Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A sumér királylista és Etana király űrutazása

A sumér irodalom egyik legfantasztikusabb ősi dokumentuma nem más, mint a sumér királylista, amely a Kr.e. 3. évezred végén keletkezett (minden valószínűség szerint Ur harmadik dinasztiája idején).

 

Zecharia Sitchin szerint, a sumér királylisták leírják az Anunnakik első telepeseit a Földön, valamint felsorolják az első Anunnaki vezetők királyságait a Vízözönt megelőző korszakban. Ez a lista az ősi Mezopotámiából származó jelentős kronografikus dokumentum, amely a vezetők sorrendjét/egymásutániságát, illetve uralkodásuk hosszúságát rögzíti.

 

A sumér királylista első figyelemre méltó töredéke 1906-ban jelent meg nyomtatásban. A nippuri templomban fedezték fel a századfordulón. Azóta több mint 15 különböző töredék és minimum egy eléggé teljes lista került elő és került publikálásra.

 

A sumér Etana király megüli a sast – Akkád pecsét http://www.mesopotamiangods.com/

A sumér Etana király megüli a sast – Akkád pecsét http://www.mesopotamiangods.com/

 

Ezeknek a kéziratoknak a legtöbbje Babilon első dinasztiájáig nyúlik vissza. Valamennyi dokumentum átfogó és részletes egyezést mutat a többivel.

 

Következésképpen úgy tűnik, hogy a fennmaradt szövegek végső soron közös forrásból származnak, azaz másolatok, avagy egy eredeti okiratok másolatainak a másolatai.

 

A bevezető szakasz nyolc olyan királlyal foglalkozik, akik a Vízözön előtt uralkodtak és jelentős mértékben eltérnek a többitől. Két fő verzió létezik – a fennmaradt táblákat Weld-Blundell (W-B) 62 és 144 táblaként is ismeretesek– s mindkettőről azt hiszik, hogy eredetileg a Kr.e. 2. évezred hajnala körül állították össze őket.

 

… Ugyanakkor létezik egy harmadik verzió is, egy sokkal későbbi kompiláció Bérósszosz tolmácsolásában a Kr.e.3. századból.

 

Ezek a listák nem csupán az ősi Mezopotámia vízözönt követő királyairól készített feljegyzések egészen a szerkesztés időpontjáig, hanem ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a lista elején egy vízözönt megelőző királylistát találunk, s ez az időszak, amely a királyságok teljes ciklusát felöleli, s belenyúlik az ókorba.

 

A sumér királylistának pusztán a töredékes agyagtábla-források miatt vannak különféle verziói, amelyek III. Ur-i dinasztia (c. Kr.e. 2119-2004) és Óbabilon (kb. 2000-1600) időszakára nyúlnak vissza. Ezeket a forrásokat az ókori Mezopotámia különböző negyedeiben és peremterületein fedezték fel, többek között Nippur, Susa, Kis, Larsza területén.

 

A sumér királylista

A sumér királylista

 

Talán a sumér királylista legrészletesebb és legmegbízhatóbb értelmezése Samuel Kramer (1897-1990) nevéhez fűződik, aki egyike volt a világ legjobb asszirológusainak, illetve a legismertebb sumér történészeknek és nyelvészeknek.

 

A sumérek című írásában Kramer a következőt közli:

 

Miután a királyság az égből alászállt, Eridu királyi székhellyé vált. Eridu Alulim 28 800 évig uralkodott királyként; Alalgar 36 000 évig – tehát a két király összesen 64 800 évig regnált. Eridu elnéptelenedett Badtibira városába települt.

 

Badtibira-ban Enmenluanna 43 200 évig uralkodott; Enmengalanna 28 800 évig; Dumuzi, a pásztor 36 000 évig, tehát a három király összesen 108 000 évig. Badtibira-t otthagyván, a királyság Larakba költözött.

 

Larakban, Ensipazianna 28 800 évig volt király, vagyis egyetlen király 28 800 évet regnált. Larakot otthagyva, a királyság Szippar-ba költözött.

 

Szippar-ban Enmeduranna 21 000 évig uralkodott királyként, azaz egy király 21 000 évig ült a trónon. Szippart otthagyták és a királyság Shuruppak-ba vitetett.

 

Shuruppak-ban Ubartutu 18 600 évig volt király, tehát egy király uralkodott 18 600 éven át.

 

Az öt város összesen a nyolc királyával 241 200 évet ölelt fel.

 

A Vízözön ezután söpört végig a földön.

 

A vízözön előtti sumér királyok

A vízözön előtti sumér királyok

 

Amint látjuk, a lista felsorolja Sumer városainak igen hosszú egymásutániságát, annak szomszédos régióit, ahol a királyságot (az „isteni adományt, amely az égből származik”) beiktatták, továbbá az uralkodókat, akik ezekben a városokban kormányoztak és az uralkodási idejük hosszát.

 

A felsorolás szerint mindez a régmúltban történt, „amikor a királyság alászállott az égből” és az uralkodók uralkodási ideje rendkívül hosszúra nyúlt (mindent egybevetve 241 200 évet tett ki).

 

A sumer uralkodók hosszú hatalma nem könnyen magyarázható és sokáig különféle interpretációkat gyártottak rá. A sumer királyok elképesztően hosszú uralkodási ideje a vízözön után is folytatódott, bár számottevően csökkent. Így például Etana 1560 évig volt király.

 

Ne felejtsük el, hogy Etana, sumér király, akit egy „sas” (a földi légkör fölé emelkedő űrhajó) ragadott el magával a magasba; Etana később a Földet egyre kisebbnek és kisebbnek írta fel, mígnem az óceánok egy „kenyeres kosár” méretéhez nem hasonlítottak.

 

Az elsőként mitikus hősnek tartott Etana-t, most már történeti személynek ismerhetjük el.

 

A sumer királylista szerint, amikor a királyság – egy szervezett civilizáció – ismét leereszkedett a Vízözön után, a királyság elsőként Kis városában jelent meg, amelynek maradványait és emlékeit megtalálták és megerősítették az archeológusok.

 

Ennek a 13. uralkodóját hívták Etanának, és a királylista… kivételt tesz Etana esetében, amikor utólagosan közli nevét a következő megjegyezés kíséretében:

A pásztor, aki az égből származik, aki egyesíti az összes földet.”

(Zecharia Sitchin, Amikor az idő kezdetét vette)

 

Thorkild Jacobsen szerint (A sumer királylista) Etana uralkodása körülbelül Kr.e. 3100 évvel vette kezdetét. A Kisben folytatott ásatás monumentális épületek maradványait, továbbá egy ugyanerre az időre datálható lépcsős piramist hozott napvilágra.

 

A sumer királylista bizonyosan egy csodálatra méltó történelmi dokumentum, amely az özönvizet megelőző világot vetíti elénk, s nem is annyira mitikus, mint amennyire inkább valódi.

 

Adalék információ: Az eredeti királylistát az oxfordi Ashmolean múzeumban őrzik (AN1923.444)., s a következő linken tekintheted meg:

http://www.ashmolean.org

 

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/sumeriankinglist.php#.VXfa1Pntmko

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..