Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Spirit Pond-i feliratok valóban azt bizonyítják, hogy a Szent Grált Észak-Amerikába vitték?

Scott Wolter, törvényszéki geológus, egy radikálisan új elmélettel állt elő a Phippsburgi Spirit Pond (szó szerinti fordításban Lélek- vagy Szellem-tó) közelében több mint 40 évvel ezelőtt talált három darab feliratos kővel (rúnakővel) kapcsolatban. Wolter véleménye szerint a viták kereszttüzében álló kövek azt bizonyítják, hogy a Templomos Lovagok Európából Észak-Amerikába menekültek az 1307-es üldöztetésüket követően, s magukkal vitték a Szent Grált.

 

A Spirit Pondi rúnakövekre – ahogyan többnyire nevezik őket – 1971-ben bukkant egy Walter J. Elliott, Jr. nevű ács, aki a Maine-i (ez az USA egyik tagállama) Bath-ban látta meg a napvilágot.

A köveket, amelyek jelenleg a Maine-i Állami Múzeumban találhatók, néhány tudós kacsának, illetve csalásnak bélyegezte, míg mások azt állítják, hogy azok hitelesek és a Kolumbusz előtti, óceánon keresztül történő kapcsolatnak, valamint Amerika skandináv gyarmatosításának a bizonyítékai.

 

A rejtélyes kövek nagyjából 6 X 11 hüvelyknyiek. Az egyik kő az egyik oldalán egy elnagyolt térképet mutat, a másik oldalán pedig feliratokat tartalmaz.

A második kő egy tucat betűt vonultat fel az egyik oldalán, illetve a harmadik egy 16 sorból álló üzenetet tár elénk, amelyhez mindkét oldalát felhasználták.

 

Az egyik ilyen kövön található térkép
http://cdn.ancient-origins.net/


 

Miután Walter Elliott megtalálta a köveket, a Bath-i Tengerészeti Múzeumba vitte őket, ahol Harold Brown úgy sejtette, hogy a jelek a skandináv rúnaábécéhez tartozhatnak. Ezt követően, a kövek Einar Haugenhez, Harvard skandináv nyelvekkel és történelemmel foglalkozó professzorához kerültek.

A közzétett értékelésében szentül meg volt róla győződve, hogy a kövek hamisítványok és „zagyvaságként” utasította el őket.

 

Mindazok, akik hisznek a leletek hitelességében, azt állították, hogy Haugen heves elutasítása azóta is egy tisztességtelen és elrettentő példa a további kutatásokkal szemben. A New England Antiquities Research Association (NEARA = Új-Angliai Antikvitásokat Kutató Társaság) alkalmazottja, Sue Carlson szerint miután Haugen hamisítványoknak hívta a köveket, a fősodrást alkotó réteg tudós légiója is ilyennek írta le azokat és nem volt hajlandó más elméletet meghallani.

 

A kövek vízválasztónak számítanak. Mind Haugen (1972, 1974), mind pedig Wahlgren (1982, 1986) azt nyilatkozta, hogy a kövek hamisítványok, míg a legújabb kutatások viszont inkább a középkori Skandináviával való kapcsolat felé tendálnak ( Buchannan , 1974; Whittal , 1974 , Gordon , 1974 ; Hahn , 1989 , 1990; Nieldson , 1992, 1993 , 1994; Chapman, 1981 , 1993; Buchanan , 1993; és Carlson , 1994). Utóbbi szerint, a kövek ékes bizonyítékai annak, hogy vikingek jelen voltak Észak-Amerikában a 14-15 század közepén.

 

A NEARA lapjában közzétett beszámolóban Sue Carlson kísérletet tett a kövek szövegének a lefordítására. Kutatásai alapján egy hirtelen támadt viharról mesélnek, valamint azokról a vikingekről, akik megpróbálták kimenekíteni a hajójukat „Aegirnek, a tengerek dühös istenének tajtékot vető karjaiból”. Ezt a nézőpontot támasztják alá az új-angliai partok mentén található viking nyomok, valamint azok a téglalap alakú kráterek, amelyeket néhány száz méterre találtak a kövek lelőhelyétől, melyekről úgy vélik, hogy gyeptéglából kialakított lakóházak, melyek megközelítőleg 1405-ből származó jellegzetes skandináv építészeti megoldások.

 

Carlson elutasította Haugen azon állítását, miszerint a köveket „zagyvaságok” borítják, amit arra a feltevésre alapoz, miszerint azok 1010 körüli skandináv rovásírást tükröznek. Sőt, a skandináv rúnafeliratok számos kihívást felvetnek a különféle korszakok írásmódjai miatt, és a kövek hitelességének hívei azzal érvelnek, hogy Haugen csak egyetlenegy rúnaírásra szorítkozott azok közül, amelyek akkoriban léteztek.

