Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A spirituális növekedés, az önfelfedezés és az akadályok leküzdése

Az emberi tudatosság komoly átalakuláson megy keresztül napjainkban. Ebben a felbolydult világban két fő kihívással kell szembenéznie mindannyiunknak előbb vagy utóbb: megtalálni a helyünket a világban és az életben, illetve kiállni azokat a próbatételeket, amelyekkel a nagy változások óhatatlanul együtt járnak. Ehhez adnék néhány hasznos tanácsot.

 

 

A valódi lelki táplálék

 

Aki egyre inkább tudatára ébred annak, hogy mi zajlik a világban, sok kiábránduláson és megrázkódtatáson megy keresztül. Az ébredező tudatú ember bármelyik pillanatban észreveheti magán, hogy már nem elégítik ki az igényeit a bereklámozott örömforrások: egy új ruha, egy modernebb mobiltelefon vagy valamilyen újabb kütyü.

Ennek oka részben az lehet, hogy az ember a lelkével kezd érezni, s valaki belülről azt súgja neki, hogy mindezek az eszközök szépek és jók ugyan, de közel sem elégítik ki a lélek igaz vágyait.

A lelkünk számára a másokkal együtt megélt valódi öröm az egyik legfontosabb táplálék. Természetesen sok valódi lelki táplálék létezik, melyeket egymás után mindenki magának fedezhet fel. Például a helyes életszemlélet, életfilozófia kialakítása és az élet valódi értékeinek a megélése – az álságos dolgok kerülése mellett – egy jó útnak tűnik.

 

 

A gyötrelmek elkerülhetetlenek

 

Sajnos egyre több barátság és párkapcsolat ma már az érdekekről szól, vagyis javarészt arról, hogy ki kitől mit kaphat rövid, közép- és hosszú távon. Sokan alkut kötnek magukkal: „Jobbat úgyse találok. És végül is sok dologban egészen jól kijövünk egymással.”

Sokan rengeteg csalódáson vannak túl és a biológiai órájuk ketyeg. A magánytól a mai társadalom többsége retteg, ezért menekül is előle. Így sok frusztrációval és az idő által űzve megköttetik az alku magunkkal. Az ilyen ember csak azt felejti el, hogy a múltját mindenhová magával viszi, mely árnyékként ott munkál benne alattomosan. Ennélfogva, ha valaki nem foglalkozik a saját személyiségének a fejlesztésével, akkor előbb-utóbb lelki fájdalmakat fog magán tapasztalni, melyek kisebb frusztrációkkal indulnak, majd komoly gyötrelmekké terebélyesednek a pszichoszomatikus betegségekről már nem is szólva. Honnan tudom mindezt? A saját tapasztalatomon kívül attól a több ezer embertől, akikkel két évtized alatt konzultáltam.

 

A megoldás: a múlt végleges és teljes körű elengedése mind spirituális, mind egyéb szempontból. Ezáltal szükségszerű a személyiségünk jobbá, harmonikusabbá tétele.

 

Az érdeklődési kör megváltozása

 

Aki belülről átalakul és úgy dönt, hogy belső felfedezőútra indul, annak gyökeresen át fog alakulni az érdeklődési köre is. Ezen a területen nagyjából két szintet érdemes megkülönböztetni:

 

  • Az alternatív média mindenevője vagyok
  • Minimalizálom vagy teljesen kiiktatom a médiát az életemből

 

Az magától értetődik, hogy az ember életkora szerint is változik. Más iránt érdeklődik egy tizenéves, mint egy negyvenes, ötvenes ember. De a lényeg nem mindig változik: Honnan szerezzük be az információkat?

A legtöbben egész életükben médiafüggők maradnak. A spirituális ébredezők először arra jönnek rá, hogy milyen előnyei vannak a médiának, hiszen a sok alternatív híroldal, a megannyi összeesküvéselméletről szóló műsor stb. mind ontják magukból az ébredéshez „nélkülözhetetlen” információkat.

Ez pár évig ki szokta elégíteni az ember tudásszomját. De vajon ezzel mit oldottunk meg? Tájékozottabbak lettünk és mostantól sokkal több okunk van a belső frusztrációra, aggodalmakra és szorongásra, hiszen most már egészen biztosak lehetünk abban, hogy a világunk „kész átverés”. De aki a média mindenevőjévé vált és a „szennyesben” kotorászik, ne csodálkozzon, hogy az elméje is valamennyire beszennyeződik, a gondolkodása sem tud kitisztulni, spirituálisan pedig csapdába kerül, tudniillik, a gyűlölködés, az agresszió, a félelem és társaik még senkit sem emeltek fel.

 

Ezért tartom egy következő szintnek, amire már csak nagyon kevés ember képes eljutni a nyugati világban, a média szinte teljes kiiktatását. Ez nem feltétlenül jelenti a modern kütyüink likvidálását, viszont a háttérbe szorítását, minimalizálását és kikapcsolását annál inkább.

Voltaképpen ez csak akkor helyes és valódi döntés, ha egy belső igényből fakad. Például abból, hogy nem akarom teletömni nap mint nap sok szellemi szeméttel az elmémet és a lelkemet, mert azok értékesebbek a számomra annál, hogy most mások „naprakész” embernek tartsanak.

Persze ez nem zárja ki a minimális tájékódást vagy a kedvenc honlapok felkeresését, hiszen a médiának van jó oldala, de álláspontom szerint közel sem érdemel akkora figyelmet és annyi órát napi szinten a média sulykolta információ-katyvasz, mint a saját lelki és szellemi fejlődésünk, amely feltölt, kikapcsol, megnyugtat, nemesít, fejleszt minket, másokkal is megosztható és egészen biztosan békésebb, mint az egyre kaotikusabbá váló külső világunk.

 

Úgy vélem, hogy az életünkben minden akadály leküzdhető és minden embernek valamilyen formában megadatik a spirituális fejlődés lehetősége. Erre mindenkinek magának kell készen állnia. Nem gondolom, hogy jó az, ha akár a múltbéli sérelmeinknek, fájdalmainknak, akár a média vagy a más emberek befolyásának átengedjük az életidőnket. Hidd el nekem, kedves Olvasóm, a te életedért csak Te vagy felelős és senkire/semmire sem mutogathatsz és hivatkozhatsz majd egyszer odaát azért, mert rossz útra csábított Téged és te meg hagytad magad.

 

Ébredj fel, ha képes vagy rá! Fedezd fel magad! Ne harcolj feleslegesen! Leld meg a lelki békédet! S akkor garantálom, hogy az életed is sokkal jobb irányba fog változni, mint eddig bármikor!

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..