Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A szabadság filozófiája

szabadság filozófiája1Vegyük észre, hogy Steiner antropozófiájának a középpontjában mindig is az ember és az emberi szabadság áll. Magyarán azt állítja, hogy ha és amennyiben felébreszti valaki a benne rejtőző bölcsességet és tudást, akkor elindulhat a szellemi szabadsága felé.

 

Ezen a rögöktől nem mentes úton az egyéniség a moralitás egyre magasabb szintjeit érheti el és a szellemi ítélőképességének birtokába jutva, megszülethet, pontosabban felszínre törhet benne saját isteni természete. Külön hangsúlyozza, hogy ez az isteni alaptermészet minden egyes emberi lényben jelen van, ám mindenkinek szabad akaratából, egyéni törekvések és erőfeszítések eredményeképpen lehet csak aktivizálnia. S ebben a kulcsmomentum az egyéni akarat impulzusa, azaz a külső hatásoktól mentes, önmagáért tevő törekvés. Így működésbe hozva az embernek a tudatosságán keresztül a lelkét, felébredhet az igazi Ember Bölcsessége, amire az Antropozófia elnevezése utal. (antropos=ember, szófia=bölcsesség)

Steiner főműve, A szabadság filozófiája 1894-ben jelent meg először.

 

szabadság filozófiája2Steiner azt tanította, hogy az önismeret által eljuthat az ember a kozmosz megismeréséig, továbbá a kozmosz ismeretén keresztül visszatalálhat isteni Önmagához, isteni Énjéhez. Az önmagát felismerő ember pedig végső soron magát a világot is felemeli, megváltoztatja és fejleszti. Ekképpen a világot azáltal fejleszti, hogy önmagát fejleszti és ezáltal önmagából ad valami egyszerit és megismételhetetlent a világ számára.

Ezt szerintem minden józanul gondolkodó, intuitív ember beláthatja, s nem feltétlenül kell arra hivatkoznom és azzal érvelnem Steiner eme tézise mellett, hogy biztosan igaza lehet a Doktornak, mert a világ eseményeit érintő angyali lényekkel épp úgy kommunikált, mint ahogy az Akasha Krónikában olvasott. Ez utóbbi nem más, mint a világban zajló eseményeket és történéseket hamisítatlanul rögzítő, tiszta isteni emlékezetnek az éteri tárháza, amelyet csak magas rangú látnokok olvashatnak és érzékelhetnek.

 

Steiner morális szintjét mutatja és dicséri, hogy ő soha nem kívánt messiássá előlépni. Bár tisztában volt képességei kínálta lehetőségeivel, mégis elutasította, hogy őt bármiféle avatárnak kiáltsák ki és fanatikusan kövessék. Steiner 1900-ban szellemi felhatalmazással bírva lépett a világ elé és kezdte képviselni antropozófiai nézeteit.

szabadság filozófiája3Steiner alapállása, hogy az a tudás, amit az antropozófia kifejez és érvényre juttat nem ismeret csupán, hanem egy olyan gyakorlati inspiráció, mely felemeli az embert, megértéshez juttatja és valódi értékek kibontakozására ösztönzi. Abszolút felelősségvállalásra, őszinteségre és tisztaságra késztet ez az ismeret, mely a gyakorlati életben ölt testet. Ez egy belső transzformáción keresztül kifejlő tudás, ami csak lassan, az egyes életszakaszok egymásutániságán keresztül realizálódik. Ennek elérésében türelmetlenkedni, sietni nem lehet, mert egyéni utak vannak és mindenkinek megvan a maga ütemterve arra, hogy hol mennyi időt és energiát fektessen be.

 

Az antropozófia jövőképével kapcsolatosan Steiner annyi utalást tett, hogy a XX. század folyamán a tudatosodó lélek nagy kihívása lesz, hogy helyesen ismerje meg és fel az emberi életben jelenlévő jó és rossz misztériumát. Amennyiben ez megtörténik, úgy képessé válik az ember saját árnyékán túllépni és a belső érlelődés, valamint öntudatra ébredés egy újabb lépcsőfokára emelkedni.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..