Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A sámánok mibenléte

Ha megkérdezünk valakit arról, hogy kik a sámánok, minden bizonnyal rávágja a következő titulusok valamelyikét: törzsi varázslók, kuruzslók, vajákosok, látók, gyógyítók, szellemvilággal foglalkozó emberek, kvázi médiumok.

Amit mindenki érez e fogalmak mögött, az a transzcendencia, de úgyis fogalmazhatnánk, hogy a természetfeletti. A szellemi szférák és a megnyilvánult világ közötti összekötő kapocs miatt egyfajta vallási érzület uralkodik el rajtunk, s megpróbáljuk a régi bölcs és a mai pap vagy tiszteletes, valamint az orvos fogalmait ötvözni, amikor a sámánokra gondolunk. Nagyon helyesen.

 

 

A sokrétű és szerteágazó spirituális funkciókat betöltő sámánok neve „tudót” jelent és szinte minden kultúrában fellelhetjük őket – természetesen kisebb-nagyobb eltérésekkel és sajátos nevekkel – valamennyi földrészen. Így Európában éppen úgy megtaláljuk a sámánok nyomait, mint Amerikában, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában a leghidegebb vidékek lakóitól a legforróbb régiókig.

A közös pont, amely minden sajátosságon átszüremlik: a varázslás.

 

A varázslás pedig magával hoz néhány létszemléleti tételt: az élet síkjainak szétválasztását fentre és lentre, a világ megosztottságát látható és láthatatlan régiókra, az emberi halandóság és halhatatlanság kérdéseit, valamint a jó és a rossz dialektikáját. A jó és a rossz pedig szorosan összekapcsolódik a nappal és az éjszaka, a világosság és a sötétség, a világ és túlvilág, az élet és a halál, a test és a szellem, az egészség és a gyógyítás, a tudás és a tudatlanság, a béke és a háború stb. kettősségeivel. Mindezen fogalmak és jelenségek kezelését, karbantartását és egyensúlyba hozatalát vállalták magukra a mindenkori sámánok.

 

Tehát a sámánoknak feladatai vannak, amelyek a spirituális vezető, a vallási titkok tudója, a gyógyítás művészetének a művelője, a nép bölcse és az isteni-szellemi világok hírmondója funkciókat egyesíti.

 

További kiemelendő jellegzetessége a sámánoknak, hogy tudatosságuk folytán átjárásuk van a világok között, vagyis nagy szellemi utazók. Ezek az utazások sokfélék: történhetnek álomban, révülésben, tudatosan elvégzett rituálék formájában, törzsi varázslások alkalmával a puszta akarattal, de többnyire valamilyen növényi pszichedelikum (tudatmódosító, tudattágító hatású szer), illetve hallucinogén anyagok felhasználásával, amely módosult tudatállapotot idéz elő.  Az utazás térben és időben felváltva és egyszerre megtörténhet, vagyis a sámán képes távoli helyeken járni a világban, de akár előre vagy vissza is utazhat az időben. A szellemvilágban eltelt „intervallum” nincs szinkronban a földi világ időmértékegységeivel! Ami itt egy óra, odaát lehet egy hét vagy még több.

De hogyan éri el a tudat magasabb fokait egy sámán? Egyáltalán, ki alkalmas arra, hogy sámánná válhasson?

 

http://i220.photobucket.com/

 

A sámánok kiválasztása alapvetően kétféle lehet: örökletes úton egy bizonyos kor után, illetve a szellemvilág jelzései alapján kezdhet el valaki sámánná válni. A kiválasztás nem feltétlenül kellemes, mivel lehet olyan hosszan tartó betegség, vagy életveszélyes helyzet, amely mintegy aktiválja a tudó-jelöltet. Az örökletes út megnyilvánulhat egy leszármazási vonalba történő beleszületéssel, de többnyire ezen felül valamilyen testi jegy is hűen tükrözi, hogy az újszülött az ég küldötte és kegyeltje. Ilyenek a plusz fogak, ujjak és egyéb testi furcsaságok.

Ha pedig ezen a kiválasztási rítuson már átesett valaki, akkor sok beavatást kell kapnia az aktuális, „hivatalban” lévő sámántól, aki fokról-fokra bevezeti a titkokba. Több év, számos próba és felkészülési idő után nyeri el a kellő tapasztalatot a jelölt a sámánságra. Ha elnyeri.

 

Eközben számos éneket, imát, fohászt, invokációt, szellemi nyelvet, szimbólumot, jelet, jelképet (különleges ruházatot és kellékeket) tanul meg használni, gyakorlatot és mágikus ceremóniát (gyógyítást, időjárás-befolyásolást, baj és rontás elhárítást és küldést, dobolást, halottakkal való kommunikációkat stb.) végez és sajátít el a sámán-jelölt. Megismerkedik az ásvány-, a növény- és az állatvilág titkaival is. Megtanulja felkutatni és megsokszorozni a természetben elrejtett erőket. Ebben szinte mindig a nép szellemi vezetői – ősei és totemállatai –a segítségére vannak. Tőlük kap szellemi iránymutatást, ők kalauzolják a másvilágon, s részben ők avatják be, ami nem más, mint valamilyen képességgel való felruházás.

Sokféle próbatétel áll a sámán előtt a sorsában: meg kell tanulnia elviselni az olykor előzmények nélküli hirtelen rátörő látomásokat, víziókat, nemritkán rohamokat, a kínzásokkal felérő gyötrelmeket, a kísértéseket, a gonosz démonok támadásait és hasonlókat. Nem véletlen, hogy a sámánok sokszor elvonulnak, keresik a magányt, és szinte remeteségben élnek, mely eltarthat napokig, de akár hónapokig is.

 

A sokféle információ és ismérv ellenére távolról sem állíthatjuk, hogy elegendő ismerettel rendelkezünk a samanizmusról, illetve a sámánokról. Ennek egyrészt az az oka, hogy a valódi titkokat csak az értheti meg, aki valóban átéli a sámáni mivoltot és nem pediglen kívülről szemléli azokat. Ez olyan, mintha valaki csak tisztes távolságból nézegetné a bográcsban főtt ételt, de sohasem kóstolná meg – így csupán feltételezései, előítéletei, képzetei és hiedelmei lesznek arról, mi is főtt a kondérban és milyen lehet annak az íze.

Másrészt minden samanisztikus kultúra, s azon belül az egyes törzsek és személyek teljesen sajátos mivoltukkal itatják át a sámán fogalmát, mivel a valódi sámánok szellemei kiválasztottak és többnyire fejlett lelket, akik segítőkként rendeltettek egy adott közösség mellé. Ennél fogva z igazi küldetésüket csak ők tudhatják.

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..