Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Szed-ünnep – A fáraó ősi egyiptomi rituális próbája

Előbb vagy utóbb minden nagy uralkodónak bizonyítania kell a hozzáértését ahhoz, hogy hatalmon tudjon maradni. Az ókori Egyiptomban volt egy kifejezetten a fáraóknak szánt vizsga. A fáraóktól megkövetelték, hogy jó fizikai kondíciónak örvendjenek. A Szed-ünnepségre, amit Heb-Szednek vagy a király jubileumának is hívtak, a fáraó 30. uralkodási évében került sor.

 

A fesztivál célja az volt, hogy megújítsa a fáraó erejét, melynek segedelmével az országot kormányozza. Az ünnepség során a fáraónak egy meghatározott távot kellett lefutnia annak bizonyítására, hogy erőnléte teljesen rendben van. A Szed-ünnep az egyik legősibb és legtovább fennmaradt rituálé volt Egyiptom történetében.

 

Nem ismert, hogy mikor került sor első alkalommal a Szed-ünnepségre, de az első jele ennek az ősi szertartának Narmer jogarfején maradt fenn, ami egy, a korai dinasztiák időszakában uralkodó Narmer királyhoz kapcsolódó, egyiptomi műtárgy. Bár meg kell állapítani, hogy néhány egyiptológus kétségbe vonja, hogy ennek a jogarnak a díszítése valóban a Hed-Szedet ábrázolja-e.

 

Mindazonáltal világos bizonyíték, hogy Den fáraó az 1. dinasztiából, valamint Dzsószer fáraó a 3. dinasztiából részt vett a Szed-ünnepségen.

 

Dzsószer piramisában, melyet Imhotep épített, két határkő található a Heb-Szed udvaron a piramiskomplexumon belül. Őt magát a piramisban található álajtón a Heb-Szed teljesítése közben jelenítik meg.

 

Valamennyi fáraónak a nemére való tekintet nélkül át kellett esnie a vizsgán. Karnakban, a világ egyik legnagyobb templomkomplexumában, a helyreállított Vörös Kápolna egyes tömbjein Hatsepszut fáraó látható királyként, amint az Ápisz-bikával fut a határjelölők között. A karnaki Aton-templomban felfedezett ábrákon látható, amint Ehnaton fáraó és felesége, Nefertiti királyné a lányukkal együtt ünnepli a Szed-fesztivált.

 

Az 1. dinasztiabeli Den fáraó ébenfa feliratából egy részlet, ami a rituális határjelölők körüli futását ábrázolják a Szed-fesztivál részeként. Credit: Wikipedia

 

E ceremónia során a fáraónak különféle áldozatokat kellett bemutatni az egyiptomi isteneknek, majd újra megkoronázták. Az ünnepség pontos dátuma bizonytalan, de nagyon is valószínű, hogy az ünnepre a Koaki idején került sor, ami az egyiptomi naptár negyedik hónapja.

 

Az egyiptológusok szerint a Heb-Szed ünnepet talán azért vezethették be, hogy a fáraó halálos rituáléját helyettesítsék, amikor a fáraó már képtelen volt ténylegesen uralkodni a kora és az erőnléte miatt.

 

A Szed-ünnepet a fáraó trónra lépésének 30. évfordulóján tartották. Bizonyíték van arra, hogy néhány uralkodó – még a viszonylag rövid ideig uralkodók is – megülték a királyi jubileumot korábban. Az egyiptológusok úgy vélik, hogy a rossz egészségben levő uralkodónak megváltoztatták a Szed-fesztiválok közötti távolságot. (Merthogy egy uralkodó többször is megünnepelte azt.)

 

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2018/03/28/sed-festival-ancient-egyptian-ritual-tested-pharaohs/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..