 

Mindazonáltal, Scott Wolter, törvényszéki geológus egy másik kulccsal állt elő a műtárgyakat illetően, és pediglen azzal a radikális elképzeléssel, hogy a felirat nem egy Maine-be tartó 15. századi skandináv utazásnak a bizonyítéka, hanem a Templomos Lovagok drámai menekülésének a Szent Grállal Észak-Amerikába. Wolter alátámasztja azt az elméletet, miszerint a Szent Grál nem egy kehely, hanem sokkal inkább egy leszármazási vonal, amely Jézus Krisztus és Mária Magdolna titkos frigyéből született.

 

Egy legenda szerint a Templomos Lovagokat bízták meg a Szent Grál védelmével.
http://cdn.ancient-origins.net/

 

„Ez a legmagasztosabb történet, amelyet még sohasem fedtek fel” – mondotta Wolter, akinek a „Napvilágra hozott Amerika” című showja a History Chanel testvércsatornáján, a H2-n tekinthető meg.

 

A teória abból indul ki, hogy a Szent Grált nemzedéken át tévesen azonosították azzal a bizonyos kupával, amiben Jézus vérét összegyűjtötték a keresztre feszítés alatt. Wolter egy másodlagos teóriát jegyez, amely szerint a tudósok a történelem során hibásan félrefordították az ófrancia „san greal”-t „szent grál”-ként, ahelyett, hogy a hasonló, de pontosabb „királyi vért” jelentő „sang real” kifejezést – más szavakkal, Jézus vérvonalát – használták volna.

 

A lovagok egy vallásos-katonai csoportot alkottak, a keresztes hadjáratok idején, azonban 1307-ben a Katolikus Egyházban és a Francia királyságban lévő, korábbi támogatóik rátámadtak a rendre és eretnekséggel vádolták meg őket, majd hajtóvadászatot indítottak ellenük.

 

Wolter azt állította, hogy elhiszi, hogy a lovagok fenyegetést jelentettek, nem csupán a gazdagságuk miatt, amire évek alatt tettek szert, hanem azért is, mert Krisztus biológiai leszármazottjai voltak. Ha lelepleződtek volna, mint egy isteni vérvonal tagjai – fejtette ki elméletét –, akkor a hatalom iránt támasztott követelésük felvehette volna a versenyt az egyházzal és a monarchiával szemben.

 

Haugennek a Spirit Pondi köveknek az elutasítására vonatkozó egyik érve egy olyan keresztekkel jelölt karakterhez fűződik, ami az egész írásban feltűnik, s amelyre „horgos X-ként” vagy „vágott A-ként” hivatkoznak, mivel az jelöli az „a” hangot. Mivel ugyanaz a szimbólum bizonyítottan megtalálható a híres Narragansetti és Kensingtoni kövek rúnaírásaiban, az uralkodó akadémiai teória az, hogy az összes felirat hamisítvány, mivel a legutóbb Új-Angliában felfedezett kövek faragói az 1898-as Kensingtoni Rúnaköveket használták forrásanyagként.

 

Viszont Wolternek van egy másik hipotézise a szimbólumról. 2009-es könyvében, mely a „A horgas X: Kulcs Észak-Amerika titkos történelméhez”címet viseli, leírja, hogy mindhárom helyszín kizárása helyett a jelkép igazolja azokat. Wolter azt mondta, hogy a horgas X-et elvető tudósok csupán egy, a skandinávok által használt nyelvre szűkítik le a saját kutatásukat és azzal érvelnek, hogy inkább a Templomos Lovagok mellett utazó cisztercita szerzetesek vésték meg a köveket.

 

„Ezeket a régészeket mind beprogramozták (arra, hogy a kövek hamisak), és nem tudnak a skatulyán kívül gondolkozni” – közölte Wolter.

 

Wolter elméletbe foglalta, hogy a horgas X egyesíti a fejetetejére állított V-t, ami a hímnemet jelenti, a felfelé néző V-t, ami a női nemet képviseli, és a jobb oldalon felül található kis V-t, ami pedig egy kis női sarjat fejez ki. Együttesen ez Jézus, Mária Magdolna és a lányuk – mondta Wolter –, illetve a szimbólum egyike volt azoknak a lovagok és a szerzetes híveik által gyakorta használt jelképeknek, amelyek segítségével titkos nyelven tudtak egymással kommunikálni anélkül, hogy elárulták volna a kilétüket.

 

Míg Sue Carlson „felháborítóként” veti el Wolter Templomos Lovagokról szóló elméletét, egy dologban legalább egyetértenek, nevezetesen abban, hogy a Spirit Pondi kövekkel méltatlanul bántak a felfedezésük óta, és legalábbis megérdemelnének egy objektívebb kutatást.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..