Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A szilveszteri fogadalmak

Az emberi elme sportot űz abból, hogy mindent az időtől tesz függővé: holnaptól nem gyújtok rá…, holnaptól fogyókúrázni fogok… Sorozatosan ugyanazokba a hibákba esünk, így nem is csoda, hogy a legritkábban érünk el eredményt. Sokszor valamilyen traumán kell átesnünk ahhoz, hogy visszatérjen bennünket a Sors, illetve hogy képesek legyünk felfogni azt, hogy mi a helyes és mi az, ami már nem éri meg. Pillantsunk a szilveszteri fogalmaink hátterébe! Vajon hogyan kell jól fogadalmat tennünk?

Többnyire mindenkinek tetszik a sok szilveszteri jópofaság: partik, pezsgők, ízes étkek és ízetlen tréfák, durrogó petárdák, süvítő rakéták meg miegymás. A szilveszteri tradíciók a világ minden táján ugyanarra az ősi, metafizikai (formavilágon túli) alapvetésre nyúlnak vissza: a világban felszaporodott a rendetlenség, így újra és újra helyre kell állítani a rendet. Az ember valahol belül, tudattalanul érzi ezt magában. Tudja, hogy meg kell változtatnia ezt-azt az életében, mert ha nem értékeli ki magát és nem teszi helyre a hibáit, akkor azok nyilvánvaló módon előbb-utóbb megbosszulják magukat.

A világ ciklikus megújulására, tiszta lappal való kezdetére emlékezünk tehát szilveszterkor, mely egy nagy kezdésnek, a spirális utat követő életünk egy újabb csavarodásának az alfája. Jó dolog tisztának lenni, vagy ha már úgy érezzük, hogy beszennyeződtünk, akkor kellemetes dolog visszanyerni az elvesztett tisztaságunkat. Ezért is kap az újesztendő némi vallási felhangot. Mondom „némi”-t, mert igazából az új évhez kapcsolódó szokások és az ilyenkor esedékes rituálék valójában nem fűződnek a bibliai hagyományhoz, sokkal inkább a dél-kelet európai és a világ más, nagy múltú vidékein elterjedt kozmikus kereszténységet jellemzik.

Az Új Év ünnepei valójában megtisztító ceremóniák, termékenységi ünnepek, életfenntartó és élettápláló rituálék, áldások kérése, áldozatok bemutatása, szertartási lakomák és fogadalomtételek ötvözete.
Ősi tradíció az ünnepségek megrendezése, mely nem csak az óév búcsúztatása és az újesztendő köszöntése, hanem a bőség bevonzásának, a nagylelkűség kimutatásának, az Istentől kapott újabb lehetőségeknek (tudniillik a világ és az élet folytatódik) megünneplése, az ember „szerencséjének” és az egészségének a kozmosz ritmusára való ráhangolása is egyben.

A szilveszter tehát a belső átalakulásról és önmagunk tudatos átalakításáról is szól. Ezt ragadják meg az ekkortájt esedékes és népszerű fogadalomtételek is. Amit a modern ember rendszerint elfelejt, vagy mellőz, az tulajdonképpen a fogadalomtétel alkujának reá eső része: neki áldoznia kell a harmónia oltárának tüzében valamit, tehát nem ingyen kapja a lehetőségeket és a támogató erőket. Jól néznénk ki, hogy miután hibákat követtünk el, most nem kellene semmit sem felmutatnunk áldozatképpen. Legalábbis jelképes formában. A vétkek és bűnök Isteni Gondviselés általi eltöröltetésének akkor van igazán fejlesztő hatása, ha az ember szabad akaratából és elhatározásából nem csak szóban kötelezi el magát, hanem teljes mértékben el is határozza, hogy hű lesz a fogadalmához. Máskülönben, még önszuggesztiónak sem felel meg az egész rítus.

A szilveszteri fogadalomtétel attól előnyösebb, mint az év többi hasonló személyes rituáléja, hogy az emberek ilyenkor csoportosan hoznak meg döntéseket, s a kollektív energiák összeadódva többet nyomnak a latban és egymást is támogatják a kibontakozó megvalósulásban. Amúgy pediglen az ünnep attól is ünnep, hogy ilyenkor az isteni lények (angyalok és a többiek) különösen szívesen hallgatják a kéréseket, ha azok valóban igaz, tiszta szándékot tükröznek.

Az emberi szándék ereje szilveszterkor „utazik”. Hová? A Sorshoz, amit mindenki egyéni hitlényegüléseinek megfelelően személyesítsen meg például Úrként, Teremtőként, Jézusként, vagy ahogyan szeretné. A megtisztított szándék ereje, a hittől kitágult tudatállapotokban sokkal nagyobb teremtő erővel bír, mint hinnénk.
Ez nem boszorkányság, nem mitikus-vallási örökség, hanem egy hagyomány, amelyet az isteni küldöttek hagytak reánk azért, hogy a felhalmozott problémáinkon ily módon is, szellemi-lelki segítséggel könnyíteni tudjunk. Nem szükséges könyörögni, elegendő ellazulni és átgondolni, mit miért szeretnénk cserébe. Vizsgáljuk meg alaposan a kérésünket és hozzunk azok mértékének és minőségének megfelelő áldozatot. Ne bonyolítsuk a fogadalmunkat, fogalmazzuk meg egyszerűen, ami a szívünkből jön! Ha nem megy, akkor csak érezzük át intenzíven!
Ne felejtsük el a fogadalmunkat az év többi napján! Legyünk őszinték, hiszen nyitott könyvek vagyunk a Világmindenség előtt! Tiszta kérésünk és felajánlásunk az egyik legszebb szertartás (ima), amit Isten mindig meghallgat! Legyünk méltók Hozzá!

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..