mágikus képességekkel ruházták fel.

Az egyik legmisztikusabb képességük az alakváltás, amely úgy megy végbe a mitológia szerint, hogy amikor egy róka eléri az 50. születésnapját, akkor asszonnyá válik, majd ha betöltötte a százat, akkor fiatal lánnyá alakul át, s ha esetleg eléri az ezredik életévét, akkor olyan égi rókává vedlik át, aki a természet összes titkát ismeri.

 

A éj leple alatt fiatal, ledér hölggyé alakuló rókák elcsábítják a férfiakat, s egyfajta vámpírizmust gyakorolva elszívják áldozatuk életerejét, amely által igen hosszú életpályát futhatnak be. Ámde, a rókatündérek nem ennyire démonikusak, ugyanis sokszor az életüket is hajlandók feláldozni férjükért. De nem ez a standard eljárás.

A kínaiak például roppant módon tartottak attól, hogy a rókatündérek karmai közé kerülhetnek. A rókatündérek bűbájainak elhárítása céljából sok okkult praktikát bevetettek. Például bronztükröket aggattak a lakásaikba, amelyeknek démonűző hatást tulajdonítottak. Számos kis bajelhárító és démonűző rituálét alkalmaztak az életükben, nehogy egyszer egy rókatündér prédájává váljanak.

 

Mindemellett, a rókatündérekhez vegyes érzelmekkel viszonyultak a kínaiak. Részben úgy tekintettek rájuk, mint egyfajta mágikus tudással felruházott lénycsoportra, akiktől segítséget is lehet kérni. Így tudunk esetekről, amikor gyógyításért és fájdalomcsillapításért folyamodtak a rókatündérekhez. Sőt, voltak, akik gazdagságot reméltek tőlük. Ez esetben oltár kellett emelni a számukra, amelyen áldozatokat kellett bemutatni nekik.

 

A rókaszörnyek kultusza rendkívül elterjedt Kína szerte. Az emberek nem igazán szeretik őket, mert sokszor ártanak nekik, viszont ez fordítva is igaz. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy az őskor óta sokféle kalandba keveredtek az emberek a rókákkal. A rókák (kínaiul: huli), illetve rókatündérek átváltozása furcsa mód nem tökéletes, mert bármilyen emberi alakot öltsenek is, a lompos farkuk mindig megmarad. Ezt igyekeznek a lehető legjobban eltakarni. Erre vonatkozik a „rókafarok” (huli weiba) kifejezés, amely nagyjából a magyar „kilóg a lóláb” szólásmondásnak feleltethető meg.

 

Talán a rókákat övező babonák körébe sorolható, hogy a kínaiak minden igyekezetükkel azon voltak, hogy ki ne ejtsék a róka szót. Írásban pedig más jegyekkel helyettesítették a „rókát”. Ezzel sem kívánták ugyanis megidézni, magukra vonni a rókabűbájt.

 

Ilyen távolságból és egy teljesen másfajta kultúrkörből tekintve a rókatündérekre, talán megmosolyogjuk ezt a hiedelmet, azonban ne felejtsük el, hogy a távol-keletiek számára egészen mást jelent a hagyomány, illetve a hagyományban gyökerező kultuszok sora. Számukra a szellemvilág lakói – illessük őket bármilyen misztikusnak ható jelzővel – egy magasabb valóságszint lényei, egy olyan létmód tagjai, ahová az ember halála után eltávozik. A keletiek nem hunyják be a szemük és nem vetnek keresztet, ha szellemekről, démonokról és egyéb fura szerzetekről hallanak, mert náluk valahogy sokkal inkább fennmaradt a hit és vallás mágikus oldala.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..