Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A rövidlátás testi és lelki okai

Az egészséges táplálkozáson, a megfelelő testtartáson, a stresszmentes életvitelen és egy sor praktikus tanácson túlmenően is találhatunk olyan faktorokat, melyek révén rövid-, illetve távollátókká válhatunk. Vizsgáljuk meg, hogy mi mindenen kéne változtatnunk annak érdekében, hogy ez a tünetcsoport csökkenjen vagy megszűnjön.

A rövidlátás hozzávetőlegesen az emberek 10%-át érintő látászavar, amelynek lényege, hogy a távoli tárgyakat csak elmosódottan látjuk. Fizikai oka a szem fénytörő képességének megváltozásában keresendő, amely az optimálisnál nagyobb. Korrekciója konkáv lencséjű szemüveggel, kontaktlencsével lehetséges, vagy műtéti úton.

A rövidlátás különféle életkorszakokban alakulhat ki. Jelentkezhet veleszületetten, gyerekkorban, kora, illetve késő felnőttkorban. A rövidlátás korrigálható kontaktlencsével, vagy szemüveggel – negatív törőerejű, konkáv lencsével.

 

 

A rövidlátás hátterében a fizikai okok közül gyakran áll:

 • a cukorbetegség
 • az ideghártya pusztulása, illetve leválása
 • a szürkehályog (fénytörő képesség megváltozása)
 • a sugártest tónusfokozódása (akkomodációs görcs)

Előfordulhat még

 • a szem, a szaruhártya és a lencse egymáshoz viszonyított mérete nem optimális
 • a szürkületi rövidlátás, melynek oka nem teljesen tisztázott
 • a szemműtét utóhatására kialakult rövidlátás
 • a gyógyszerek melléhatásaként jelentkező rövidlátás
 • átmeneti fajták (ideiglenesen pl.: kismamáknál)
 • genetikai okoknál fogva (A látászavarok eme fajtájának genetikai hátterét még nem sikerült teljesen feltérképezni.)

A rövidlátásnak az előbbi fizikai tünetein és okain kívül lehetnek mélyrehatóbb okai is. A legelső, amit meg kell vizsgálnunk, az a látásmódunk. Ha mindent csak és kizárólag a saját szemszögünkből nézünk és nem tudjuk, vagy nem akarjuk a környezetünkben élők szempontrendszerét figyelembe venni, akkor az pszichoszomatikusan eredményezhet rövidlátást is.

A rövidlátás a realitásérzék elvesztéséről tanúskodik. Ennek mértéke egyénenként változó, közös vonásként jelentkezik azonban, hogy a valóságot vagy túlzottan ridegnek és idegennek érzékeljük, s elmenekülünk előle, vagy éppen fordítva, annyira el vagyunk foglalva a saját kis szubjektív világunkkal, hogy egy láthatatlan falat vonunk a saját belső környezetünk és a külvilág közé. Ebből következik, hogy a rövidlátók többnyire konfliktuskerülő emberek.

 

 

A rövidlátás a „hagyjanak engem békén” érzésnek egy olyan folyománya, amely oka nem feltétlenül drámai – például a helytelen neveltetés, a túlérzékenység vagy akár az egoizmus –, mégis hosszú távon a személyiség torzulását eredményezheti, hiszen az illetőnek fogalma sincs arról, hogy rossz beidegződései, szokásai alakultak ki, így nem is akar változtatni a hozzáállásán, pontosabban a látószögén.

A rövidlátás hátterében szellemi és/vagy lelki szűklátókörűség állhat. Az ilyen emberre belül jellemző a félelem, amely sokszor kívülről is látszik, de mivel korunkban sokan választják a belső gátak lebontása helyett a kompenzatív stratégiát, ezért képes lehet olyan énképet, álarcot kialakítani magának az ember, amely a környezetét arról győzi meg, hogy benne nincs félelem.

Külön említést érdemel a rövidlátás lelki okainak taglalásakor a tisztánlátás hiánya, amikor az ember rágörcsöl egyes céljaira és mindenáron irányítani akarja az életét még olyan alkalmakkor is, amikor egyébként az ösztöneire és a megérzéseire kellene hallgatnia és hagyatkoznia.

Végül, de nem utolsó sorban a rövidlátásnak lehetnek előző életből hozott okai is. Ilyenkor veleszületetten vagy legalábbis gyerekkorban alakul ki ez a tünetcsoport, és karmikus tényezőktől függ, hogy túl tudunk-e lépni ezen a kellemetlenségen. Persze akadnak olyanok is szép számmal, akik éppen a spirituális világképtől, illetve a saját isteni énjüktől zárkóznak el szinte teljesen, s nem veszik észre a fától az erdőt.

 

A rövidlátás megoldásában segíthet:

 • reális önismeret
 • életbe vetett bizalom
 • helyes realitásérzék
 • érzelmek optimális kikommunikálása
 • problémamegoldó képesség fejlesztése
 • tudatos én erősítése
 • én-védő mechanizmusok csökkentése
 • kritika elfogadása
 • mások és a saját szempontjaik optimalizálása
 • világkép több síkúvá tétele

 

Jogi nyilatkozat: Cikkeinknek és bejegyzéseinknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre juttatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen javaslom, hogy olvasson utána és tudjon meg többet róla.

Alkalmazása mindig csak saját felelősségre ajánlott. Használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem árt, ha az orvos szakirányú természetgyógyász is!

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..