Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A szertartások fontossága az életben

Szertartásosság régen és ma

 

A régebbi korokban, úgy 2000 évvel ezelőtt az emberek igyekeztek szertartásosan élni. Az egész életüket áthatotta valamifajta földöntúli jelenlét. A felsőbb erők, az angyalok, a szellemek és a tündérek jelenléte szinte természetes volt az emberek számára. Nem mintha sokan látták volna őket, de hittek bennük és nem távolodtak el annyira a felső hatalmaktól, mint a modern ember. A mai ember már kételkedik, él a szabad véleményalkotás jogával, kritizál, kétségbe von és tagad. De ha belegondolunk, meglehetősen botor módon viselkedik, hiszen éppen az eredetével fordul szembe az ilyen ember ahelyett, hogy újra kapcsolatba lépne a természet és a kozmosz élő energiáival és lényeivel.

 

szertartásokfontossága1

 

A szertartásosság olyan, mint hogyha valaki meghosszabbítaná az akaratát. A szertartások fontossága abban áll, hogy kinyújtja az ember szándékát, hogy olyan dimenzióba és szférába is eljusson, ahová a ma embere már régóta nem jut el, illetve nem nyer bebocsátást. Az ember az elmúlt évszázadokban nagyon mélyre süllyedt. Ez értendő a lecsökkent rezgésszámára, a beszűkült gondolkodásmódjára és az értékeket egyre nehezebben felismerő moralitására. Ezáltal elveszítette a spirituális hatalmát is. Már nem tud teremteni olyan értékeket, amelyek régebben gond nélkül megszülettek pusztán az akarata erejével.

 

Ma a legtöbb szertartás üres, szinte karikatúrája a letűnt korok rituáléinak. Már nincs bennük erő, tiszta szándék, s az ember már nem tud koncentrálni sem. A hajszolt, állandóan rohanó és kimerült ember nincs egységben önmagával, nincs rend a fejében, sem nyugalom a szívében. Ezért lenne üdvös újra feleleveníteni a szertartásosságot és a szertartásos életformát. Itt meg kellene azt érteni, hogy ez nem feltétlenül vallásos cselekedet, hanem az ember intim benső mozdulata, amikor az énjét kiterjeszti, kibontakoztatja vagy összeköti valamivel. Például a harmóniával, a békével, az önismerettel, a fénnyel, a jósággal vagy a tudással.

 

szertartásokfontossága2

 

A mai ember imád lázadni, felháborodni, hőbörögni, türelmetlenkedni. Így nem alkalmas a szertartásos életmódra. Ahhoz ugyanis előbb meg kellene állnia az életben, körül kellene néznie, s utána természetes módon igényelni kéne a békét, a nyugalmat, az erőt, a tudást és a fényt.

 

A szertartásos embernek külön rá kell készülnie az ősi erők befogadására és a szertartásosság felvételére. Ehhez elengedhetetlen az igaz odaadás.

A szertartásosság nem az egóról szól, hanem titokzatos, láthatatlan erők, mögöttes, elrejtőző energiák és entitások hatásainak a befogadásáról. Ezek folyamatosan várnak az emberre, a nyitott és befogadó emberre.

 

Az élet szent, egy szentség, mely tele van erénnyel. Persze van benne sok minden más is, de a szertartást végzőnek a szertartásaival az a célja, hogy ráébredjen a világosságra. Erre minden beavatottaknak saját magát kell beavatnia. Mivel a beavatás csak jelképesen érhető el, ténylegesen csakis egyéni, céltudatos munka során juthat el az ember a végső céljáig. A szertartás erőt adhat, tudást adhat, felerősíthet támogató erőket és csökkenthet gyengítő erőket, de az életnek nevezett mágikus utazás nem víkend.

 

Régi szertartásos formula a következő, mely mit sem veszített érvényességéből:

ÖNELÉGÜLT FEJBEN NINCS HELYE SEM GONDOLATNAK, SEM TUDÁSNAK!

 

szertartásokfontossága8

 

Egyiptomi szertartások

 

A különböző egyiptomi szertartásokat azért kaphatja meg az emberiség, hogy ezek által közelebb jusson az ősi egyiptomi virtushoz, segítse az emlékezésben és a felismerésben. Úgy vélem, roppant fontos koncentrálni és kikapcsolni olykor a figyelmet elvonó külvilágot, elmélyülni a benső világban, ahol a valódi válaszokat találjuk, s ahol az igazi énünkkel találkozhatunk.

 

A szertartásos életmód kincse a fejlődő léleknek. Természetesen ahol ez idő szerint tart ma az emberiség tudati fejlődése, nem megoldható, hogy a tradicionális napi tisztelgő és felkészítő, rákoncentráló és nappalt búcsúztató, s éjszakát köszöntő szertartásokat elvégezze az ember. Azonban vannak a mai korba illő szertartások, melyek tiszte a beteljesedés elősegítése.

 

Ha valaki követi a szertartásos formákat és helyesen végzi a gyakorlatokat, nyitott szívvel áll a gyakorlatokhoz, akkor azok el fogják érni a hatásukat. Az ember maga állít akadályokat a saját fejlődése útjába, gátjain ma senki sem lát át. Ezek az előrehaladást gátló szellemi korlátok és érzelmi akadályok, olyan visszahúzó tényezők, melyek ellen mindenkinek saját magának kell küzdenie!

 

Az egyiptomi hagyományokat követő szertartásos életmód segít az embernek elfogadnia önmagát, ezen keresztül tisztába kerülhet önmagával, saját értékeivel, lezárhatja a múltját és egy új életet építhet fel. Ezt nem csak látványos szertartásokkal éri el, hanem sok apró, pici napi rituálékkal, melyek harmonizálják és tisztítják az elmét, felfrissítik a szellemet, tehermentesítik a lelket és egészségesen tartják a testet.

Látványos szertartásnak nevezem például az egyiptomi hat kapus fáklyás tűzön járást, mely az álarctól segít megszabadulni azáltal, hogy oldja azon dolgokat, melyek miatt az ember takargatja az igazi énjét. Melyek ezek? Hat alapproblematika van, amelytől az egyiptomi tűzön járás segíthet megszabadulni: félelmek, gyötrelmek, kishitűség, nagyravágyás, földhöz kötöttség és a bátorság hiánya.

Apró, mindennapi szertartásnak nevezek egy tíz perces stresszmentesítő légző gyakorlatsort, egy áldás elmondását, egy imát vagy egy meditációt.

A szertartások által olyan súlyoktól szabadulhat meg az ember, melyek gátolják a munkájában, akadályozzák a párkapcsolataiban, vagy éppen az életminőségére nyomják rá a bélyegüket.

 

szertartásokfontossága10

 

Remélem, sikerült megvilágítanom a szertartások valódi mibenlétét, jelentőségét és a rohanó életvitelünkbe beiktatandó szükségességét. Nem kell mindig túlmisztifikálni, felesleges túllihegni a mindennapi szertartásosságot, mert valójában ezek vezetnek el mindannyiunkat az önmegvalósításhoz. A különbség csak annyi, hogy van, aki vallásos oldalról, van, aki anyagi oldalról, van, aki spirituális oldalról közelíti meg az életet. A végcél azonban semmit sem változik: kihozni a lehetőségeinkből a legtöbbet. Ebben van pótolhatatlan szerepük a szertartásoknak.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..